Μόνο απαρατήρητη δεν πρέπει να περάσει η επίθεση του Νίκου Δένδια στο Βερολίνο, για τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα της Τουρκίας η γερμανική κυβέρνηση.
Ερώτημα πρώτον, ήταν σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου η επιθετική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών ή όχι; Δύσκολο να δώσουμε σίγουρη απάντηση στο θέμα, αν και είναι γνωστό πως ο Νίκος Δένδιας εδώ και καιρό, πολύ πριν το θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένει στο εμπάργκο όπλων κατά της Γερμανίας. Παράλληλα, το Βερολίνο φέρεται να επιρρίπτει στον Νίκο Δένδια την κύρια ευθύνη για την υπογραφή του ελληνοαιγυπτιακού μνημονίου, που για τη Γερμανία ανέκοψε την προσπάθεια προώθησης του διαλόγου Αθήνας και Άγκυρας, για το οποίο η ίδια έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση;
Ερώτημα δεύτερον, «παίζει» ο υπουργός Εξωτερικών περισσότερο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός επιμένει σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, στον πρωταγωνιστικό διαμεσολαβητικό ρόλο της Γερμανίας; Όχι βεβαίως πως τα δυο αυτά κέντρα δεν είναι υπό προϋποθέσεις συμπληρωματικά, αλλά έχει τη σημασία του το ποιος έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Οι πληροφορίες επιμένουν πως το Βερολίνο εμφανίζεται δυσαρεστημένο από την τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, δυσαρέσκεια που αν δεν έχει φτάσει θα φτάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο, μάλλον προτιμάει αν είναι να «πέσει», να «πέσει» ηρωικά, αφήνοντας το στίγμα του στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
Όλα, βεβαίως, δείχνουν πως ο Νίκος Δένδιας θα είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να φύγει από τη θέση του κατά τον επικείμενο ανασχηματισμό, ωστόσο ο χρόνος είναι πυκνός και οι εξελίξεις ίσως καταστούν ραγδαίες και απρόβλεπτες.
Έχει δε ενδιαφέρον ποια ονόματα ακούγονται για το υπουργείο Εξωτερικών, αν ο πρωθυπουργός που έχει την απόλυτη ευθύνη και προνομία του σχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος, επιλέξει τη μετακίνηση του Νίκου Δένδια σε άλλο κορυφαίο υπουργείο.
Υποψήφιος για τη θέση είναι ο πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, που φέρεται να επιθυμεί διακαώς αυτή τη θέση, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε κυβερνητικό θώκο κατά τον επικείμενο ανασχηματισμό. Οι άριστες προσωπικές θέσεις που έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν αποτελούν «όπλο» σε περίπτωση που προχωρήσει η αποκλιμάκωση και ξεκινήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος, όπως «όπλο» αποτελούν και οι διεθνείς επαφές που διαθέτει.
Οι πληροφορίες, ωστόσο, επιμένουν πως σε περίπτωση αλλαγής φρουράς ο πρωθυπουργός θα επιλέξει έναν από τους πλέον στενούς του συνεργάτες, τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη…