Παιχνίδια Εξουσίας

Όταν το iEidiseis πρότεινε -και αποκάλυπτε- την πρόταση στο Βερολίνο για εμπάργκο όπλων

Εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία πρότεινε προς τους ευρωπαίους εταίρους ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» είχαν διατυπώσει τη συγκεκριμένη πρόταση στις 13 Οκτωβρίου και ο Δήμος Βερύκιος αποκάλυπτε το σχετικό αίτημα στις 15 Οκτωβρίου, όπως και την απόρριψή του από τη γερμανική κυβέρνηση

Εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία πρότεινε προς τους ευρωπαίους εταίρους ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, την Παρασκευή.

Το iEidiseis ημέρες πριν είχε προτείνει να αιτηθεί η Αθήνα προς τη Γερμανία, να μην παραδώσει τα έξι υποβρύχια που έχει συμφωνήσει με την Άγκυρα.

Την Πέμπτη, ο Δήμος Βερύκιος αποκάλυπτε την πρόταση της Αθήνας επί του θέματος προς το Βερολίνο και την απόρριψή του από τη γερμανική κυβέρνηση. Το iEidiseis, αναγνωρίζοντας τις ελλείψεις που έχει ακόμα και τις οποίες κάθε ημέρα προσπαθεί να διορθώσει, είναι υπερήφανο για τη δημοσιογραφία που επιδιώκει να ασκήσει, με βάση τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών της, με πλουραλισμό και χωρίς προσωπικές επιθέσεις και απόκρυψη ειδήσεων. Α, αν δεν το μάθατε, η πρόταση του πρωθυπουργού για εμπάργκο όπλων απορρίφθηκε-ίσως και άνευ επαίνων!

Τι ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΙΣ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» έγραψαν την Τρίτη, 13 Οκτωβρίου, υπό τον τίτλο «ΝΑ ζητήσουμε από τη Μέρκελ να μην παραδώσει το Βερολίνο τα έξι υποβρύχια» και με υπότιτλο «Ο πρωθυπουργός μπορεί να θέσει το θέμα στον Χάικο Μας, τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, που συναντά το βράδυ της Τρίτης», τα εξής:

«Αν το Βερολίνο ήθελε να εμποδίσει κάπως την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, μια από τις πρώτες κινήσεις που θα έπρεπε να κάνει είναι το «πάγωμα» της παράδοσης των έξι -επιθετικών, όπως χαρακτηρίζονται στη στρατιωτική γλώσσα- γερμανικών υποβρυχίων στην Άγκυρα.

Το θέμα δεν είναι καθόλου απλό, καθώς με την παράδοση των έξι υποβρυχίων-το ένα φέτος- αλλάζει η ισορροπία στο Αιγαίο, καθώς στην παρούσα φάση ο συσχετισμός δυνάμεων στο συγκεκριμένο τομέα είναι υπέρ της χώρας μας. Τα έξι υποβρύχια της σειράς 214, ως γνωστόν, παράγονται από την εταιρεία Thysenkrupp Maritime Systems, ενώ συναρμολογούνται στη γειτονική μας χώρα. Σε παλαιότερες οχλήσεις από την Αθήνα προς τη γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο απαντούσε πως η Τουρκία είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και η ενίσχυσή της αποτελεί ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη ΝΑ Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, έχει τη δυνατότητα, εάν το επιλέξει, να θέσει το θέμα στον Χάικο Μάας, τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, με τον οποίο ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί το βράδυ της Τρίτης.

Η Τουρκία, πάντως, αποτελεί μακράν τον πρώτο πελάτη της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας. Σε απάντηση σε ερώτηση του κόμματος της αριστεράς, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το πρώτο επτάμηνο του τρέχοντος έτους εγκρίθηκαν εξαγωγές όπλων προς την Άγκυρα ύψους 22,8 εκ. ευρώ. Η Άγκυρα ξόδεψε το 2018 για εξοπλισμούς από τη Γερμανία 243 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το σύνολο των στρατιωτικών εξαγωγών του Βερολίνου ήταν 771 εκατ. ευρώ! Το 2019 οι γερμανικές εξαγωγές ανήλθαν σε 832 εκατ. ευρώ, με τα 345 εξ αυτών να αφορούν στην Τουρκία».

