Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ για το πώς ανοίγουν (ή δεν ανοίγουν) τα σχολεία στην Ευρώπη, δημοσιεύει στην κυριακάτικη έκδοσή του το K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που όπως έχουμε αναφέρει κυκλοφορεί σε συνδρομητική μορφή με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία. Η στήλη αναδημοσιεύει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ:
«Το μεγάλο στοίχημα σ’ όλη την Ευρώπη είναι η επαναλειτουργία των σχολείων. Οι προσδοκίες όλων είναι να μην ξαναδούμε σχολεία κλειστά και να καταστεί δυνατός ο έλεγχος της διασποράς του ιού στους εφήβους και στα παιδιά. Οι προσδοκίες συμπορεύονται με τις ανησυχίες από την κορύφωση της παραλλαγής Όμικρον τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Όλες οι χώρες γνωρίζουν ότι η απόφασή τους για επαναλειτουργία των σχολείων δεν είναι χωρίς ρίσκα και επιχειρούν να τα περιορίσουν, άλλες με αυστηρότερα κι άλλες με λιγότερο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη: Από τις 17 ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες το Kreport συγκέντρωσε στοιχεία, σε οκτώ προβλέπεται απομόνωση των μαθητών μετά το πρώτο ή το τρίτο κρούσμα και επιστροφή τους στην τάξη μετά από 5-7 μέρες και ύστερα από αρνητικό τεστ. Από τις υπόλοιπες, οι πέντε (Αυστρία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία και Πορτογαλία) έχουν πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμών. Στην Γερμανία την απόφαση για το κλείσιμο τάξεων την παίρνουν οι κυβερνήσεις των κρατιδίων. Μόνο τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Πολωνία), που έχουν χαμηλό έως πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, έχουν υιοθετήσει σχετικά χαλαρά ή, στην ακραία περίπτωση της Πολωνίας, καθόλου μέτρα. Πώς επαναλειτουργούν τα σχολεία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ.
Εκτίμηση κινδύνου: Μια πρώτη εκτίμηση κινδύνου για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων στην Ευρώπη επιχειρεί η γνωστή ευρωπαϊκή ενημερωτική ιστοσελίδα EURACTIV: «Τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις της ΕΕ για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού στα εκπαιδευτικά ιδρύματα ποικίλλουν σημαντικά. Οι περισσότεροι έχουν υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση, δημιουργώντας αυτοματοποιημένους μηχανισμούς για το κλείσιμο των μαθημάτων εάν αναφερθούν κρούσματα covid-19. Κάποιοι πετάνε την μπάλα στις τοπικές αρχές, ενώ άλλοι δεν παίρνουν κανένα απολύτως μέτρο. Η Πολωνία, η Κροατία και η Ελλάδα αποφάσισαν να αναλάβουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ η Φινλανδία παραμένει αναποφάσιστη αν θα ανοίξουν σχολεία». Διαβάστε εδώ.
Οι δύο απόψεις: Όπως παντού έτσι και καθ’ ημάς διατυπώθηκαν δύο απόψεις. Ένα μέρος της επιστημονικής κοινότητας και, μαζί, τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας υποστηρίζουν ότι η ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών επιβάλλει ανοικτά σχολεία και ότι η λειτουργία τους προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών, καθώς θα υπάρχει ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας με την διενέργεια συστηματικών τεστ. Άλλοι γνωστοί επιστήμονες και μαζί τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν την άποψη είτε μιας μικρής παράτασης των διακοπών έως ότου αποδυναμωθεί το 5ο κύμα με την Όμικρον είτε να θεσπιστούν αυστηρότερα πρωτόκολλα υγείας. Μπορείτε να διαβάσετε τις τοποθετήσεις της κυβέρνησης εδώ, του ΣΥΡΙΖΑ εδώ, του ΚΙΝΑΛ εδώ και του ΚΚΕ εδώ.
Πολιορκείται το ΕΣΥ: Χθες παρουσιάστηκε έλλειψη self test στα φαρμακεία και αργά το βράδυ, τα αρμόδια υπουργεία ενημέρωσαν ότι όσα παιδιά δεν μπόρεσαν να τα προμηθευτούν, θα υποβληθούν σε τεστ αύριο το πρωί στις σχολικές μονάδες. Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται στα νοσοκομεία: Οι απλές κλίνες γεμίζουν από ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την Όμικρον, καθώς οι εισαγωγές την τελευταία βδομάδα έχουν αυξηθεί περίπου 50%, ενώ οι κλίνες στις ΜΕΘ είναι κατειλημμένες σε ποσοστό 85% με ασθενείς που νοσούν με την Δέλτα. Αυτό δημιουργεί ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία. Και χθες πολλές οι νέες μολύνσεις (37.676), σταθερά πάνω από 600 οι διασωληνωμένοι (634), συνεχίζουμε να χάνουμε σε μέσο 3 ανθρώπους/ώρα από covid (65), αναλυτικά στοιχεία εδώ».