Παιχνίδια Εξουσίας

Αναμένοντας την επιστολή Μπλίνκεν – Θα καλύπτουν οι ΗΠΑ την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της χώρας;

Την Πέμπτη πέφτουν οι υπογραφές για τις αμερικάνικες βάσεις στην Ουάσιγκτον – Επ΄ αόριστον η Συμφωνία! Έρχεται θερμός χειμώνας με την Τουρκία!

Την Πέμπτη «πέφτουν» οι υπογραφές για τη νέα Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσιγκτον από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Η συμφωνία θα είναι πενταετής, κατ΄ ουσίαν όμως επ΄ αόριστον, αφού θα πρέπει να αποχωρήσει από αυτή κάποια από τις δυο χώρες ώστε να μην έχει ισχύ! Με μια τέτοια πράξη, είναι σαφές πως ακόμη και αυτοί που υποστηρίζουν την παρουσία των αμερικάνικων βάσεων στη χώρα μας (και που είναι οι περισσότεροι) ασφαλώς και θεωρούν ότι τα ανταλλάγματα που λαμβάνει η Αθήνα είναι σχεδόν μηδαμινά και η Συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι λεόντεια και ετεροβαρής.

Η κυβέρνηση, πάντως, επενδύει πολλά στην επιστολή Μπλίνκεν, που θα συνοδεύει τη Συμφωνία και η οποία θα αποτελεί επικαιροποίηση των «εγγυήσεων» που περιείχαν δύο προηγούμενες ανάλογες επιστολές Κίσινγκερ το 1975 και Πομπέο το 2020.

Η Αθήνα υποστηρίζει ότι αυτή τη φορά η επιστολή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών θα έχει αναφορά όχι μόνον στην εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας αλλά και στα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ.

Έγκυροι διπλωματικοί κύκλοι επιμένουν, όμως, πως οι διαπιστώσεις είναι τέτοιες που μπορούν να ερμηνευτούν και έτσι και αλλιώς!

Το βέβαιον είναι ότι η Ελλάδα παραχωρεί τέσσερις νέες τοποθεσίες (Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Λιτόχωρο και νέες εγκαταστάσεις στη Σούδα, αλλά όχι και τη Σκύρο που επέμενε η ελληνική πλευρά και που αρχικά περιλαμβάνονταν στην πρόταση της Ουάσιγκτον-προφανώς λόγω αντιδράσεων της Άγκυρας.

Έρχεται «θερμός χειμώνας» με Άγκυρα

«Θερμός χειμώνας» αναμένεται να ακολουθήσει το «ήπιο καλοκαίρι» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Άγκυρα εντείνει τις αντιδράσεις της μετά την Αμυντική Συμφωνία της χώρας μας με τη Γαλλία, αλλά και μετά την επικείμενη υπογραφής της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας (MDCA) την προσεχή Πέμπτη. Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την υπεροπλία της στο Πολεμικό Ναυτικό, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαθέτει παρά ελάχιστα ναυτικά μέσα (μόλις ένα πλοίο ανοιχτής θάλασσας και ένα περιπολικό ανοιχτής θάλασσας), έχει ακινητοποιήσει στις ακτές της Λάρνακας το ερευνητικό σκάφος Nautikal Geo, με μαλτέζικη σημαία, ιταλικών συμφερόντων, αποστέλλοντας σαφές μήνυμα ότι εννοεί πως δεν θα επιτρέψει κινήσεις που θα προωθούν τη δημιουργία του EastMed.

Περισσότερο, όμως, ανησυχούν την Αθήνα και τη Λευκωσία οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ανακηρύξει η χώρα του μονομερώς ΑΟΖ, αλλά και η έξοδος του Ορούτς Ρέις. ¨Όλα δείχνουν πως η ΄Άγκυρα προγραμματίζει σε χρόνο που θα επιλέξει να ανακηρρύτει σταδιακά ΑΟΖ και να την επιβάλλει με NAVTEX και την αποστολή του ‘Ορούτς Ρέις στις συγκεκριμένες περιοχές. (Σχετική NAVTEX, άλλωστε, εξεδόθη την περασμένη Παρασκευή και δεσμεύει έως τις 21 Δεκεμβρίου και περιοχή ανοιχτά των κατεχόμενων). Σημειωτέον πως η μονομερής κήρυξη ΑΟΖ δεν έέχει ισχύ στο Διεθνές Δίκαιο, πολιτικά ωστόσο δημιουργείται πρόβλημα εάν μια χώρα αποφασίσει να την υπερασπίσει στρατιωτικά!

Στο πλαίσιο αυτό πολλά θα κριθούν από το πώς θα αντιδράσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από το εάν ο Εμμανουέλ Μακρόν εντάξει ή όχι την ένταση με την Τουρκία στην προεκλογική του στρατηγική, προσδοκώντας ψήφους και από την δεξιά της χώρας του. Επίσης, από το πώς θα καθίσουν οι ισορροπίες στη νέα γερμανική κυβέρνηση υπό -όπως όλα δείχνουν- τον Καγκελάριο Σολτς.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Έρευνα: Η φλεβική θρομβοεμβολή απειλεί και τους ασθενείς με μέτρια Covid-19
Βόλος: Έσπασε πόρτα σπιτιού με τσεκούρι για να το διαρρήξει
Chevron Right