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ ΣΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Υπό τον τίτλο «Ελληνικό αίτημα σε Γερμανία: Μπλόκο στην πώληση υποβρυχίων σε Τουρκία» και με την επισήμανση ότι «προς το παρόν η Γερμανία μπλοκάρει την πώληση τορπιλών στην Ελλάδα», ο Δήμος Βερύκιος έγραψε στο iEidiseis, στις 15 Οκτωβρίου, τα εξής:

«Η Ελλάδα ζητάει από την Γερμανία να παγώσει το πρόγραμμα κατασκευής έξι υποβρυχίων για την Τουρκία, ακολουθώντας τις ΗΠΑ που ακύρωσαν το πρόγραμμα F-35 προς την Τουρκία εξ αιτίας της αγοράς των Ρωσικών πυραύλων S-400 ! 

Προς το παρόν, η Γερμανία μπλοκάρει την πώληση τορπιλών προς την Ελλάδα, όπως πρώτο το iEidiseis αποκάλυψε προ ημερών !

Αλλά για να δούμε πόσο εφικτό μπορεί να είναι η υιοθέτηση μιας τέτοιας πρότασης (μπλοκάρισμα παράδοσης των τουρκικών υποβρυχίων) από την Καγκελαρία ;

Καταρχάς οι ΗΠΑ προέβησαν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας όχι για την Ελλάδα, αλλά για να υπερασπιστούν τη δική τους αμυντική βιομηχανία απέναντι στην Ρωσική αμυντική βιομηχανία, που στον τομέα των αντιαεροπορικών συστημάτων υπερέχει παγκοσμίως.

Η διακοπή του προγράμματος των F-35 από το Κογκρέσο σαφώς είχε διπλό στόχο. Αφενός εντάσσεται στην δημιουργία κλίματος «ψυχρού πολέμου» της Δύσης με την Ρωσία. Αφετέρου στοχεύει στην αποτροπή των δυτικών χωρών να επιλέξουν το ρωσικό σύστημα S-400 έναντι του αμερικανικού αντιαεροπορικού Patriot. Συν του ότι παγκοσμίως το F-35 έχει ζήτηση από τρίτες χώρες και η Ουάσιγκτον γνώριζε ότι όχι μόνο δεν θα τους έμεναν αδιάθετα αλλά απεναντίας θα τα μοσχοπουλούσανε σε άλλη ενδιαφερόμενη χώρα, όπως και ήδη εκδήλωσαν ενδιαφέρον τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επομένως οι ΗΠΑ ενήργησαν εκ του ασφαλούς, διασφαλίζοντας πρώτα τα συμφέροντα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας τους και εν συνέχεια στράφηκαν κατά της Τουρκίας στο πλαίσιο της υπεράσπισης των γενικότερων στρατηγικών τους σχεδίων.

– Για να δούμε, είναι ίδια περίπτωση της Γερμανίας με τα υπό κατασκευή υποβρύχια της Τουρκίας με την ακύρωση του προγράμματος που προτείνει η Ελλάδα εξ αιτίας της πειρατικής της στάσης στην Ανατολική Μεσόγειο ;
Φυσικά και όχι !

1) Άλλα τα μεγέθη της Αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας σε σχέση με εκείνα της αντίστοιχης Γερμανικής βιομηχανίας. Άλλες οι παραγγελίες F-35 της Lockheed Martin και απείρως μικρότερες οι παραγγελίες υποβρυχίων της HDW. Καμία σύγκριση !

2) Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά τις Τουρκίας γίνονται για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και των στρατηγικών στόχων των ΗΠΑ και όχι για την υπεράσπιση των συμφερόντων τρίτης χώρας. Στην περίπτωση του προγράμματος πρόσκτησης των τουρκικών υποβρυχίων, επί της ουσίας Η Ελλάδα ζητάει από την Γερμανία να ευνουχίσει την ναυπηγική της βιομηχανία για χάρη της Ελλάδας και του ευρωπαϊκού ιδεώδους, ακυρώνοντας ένα πρόγραμμα ζωτικής σημασίας για τα γερμανικά ναυπηγεία.

