Παιχνίδια Εξουσίας

Η μετάλλαξη «Δέλτα» βάζει τέλος στις όποιες σκέψεις για εκλογές

Ο πρωθυπουργός απορρίπτει κατηγορηματικά τις εισηγήσεις που δέχεται για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο. Οι τρεις λόγοι πέραν της πανδημίας που δεν επιτρέπουν κάλπες.

Αν και στο θέμα των πρόωρων εκλογών ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος, εν τούτοις όλα δείχνουν πως κάλπες το φθινόπωρο δεν πρόκειται να στηθούν.

Η μετάλλαξη «Δέλτα» που αναμένεται να επικρατήσει και στη χώρα μας τα τέλη Αυγούστου και η οποία, όπως διαβεβαιώνουν οι ειδικοί, έχει διπλάσια μεταδοτικότητα από τον πρώτο ιό, βάζει τέλος στα σχετικά σενάρια, τα οποία πέρυσι τέτοια εποχή ήταν απολύτως πάνω στο τραπέζι. Άλλωστε θα ήταν τρέλα να καλείς τον κόσμο να πάει να ψηφίσει, με απαγορεύσεις στους ανεμβολίαστους και με σοβαρό κίνδυνο η πανδημία να οδηγήσει σε νέο λοκ ντάουν εάν εξαπλωθεί, ενώ ως κυβέρνηση διαθέτεις 158 βουλευτές και δυο ακόμα χρόνια μπροστά σου.

Ο πρωθυπουργός έχει και άλλους λόγους που δεν μπορεί, ακόμα και αν ήθελε, να προχωρήσει το φθινόπωρο σε πρόωρες κάλπες, παρά τις προτροπές που δέχεται ακόμα και από πολύ στενούς του συνεργάτες:

Πρώτον, πώς θα εξηγήσει στους ευρωπαίους ότι οδηγεί τη χώρα σε περιπέτειες, τη στιγμή που περιμένει τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τυχόν κάλπες θα οδηγούσαν σε μεγάλη καθυστέρηση στην απορρόφηση και αξιοποίηση των χρημάτων από το Ταμείο και οπισθοδρόμηση την οικονομία, η οποία θα δεχόταν ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα, που δεν θα οφειλόταν στην πανδημία. Πολύ περισσότερο που οι κάλπες θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα με τα σημερινά δεδομένα διπλές, θα χρειαζόταν δηλαδή το λιγότερο δυο μήνες να σχηματιστεί κυβέρνηση, ενώ μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης κάλπης η χώρα θα είχε υπηρεσιακή κυβέρνηση και υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν εκ των επικεφαλής του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Δεύτερον, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι οι κάλπες με απλή αναλογική δεν βγάλουν κυβέρνηση μειοψηφίας ή δεν δημιουργήσουν συνθήκες νέου τοπίου και η Νέα Δημοκρατία έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές, με το νέο εκλογικό νόμο Μητσοτάκη-Γεννηματά που θα ισχύσει και που προβλέπει για το νικητή μπόνους 40 (αντί 50 εδρών), θα λάβει στην καλύτερη περίπτωση οριακή αυτοδυναμία. Θα θυμίζει δηλαδή το ανέκδοτο με τον Γιάννη Βλάκα, που πήγε και άλλαξε το όνομά του και το έκανε …Γιώργος!

Τρίτον, από τη στιγμή που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι θα κερδίσει τις κάλπες στις επόμενες εκλογές, δεν έχει λόγο να τις επισπεύσει, από τη στιγμή που γνωρίζει ότι
Τρίτη θητεία δεν έχει λάβει καμία κυβέρνηση στη χώρα. Προτιμά δηλαδή το 4+4 χρόνια στην εξουσία, αντί του 2+4, αν έκανε τώρα πρόωρες εκλογές.

Βέβαια όλα αυτά με τα δεδομένα που δημιούργησε έως τώρα η πανδημία που ήταν ο καλύτερος σύμμαχος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι πραγματικές συνθήκες θα δημιουργηθούν από τώρα και στο εξής-αλλά επί των διλημμάτων που δημιουργούνται στη νέα εποχή θα επανέλθουμε άμεσα.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πλέον ο κορονοϊός δεν είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ
Μετακίνηση εκτός νομού: «Μπλόκο» στους ανεμβολίαστους εξετάζει η κυβέρνηση
Chevron Right