Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση από το ύψος των ποσών που αποφασίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομία από την κρίση του κορονοϊού, καθώς κοινή είναι η εκτίμηση -παρά τους πανηγυρισμούς μέρους του φιλοκυβερνητικού Τύπου- πως δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες της κρίσης.
Η Αθήνα εκτιμά πως μπορεί να λάβει έως επτά δισεκατομμύρια ευρώ, από τις τρεις πηγές χρηματοδότησης προσωρινού χαρακτήρα:
– Από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το ποσό του 2% επί του ΑΕΠ που της αναλογεί, ανέρχεται -με δεδομένη τη μείωση του ΑΕΠ- στα 3,6 δισ. ευρώ, με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να ανέλθουν και στα 4 δισ.
– Από τον SUPE, τον μηχανισμό απασχόλησης δηλαδή που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμάται ότι θα λάβει ένα ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ. Και εδώ, όμως, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι λόγω του μεγάλου πλήγματος που θα δεχθεί ο τουρισμός της χώρας, η Ελλάδα μπορεί να ενισχυθεί επιπλέον από τα χρήματα που κατ’ αρχήν δικαιούται. Με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, δηλαδή, τα χρήματα μπορεί να φτάσουν το πολύ στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που ασφαλώς υπολείπεται των προσδοκιών που υπήρξαν, αλλά και των αναγκών που γεννά η κρίση.
Την ελληνική κυβέρνηση, πάντως, ως συνέπεια και των παραπάνω, αρχίζει ήδη να προβληματίζει σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Και αυτό καθώς μπορεί οι δαπάνες για τις ανάγκες της υγείας να μην απαιτούν πιστοληπτική γραμμή στήριξης, «ελαφριά» δηλαδή μνημόνια, αλλά τα ποσά για άλλες ανάγκες απαιτούν. Ακόμα όμως και αν ο όρος «δαπάνες για την υγεία» χωρά πολλές διασταλτικές ερμηνείες και συνεπώς μπορεί πίσω του να αιτιολογηθούν πολλά, ακόμα και αυτή καθεαυτή η προσφυγή στον ESM, χωρίς δηλαδή πιστοληπτική γραμμή, στέλνει μηνύματα για την κατάσταση μιας οικονομίας. Από την άλλη, όμως, οι ανάγκες ρευστότητας από τις αρχές καλοκαιριού θα μεγαλώσουν αρκετά και συνεπώς, δύσκολα μπορείς να παραβλέψεις οποιαδήποτε πηγή χρηματοδότησης, ενώ η συμμετοχή σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης σου επιτρέπει να ενταχθείς στα προγράμματα εκείνα της ΕΚΤ που σου επιτρέπου την έκδοση ομολόγων για κάλυψη αναγκών, εφόσον βεβαίως οι όροι των αγορών σου το επιτρέπουν.
Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα μπορεί να συμμετείχε στην πρωτοβουλία των εννέα χωρών για την έκδοση ευρωομολόγων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι μεταξύ των ηγετών που υπέγραψαν το σχετικό κείμενο, απέφυγε όμως να πρωτοστατήσει στη Σύνοδο Κορυφής και στο Eurogroup στη μάχη που (αρχικά, έστω) έδωσαν για αυτό χώρες του νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.