Αυτό δεν μπορεί να συμβεί ούτε στο πιο ευφάνταστο κινηματογραφικό σενάριο…

– Αλλά για να δούμε, από πού αντλεί η Αθήνα το θάρρος να διατυπώνει ένα τέτοιο αίτημα προς την Γερμανία ;

Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα ήταν ένας καλός πελάτης αμυντικού υλικού για την γερμανική αμυντική βιομηχανία . Κυρίως επί κυβερνήσεων Σημίτη, η Γερμανία μετά τις ΗΠΑ ελάμβανε το δεύτερο μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των ελληνικών εξοπλισμών. Εκτελέστηκαν μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα όπως: Εκσυγχρονισμός μαχητικών F-4 (Γιώργος Πατεράκης), αγορά υποβρυχίων (Μιχάλης Μαντατός), αγορά αρμάτων LEO (Θωμάς Λιακουνάκος)…

Ωστόσο η Τουρκία θεωρείται καλύτερος και πιο συνεπής πελάτης της Γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας καθώς απορροφά πάνω από το 1/3 των γερμανικών εξαγωγών. Πέρσι για δεύτερη συνεχή χρονιά η Τουρκία ήταν ο «νούμερο 1» αποδέκτης των γερμανικών πολεμικών όπλων. Ετήσιες αγορές όπλων ύψους 344,6 εκατομμυρίων δολαρίων ! Όπως και η Ελλάδα , έτσι και η Τουρκία αγοράζει από την Γερμανία άρματα μάχης, πυροβόλα, υποβρύχια, πλοία επιφανείας, αεροσκάφη, ασθενοφόρα και εξοπλισμό άρσης ναρκών. Με την διαφορά ότι η Τουρκία σε σχέση με την Ελλάδα κάνει περισσότερες και μεγαλύτερες παραγγελίες.

Επομένως για την Γερμανία είναι καλός πελάτης η Ελλάδα, αλλά καλύτερος η Τουρκία! 

Και κάτι άλλο πολύ σημαντικό που δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας. Τα τελευταία χρόνια η Καγκελάριος Μέρκελ έχει εκνευριστεί αρκετές φορές από την στάση της Ελλάδας στον τομέα των εξοπλισμών είτε αθετώντας την τελευταία στιγμή συμφωνίες (Γιουροφαιτερ), είτε διαβάλλοντας γερμανικά οπλικά συστήματα (υποβρύχια που …γέρνουν), είτε αδιαφορώντας για γερμανικές προτάσεις συμπαραγωγής ( ΕΛΒΟ – Ναυπηγεία- ΕΑΒ).

– Αλήθεια πως αντιδρά σήμερα η Μέρκελ στο άκουσμα της πρότασης των Αθηνών για διακοπή του προγράμματος πρόσκτησης των τουρκικών υποβρυχίων όταν θυμάται τα καψόνια που της έκανε η Ελλάδα :

• Για το πρόγραμμα συμμετοχής στο ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος eurofighter, ενώ ήταν όλα έτοιμα για την υπογραφή, η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή έκανε πίσω την τελευταία στιγμή για να αγοράσει ξανά αμερικανικά F-16 ! Η Μέρκελ είχε σαστίσει, δεν το χωρούσε ο νους τους. Οι έλληνες αεροπόροι είχαν καταλήξει στο eurofighter μετά από έρευνα αγοράς και θέτοντας τα κριτήρια : Το αεροπλάνο να ανταποκρίνεται στις τεχνολογίες αιχμής της εποχής. Να έχει γίνει έρευνα αγοράς και να ξεκινά η πώληση αεροσκαφών πάνω από ένα μεγάλο αριθμό, πχ 600 – 1000. Να δύνανται να χρησιμοποιούνται, παλαιότερα αεροπορικά όπλα μας από την νέα πλατφόρμα του αεροσκάφους αυτού. Να συμφέρει οικονομικά, να μην διαθέτει το ίδιο αεροσκάφος κι` ο πιθανός εχθρός… Το eurofighter ήταν το αεροσκάφος της Ευρώπης. Με την είσοδο στο εν λόγω πρόγραμμα η Ελλάδα θα συμμετείχε και θα υποστήριζε την αεροδιαστημική και αμυντική βιομηχανία της ΕΕ κι όχι της Αμερικής. Για πρώτη φορά αεροσκάφος της Ευρώπης είχε αρχίσει την παραγωγή του αφού είχαν εξασφαλιστεί πωλήσεις άνω των 600. Αριθμός ικανός για να εξασφαλίσει το μέλλον του και γραμμές παραγωγής ανταλλακτικών.

