Το Βερολίνο επιδιώκει να αποφευχθούν οι «κυρώσεις που δαγκώνουν» στο καθεστώς Ερντογάν και για το λόγο αυτό, παράλληλα με τις παρασκηνιακές προσπάθειες να υπάρξει συμφωνία Αθήνας-Άγκυρας για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, στήνεται σκηνικό για την προστασία της Άγκυρας στη Σύνοδο Κορυφής!
Τρεις κινήσεις συμβάλλουν ήδη προς αυτή την κατεύθυνση:
– Η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, που επισκέφτηκε την Λευκωσία την περασμένη Τρίτη και την Αθήνα την Τετάρτη, θα επισκεφτεί την Άγκυρα στις 14 Δεκεμβρίου! Μετά δηλαδή το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ. Είναι σαφές πως πρόκειται για έμμεσο εκβιασμό προς Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, με την Άγκυρα να λέει πως «εάν μου επιβάλλετε κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής, εγώ δεν συμμετέχω σε συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, κάτι που τόσο πολύ επιθυμείτε»!
– Την ημέρα που ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στις 10 Δεκεμβρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν θα προβεί στην Άγκυρα σε ανακοινώσεις μεταρρυθμίσεων για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
– Το Όρουτς Ρέις θα παραμείνει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας.
Τα παραπάνω γεγονότα επιτρέπουν στο Βερολίνο να ισχυριστεί σε χώρες που υποστηρίζουν τις κυρώσεις προς την Τουρκία πως δεν είναι ώρα για κάτι τέτοιο, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί βήματα για το κράτους δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι που τόσο ζητούν οι ευρωπαίοι, έχει αποσύρει το Όρουτς Ρέις, ενώ θα πρέπει να διευκολυνθεί και η έναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό!
Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται παρασκηνιακές επαφές για το ενδεχόμενο συμφωνίας Ελλάδας και Τουρκίας για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.
Μετά τη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών με τον Τζο Μπάιντεν
Η Αθήνα ζητά ακόμα και γραπτές εγγυήσεις για κάτι τέτοιο, αλλά κυρίως να περάσει μια περίοδο που θα δοκιμαστεί στην πράξη η ειλικρίνεια της Άγκυρας. Μια περίοδο ενός ή ενάμισι μήνα, κάτι που επίσης μπορεί να συμβάλλει στην αποσυμπίεση του κλίματος ενόψει της Συνόδου Κορυφής και να διευκολύνει το Βερολίνο στην μη επιβολή κυρώσεων.
Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», το Βερολίνο εκτιμά ότι οι οριστικές αποφάσεις για την Τουρκία θα πρέπει να ληφθούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ηνωμένων Πολιτειών, μετά δηλαδή τη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών με τον Τζο Μπάιντεν, που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν ή –το πιθανότερο- λίγο μετά τα τέλη Φεβρουαρίου.
Το ερώτημα τι κάνει η Αθήνα!
Ερώτημα είναι, πάντως, εάν η Αθήνα θα επιμείνει με όλα τα όπλα που διαθέτει για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Οι πληροφορίες επιμένουν πως ο πρωθυπουργός προτίθεται να «διευκολύνει» το Βερολίνο στις αποφάσεις του, με την Αθήνα να αναμένει -και ως αντάλλαγμα;-ενίσχυση του πακέτου που θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης…