Στις τέσσερις αβεβαιότητες του τουρισμού αναφέρεται το K-Report του Κώστα Καλλιτση, το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, θα μετατραπεί σε συνδρομητικό, πιθανότατα εντός του καλοκαιριού.
Αναδημοσιεύουμε τη σχετική ανάλυση:
Στα μέσα της εβδομάδας, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας αισθάνθηκε υπέρ το δέον συντηρητικός που διατηρούσε την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ 3,6% το 2021 και, στο υπουργικό συμβούλιο, για πρώτη φορά μίλησε για μεγέθυνση πάνω από 4%. Είπε, ωστόσο, ότι ο τουρισμός παραμένει μια σοβαρή πηγή αβεβαιότητας. Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, είχε ήδη μετανιώσει που ενέδωσε στον αναθεωρητικό ενθουσιασμό που πυροδότησαν τα στοιχεία του ΑΕΠ του α’ τριμήνου και η πανηγυρική επικύρωση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης από την Κομισιόν που ανοίγει το δρόμο για την εισροή δισεκατομμυρίων πρόσθετων ευρωπαϊκών πόρων.
Οι μεταβλητές που επηρεάζουν την πορεία του τουρισμού φέτος είναι περισσότερες από εκείνες ενός τραπεζιού ρουλέτας.
Μεταβλητή πρώτη: Πότε θα έρθουν οι Βρετανοί; Σίγουρα όχι πριν από τον Αύγουστο. Η Ελλάδα παραμένει στην πορτοκαλί λίστα που καταρτίζει το Λονδίνο, κι όποιος Βρετανός μας επισκεφθεί θα πρέπει να μείνει 10 ημέρες σε καραντίνα όταν επιστρέψει.
Μεταβλητή δεύτερη: Πόσο θα επηρεάσουν Γερμανούς και Γάλλους οι επικρίσεις Μέρκελ και Μακρόν κατά της Αθήνας ότι εφαρμόζει χαλαρή υγειονομική πολιτική; Θα τους αποτρέψουν να επισκεφθούν τη χώρα μας;
Μεταβλητή τρίτη. Πώς θα έρθουν οι Ρώσοι, τα εμβόλια των οποίων δεχόμαστε ως αξιόπιστα προκαλώντας την μήνι Μέρκελ και Μακρόν, αφού η Μόσχα δεν επιτρέπει αύξηση των πτήσεων προς την Ευρώπη και χρησιμοποιεί τα 11 δισ. ευρώ που δαπανούν οι πολίτες της στην ΕΕ ως χαρτί στη διαπραγμάτευσή της για τις κυρώσεις;
Μεταβλητή τέταρτη (και σημαντικότερη): Πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, θα υπάρξει τέταρτο κύμα τον Αύγουστο ή το φθινόπωρο; Υπό τις σημερινές συνθήκες, κανένας άλλος πλην των χωρών που βασίζονται στον τουρισμό, δεν βιάζεται να εκδοθεί το πανευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid.