Εν αναμονή των κοινών υπουργικών αποφάσεων (ΚΥΑ) που αναμένεται να εκδοθούν και που θα εξειδικεύουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, εντείνονται οι γκρίνιες από τα περισσότερα κοινωνικά στρώματα, που θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Τετάρτη.
Το γεγονός ότι προβληματισμένοι δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι, αλλά και ένα μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου, δείχνει τις δυσκολίες της νέας εποχής που εισέρχεται η χώρα, αλλά και την αμηχανία της κυβέρνησης, που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε στρατηγικές, εμφανιζόμενη αμήχανη και απροετοίμαστη για την οικονομική κρίση, εν αντιθέσει προφανώς με ότι έγινε με την υγειονομική κρίση.
Το πακέτο που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τέτοιο που κατά κοινή εκτίμηση απομακρύνει το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τέλη καλοκαιριού αρχές φθινοπώρου, χωρίς βεβαίως το σενάριονα έχει φύγει εντελώς από το τραπέζι, καθώς ο πρωθυπουργός θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις όταν έχει στα χέρια του περισσότερα δεδομένα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά και την πορεία της οικονομίας, κυρίως τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τον Σεπτέμβριο, άλλωστε, όλα δείχνουν πως ενδέχεται και το δημοσκοπικό κλίμα να μην είναι το ίδιο με σήμερα, καθώς ήδη στις μετρήσεις εμφανίζονται δείγματα ανησυχίας και δυσαρέσκειας από την οικονομική πολιτική που ακολουθείται, ενώ ορατά θα είναι τα αποτελέσματα από τις επιπτώσεις στον τουρισμό, τις μειώσεις των μισθών, την αύξηση της ανεργίας και ούτω καθεξής.
Το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει αυτή τη στιγμή να επιλέγει τη στρατηγική της αναμέτρησης με την αντιπολίτευση εν ευθέτω χρόνο και αφού η οικονομία έχει αρχίσει «να γυρνάει», γεγονός βέβαια, παρά τα όσα ισχυρίζονται κυβερνητικά στελέχη, δεν πρόκειται α συμβεί ούτε το 2021,αλλά από το 2022 και μετά. Δεν είναι τυχαίο ότι το νέο πακέτο μέτρων ο πρωθυπουργός προγραμματίζει να το εξαγγείλει τον Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ, οπότε θα έχουν ξεκαθαρίσει και οι πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Αντιθέτως, πάντως, με τη μείωση των πιθανοτήτων για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, βέβαιο είναι πως ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος θα πραγματοποιηθεί ίσως και στις αρχές του καλοκαιριού. Μικρός και στοχευμένος λένε οι πληροφορίες, αλλά η στήλη ούτε για αυτό παίρνει όρκο, καθώς η περίοδος δεν είναι σε κανένα πεδίο ομαλή και υπό αυτή την έννοια ενδέχεται αύριο να γελάς με αυτό που προγραμμάτιζες σήμερα!