Με δεδομένο ότι η ύφεση για τη χώρα μας αναμένεται φέτος να πλησιάσει -και ενδεχομένως να ξεπεράσει- το 10%, το θέμα των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας αρχίζει να απασχολεί σοβαρά το οικονομικό επιτελείο της χώρας.
Η Αθήνα θα επιχειρήσει να αποφύγει την προσφυγή στην πιστοληπτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), για πολλαπλούς λόγους.
Πρώτα από όλα γιατί τα χρήματα από τα 200 δισεκατομμύρια που της αναλογούν (2% του ΑΕΠ της χώρας, που λόγω της κρίσης θα μειωθεί σε σχέση με τις προβλέψεις) θα φτάνουν μόλις τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ! Ποσό που απέχει παρασάγγας από τις ανάγκες που δημιουργεί η κρίση, γεγονός που εξηγεί και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει για την απόφαση του Eurogroup.
Δεύτερον, γιατί οι όροι της προσφυγής στον ESM δεν είναι ακόμα ξεκάθαροι, τουλάχιστον ως προς τη «γραμμή αιρεσιμότητας», όπως ονομάζονται πλέον οι όροι της πιστοληπτικής γραμμής, καθώς κανείς δεν θέλει να ακούγεται ο όρος «μνημόνιο».
Τρίτον, το ποσό είναι χαμηλό, που δεν υπάρχει λόγος να σταλεί από τώρα μήνυμα στις αγορές πως η χώρα έχει ανάγκη στήριξης.
Η Αθήνα θα πορευτεί το επόμενο διάστημα μα τα ταμειακά διαθέσιμα που διαθέτει και όταν η κατάσταση θα αρχίζει να «ζορίζει», αρχές καλοκαιριού, προγραμματίζει να χρησιμοποιήσει το «μαξιλαράκι στήριξης», που έχει αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι πληροφορίες, μάλιστα, επιμένουν πως το «μαξιλαράκι» θα χρησιμοποιηθεί με τη λήξη της καραντίνας, όταν η κυβέρνηση σχεδιάζει να ρίξει, όπως ισχυρίζεται, το «μεγάλο πακέτο» για την ανόρθωση της οικονομίας, αν και η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει ότι το «μαξιλαράκι» θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί τώρα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μέχρι το τέλος του 2020 ένα ποσό γύρω στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ, ίσως και παραπάνω, από τα είκοσι περίπου δισεκατομμύρια που μπορεί να χρησιμοποιήσει, καθώς τα υπόλοιπα 15,7 δισ. ου περιλαμβάνονται στο «μαξιλαράκι ασφαλείας» θέλουν την έγκριση του ESM προκειμένου να χρησιμοποιηθούν.
Παρά την καθυστέρηση, πάντως, θεωρείται βέβαιον ότι εντός του έτους και αφού ξεκαθαριστούν οι όροι και το τοπίο, η κυβέρνηση θα προσφύγει και στον ESM, έστω και για το ποσό των 3,5 δισ. που δικαιούται.