Σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο 48ωρο για τις αποφάσεις που θα λάβει το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ που συνέρχεται Πέμπτη και Παρασκευή εισέρχονται οι Βρυξέλλες. Αυτή τη στιγμή, θεωρείται βέβαιον ότι θα ληφθούν ορισμένες αποφάσεις για την Τουρκία, χωρίς ωστόσο ακόμα να μπορεί να πει με σιγουριά το ποιες θα είναι αυτές.
Το ερώτημα είναι τι είδους κυρώσεις θα αποφασιστούν, πότε θα αρχίσουν αυτές να εφαρμόζονται, αλλά και πώς θα αντιδράσει σε αυτές ο Ταγίπ Ερντογάν.
Από το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών δεν προέκυψε συμφωνία ούτε καν για το εάν τυχόν μέτρα για το «Ορούτς Ρέις» θα πρέπει να ισχύσουν εκτός από συγκεκριμένα πρόσωπα του ερευνητικού πλοίου και σε οντότητες – πχ την κρατική εταιρεία πετρελαίου κ.ο.κ. Δεν προέκυψε βεβαίως συμφωνία ούτε για το εάν θα πρέπει να δοθεί εντολή στον Ζοζέπ Μπορέλ να συντάξει (κάτι που είχε γίνει όμως και το περασμένο καλοκαίρι) κατάλογο για συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εξέλιξη που «φωτογράφισε» με τη συνέντευξή του στην τηλεόραση του «Άλφα» ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ήδη, η δημιουργία ενός μπλοκ δυνάμεων που βρίσκεται στο πλευρό που Βερολίνου, με χώρες όπως η Ιταλία (που στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας έπαιξε τον ρόλο της εμπροσθοφυλακής), η Ισπανία, η Μάλτα, η Πολωνία και η Ουγγαρία δεν προδιαθέτει για απόφαση υπέρ «κυρώσεων που δαγκώνουν», όπως επιζητούσε -παλαιότερα- ο πρωθυπουργός. Η Γερμανία, βεβαίως, δεν μπορεί να αγνοήσει την πίεση της Γαλλίας για σκληρά μέτρα κατά της Άγκυρας, με πολλά να κρίνονται στη συνάντηση που θα έχουν Βερολίνο και Παρίσι πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Στο πλευρό Ελλάδας, Κύπρου και… Γαλλίας, πάντως, βρίσκονται χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβενία, το Βέλγιο, η Σλοβακία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, καθώς και η Ολλανδία.
Η Αθήνα, πάντως, δείχνει να μην πορεύεται προς τη Σύνοδο Κορυφής με ένα συγκεκριμένο στόχο, ενώ αποκλείει ουσιαστικά το ενδεχόμενο να θέσει βέτο για την άμεση επιβολή κυρώσεων. Δεν πρέπει δε να περάσει απαρατήρητο το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο και τον τρόπο που το έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο υπουργών της Δευτέρας. Και εδώ, όμως, δεν μπορεί παρά να σημειωθεί η αποκλίνουσα συμπεριφορά του νεοκλασικού της οδού Βασιλίσσης Σοφίας από το Μέγαρο Μαξίμου σε πτυχές της εξωτερικής πολιτικής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης που τη στηρίζουν, ξεκινούν να καλλιεργούν ένα «αντι-γερμανικό κλίμα» που, τηρουμένων των αναλογιών, αρχίζει να θυμίζει εποχές… μνημονίων, σε μια προσπάθεια να μεταθέσει τις ευθύνες σε περίπτωση μη επιβολής κυρώσεων από τη Σύνοδο Κορυφής στην Τουρκία. Από το κλίμα εξαιρείται, δημοσίως τουλάχιστον, ο πρωθυπουργός, καθώς η Αθήνα προσδοκεί περισσότερα χρήματα από τους ευρωπαϊκούς πόρους σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ γενικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει τις σχέσεις της κυβέρνησής του και του ιδίου προσωπικά με το Βερολίνο, ασχέτως εάν σε λίγους μήνες η Άγγελα Μέρκελ θα αποτελέσει παρελθόν από την Καγκελαρία.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, επιμένει πως η μη άμεση επιβολή κυρώσεων θα αποτελεί αποτυχία της Αθήνας, ιδίως καθώς η «εποχή Μπάιντεν» αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή, ενώ σκληρή στάση αναμένεται να τηρήσει και η ελάσσονα αντιπολίτευση.