Παιχνίδια Εξουσίας

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου έχει στόχο το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη!

Και όμως, η Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζει το …διμέτωπο!

Για να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει:

Όταν το Μαξίμου, με διαρροές, επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση την αλλαγή του εκλογικού νόμου, δεν εννοεί την απλή αναλογική.

Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την απλή αναλογική. Για να αλλάξει αυτό απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών, κάτι που δεν μπορεί να υπάρξει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έπαιξε τα ρέστα του» με τον εκλογικό νόμο, η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά ωστόσο δεν έπεσε στην παγίδα και το – τότε- Κίνημα Αλλαγής παρά τους «προβληματισμούς» της «δεξιάς του πτέρυγας» δεν υπερψήφισε (όπως ο Κυριάκος Βελόπουλος) την πρόταση Μαξίμου, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών που απαιτείται για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος από την επόμενη Βουλή. Δηλαδή, το ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική οφείλεται εν μέρει και στη Φώφη Γεννηματά, που δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς που δέχτηκε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, επιλέγοντας την πολιτική ανωμαλία, θα αλλάξει το δικό του εκλογικό νόμο, που προβλέπει κλιμακωτό μπόνους 40 εδρών στο πρώτο κόμμα, αντί 50 που προέβλεπε ο έως τώρα νόμος, ο νόμος Παυλόπουλου! (Έστω και αν θα είναι ο πρώτος εκλογικός νόμος της μεταπολίτευσης που θα έχει ψηφιστεί, αλλά δεν θα εφαρμοστεί ποτέ στην πράξη!).

Το Μαξίμου, δηλαδή, έχει ως στόχο να διεμβολίσει το ΠΑΣΟΚ, αυξάνοντας την πίεση στο δεξιόστροφο κομμάτι των ψηφοφόρων του «να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία για να μην έρθει ο Τσίπρας»! Ιδίως εάν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν μικρή διαφορά (έως και 4-5 μονάδες μεταξύ τους στον πρώτο γύρο).

Σε τυχόν δεύτερες κάλπες, δηλαδή, με μπόνους ξανά 50 έδρες στο πρώτο κόμμα, ο νικητής θα εξασφαλίσει αυτομάτως αυτοδυναμία. Στο δίλημμα αυτό επιχειρείται από το Μαξίμου να πιεστεί η Χαριλάου Τρικούπη.

«Καλά, δεν συμφέρει τον Ανδρουλάκη να αποφύγει το δίλημμα αν θα συμμετάσχει ή όχι σε κυβερνητική λύση», θα μπορούσε να αναρωτηθεί ευλόγως κάποιος. Αν στόχος του είναι απλώς να αποφύγει τα εσωτερικά του προβλήματα, η απάντηση είναι ναι. Αν στόχος του, όμως, είναι μια κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, τότε όχι.

ΥΓ: Υπό αυτό το πρίσμα έχει ενδιαφέρον το ερώτημα γιατί η Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζει το διμέτωπο απέναντι σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση…

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σκάνδαλο Uber: «Ο Μακρόν δεν στήριζε απλά, ήταν σαν συνέταιρος» - Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία
Χαλκιδική: Θρίλερ με τον τρίτο αγνοούμενο - Με υποβρύχιο drone ψάχνουν τον 30χρονο
Chevron Right