Παιχνίδια Εξουσίας

Γιατί το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να διαφωνεί με τα στοιχεία της Κομισιόν και τον …πρωθυπουργό!

Σε ποιους τομείς πέραν της ύφεσης υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών.

Εξακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών να αμφισβητεί τα στοιχεία των προβλέψεων της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και, εμμέσως πλην σαφώς, να αμφισβητεί και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αν και ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν έχει την παραμικρή τέτοια πρόθεση.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν αμφισβητεί απλώς τις εαρινές προβλέψεις ως προς το ύψος της ύφεσης που θα σημειώσει η ελληνική οικονομία: Η Κομισιόν προβλέπει ύφεση-σοκ 9,7%, ποσοστό υψηλότερο και από το δυσμενέστερο σενάριο του ΥΠΟΙΚ, που είναι το 7,7%. Αποδίδει δε τη διαφορά στο ότι η ΕΕ κάνει διαφορετικές προβλέψεις για το χρόνο ανοίγματος της οικονομίας, ενώ λαμβάνει υπόψη μέρος των μέτρων που υλοποιούνται, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τη ρευστότητα ύψους 7 δισ. ευρώ με τα εγγυοδοτικά προγράμματα.

Το ΥΠΟΙΚ υπολογίζει τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης στο 4,1%, ενώ η Κομισιόν στο 9,7%, ενώ για τις επενδύσεις η Αθήνα προβλέπει μείωσή τους φέτος κατά 4,65% όταν η Κομισιόν προβλέπει την μείωσή τους στο 30%!!

Εκ των πραγμάτων, πάντως, το ΥΠΟΙΚ «αδειάζει» και τον πρωθυπουργό, ο οποίος άφησε να εννοηθεί με τη συνέντευξή του στο CNN, ότι η ύφεση μπορεί να φτάσει και στο 10%-όσο δηλαδή προβλέπει και η Κομισιόν. Για του λόγου το αληθές ο πρωθυπουργός ερωτώμενος σχετικά είπε επακριβώς: «Φαίνεται να υπάρχει συναίνεση μεταξύ των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, ως προς το τι θα μπορούσε να συμβεί, για ένα ποσοστό περίπου 10%, κάτι που αποτελεί πολύ μεγάλη συρρίκνωση της δραστηριότητας».

Το θέμα του υπολογισμού της ύφεσης δεν είναι καθόλου δευτερεύον, καθώς με βάση τις προβλέψεις λαμβάνονται και τα μέτρα που εκτιμάται ότι απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ύφεση 4% προβλέπει το βασικό σενάριο και του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, όπως παρουσιάστηκε στις 22 Απριλίου.
Με δεδομένο, ωστόσο, ότι όλοι συμφωνούν πως η Ελλάδα λόγω του υψηλού ποσοστού του εξωστρεφούς τομέα της οικονομίας της είναι η χώρα που θα πληγεί περισσότερο στην ευρωζώνη, δεν είναι κατανοητό να υποστηρίζεις ταυτόχρονα πως θα έχει τη μισή ύφεση από αυτή που θα έχει η ευρωζώνη συνολικά!

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κορονοϊός: Έκκληση ΟΗΕ για συγκέντρωση 4,7 δισ. για την προστασία των ευάλωτων χωρών
Κορονοϊός και τρόφιμα: Πώς πρέπει να τα διαχειριζόμαστε - Τι ισχύει για το νερό
Chevron Right