Παιχνίδια Εξουσίας

Τι είδους κυρώσεις επιδιώκει η Αθήνα για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ;

Τι ποινές είχε  προτείνει ο Μπορέλ και γιατί οτιδήποτε κάτω από αυτές θα αποτελεί χάδι για την Άγκυρα και φιάσκο για τη χώρα μας και την Ευρώπη 

Αυτή τη φορά η Αθήνα, με μπροστάρη το υπουργείο Εξωτερικών, δείχνει αποφασισμένη να επιμείνει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι τι είδους κυρώσεις μπορεί να επιβληθούν στην Άγκυρα, καθώς το Βερολίνο φαίνεται ακόμα διστακτικό σε μια τέτοια κατεύθυνση, ενώ δεν θέλει να δεσμεύσει και τον Μπάιντεν στην πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν.

Ποινές-χάδι θα υπονομεύσουν ακόμα περισσότερο το κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα αποθρασύνουν ακόμα περισσότερο την Άγκυρα, με την Αθήνα να φοβάται ότι έως την ανάληψη των καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν είναι πολύ πιθανόν τουρκικό γεωτρύπανο να επιχειρήσει μεταξύ 6 και 12 ν.μ. της χώρας στην περιοχή του Καστελόριζου ή και να βγάλει ερευνητικό σκάφος που θα συνοδεύεται από πολεμικά στην περιοχή του ελληνοαιγυπτιακού μνημονίου. Να προχωρήσει δηλαδή σε ενέργειες που θα αναγκάσουν την Αθήνα να σταματήσει να κάνει πως δεν βλέπει και να αντιδράσει σε επιχειρησιακό-στρατιωτικό επίπεδο.

Στο τραπέζι έχει πέσει από την Αθήνα το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, κάτι που φαίνεται πως δύσκολα θα προχωρήσει, καθώς η Άγκυρα είναι ένας από τους καλύτερους πελάτες της πολεμικής βιομηχανίας τόσο της Γερμανίας όσο και της Ισπανίας. Παρατηρητές, μάλιστα, σημειώνουν πως κάποιες φορές χρησιμοποιούνται μαξιμαλιστικοί στόχοι ακριβώς για να μην προχωρήσουν ούτε οι ρεαλιστικοί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έπρεπε να θέσει το θέμα του εμπάργκο όπλων – κάτι, άλλωστε, που είχε πρώτα κάνει η στήλη, προτρέποντας την κυβέρνηση να το πράξει.

Υπενθυμίζεται ότι στον κατάλογο των κυρώσεων που έχει καταθέσει ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας Τζόζεφ Μπορέλ, περιλαμβάνονται δυο που ενδέχεται «να πονέσουν» πολύ την Άγκυρα!

Ποιες είναι αυτές;

– Τομεακές κυρώσεις: Πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με τις έρευνες στον ενεργειακό  τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων.

– Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές πως οτιδήποτε κάτω από αυτές, κατά τη γνώμη της στήλης, εφόσον βέβαια επιβληθούν κυρώσεις, δεν θα είναι απλώς… χάδι προς την Άγκυρα, αλλά και ένα φιάσκο για Αθήνα και Ευρωπαϊκή Ένωση!

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αμερικανικές εκλογές: Έγινε νοθεία αλλά θα αποδεχτώ την απόφαση των εκλεκτόρων, δήλωσε ο Τραμπ
CDC: Ο επόμενος ιός που θα πλήξει την ανθρωπότητα μπορεί να είναι πολύ χειρότερος
Chevron Right