Όλα αυτά είχε λάβει υπόψη της η ελληνική Πολεμική Αεροπορία για να ληφθεί η απόφαση συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ως συνιδιοκτήτες με ποσοστό 12%. Αυτό σήμαινε γρήγορη παράδοση, συμμετοχή στα κέρδη… Και ξαφνικά ήρθε η ΝΔ, ακύρωσε το πρόγραμμα και η Μέρκελ έμεινε στα κρύα του λουτρού…

Και να ήταν μόνο αυτό ; Λίγους μήνες μετά, από την ίδια κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή η Μέρκελ και η γερμανική αμυντική βιομηχανία έφαγε την δεύτερη κατραπακιά ! Της έβγαλε ελαττωματικό το υπερόπλο της , το υποβρύχιο 214. Η Αθήνα έλεγε ότι… γέρνει και η Μέρκελ έτρεχε και δεν έφτανε για να αποδείξει ότι όχι μόνο δεν γέρνει αλλά είναι και το καλύτερο στον κόσμο που λόγω του συστήματος εν αερόβιας πρόωρης μπορεί να μείνει πάνω από 57 ημέρες εν καταδύσει..

Η καγκελάριος διαβάζει τώρα τα διθυραμβικά σχόλια του ελληνικού τύπου για την δράση των αόρατων υποβρυχίων 214 στην Ανατολική Μεσόγειο, ακούει και στην Βουλή των Ελλήνων τον γαλάζιο υπουργό Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο να καυχιέται ότι « οι Τούρκοι ακόμη τα ψάχνουν» και πιθανότατα της ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Θυμώνει με τους Έλληνες πολιτικούς και ιδίως με τους ομοϊδεάτες της Νεοδημοκράτες για τα καψόνια που της έκαναν κατά το παρελθόν. Βεβαίως μετά ήρθε η εποχή των μνημονίων και ξεκίνησε εκείνη τα καψόνια στους Έλληνες πολιτικούς… Και ως δια μαγείας ίσιωσαν και τα υποβρύχια και η ίδια ήρθε στα …ίσια της.

Όπως λέει και ο λαός: Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο.. Και η Μέρκελ συνεχίζει ακόμη να το τρώει…

Άκουγα χθες τον κυβερνητικό βουλευτή, αξιόλογο διεθνολόγο Δημήτρη Καιρίδη να λέει ότι «εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση να πείσουμε την Γερμανία να μην παραδώσει τα υποβρύχια στην Τουρκία όσο δρα ως περιφερειακός ταραξίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ήθελα να τον ρωτήσω : – Με ποιο τρόπο προσπαθείτε να πείσετε την Γερμανία ; Μήπως με τα γαλλικά Rafael; Είναι σίγουρο ότι η Γερμανία δεν αντέδρασε με ικανοποίηση όταν άκουσε τον έλληνα πρωθυπουργό να ανακοινώνει από την Θεσσαλονίκη ότι η Ελλάδα θα αγοράσει με διαδικασία ‘fast-track’ μια ντουζίνα Γαλλικών μαχητικών Rafael, ενώ την ίδια ώρα δεν ανέφερε τίποτα για τις γερμανικές φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ…

Στην παρούσα φάση μόνο μια ρεαλιστική πρόταση θα μπορούσε να διατυπώσει η Αθήνα προς το Βερολίνο : Τουλάχιστον μην παραδώσετε ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ τα υποβρύχια στην Τουρκία πριν δώσετε και στην Ελλάδα τις τορπίλες που σας ζήτησε και που σήμερα δηλώνεται αδυναμία άμεσης παράδοσης! Διότι σε αντίθετη περίπτωση εάν εμφανιστούν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο οπλισμένα τα καινούργια υποβρύχια της Τουρκίας και τα ελληνικά να μην έχουν ακόμη τις τορπίλες τους, θα είναι όχι μόνο σαν να «τορπιλίζεται» την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την ΕΕ.

Καθαρές – σταράτες κουβέντες και ονειροπόλες….»

Αυτά!

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μαγιορκίνης: Ανοδική πορεία της επιδημίας σε Ιωάννινα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: «Οι Δράσεις μας είναι το Μέλλον μας»
Chevron Right