Παιχνίδια Εξουσίας

Το διάβημα της Αθήνας προς την Άγκυρα δείχνει πως υπάρχει σοβαρό θέμα στον Έβρο

Η αναβολή της άσκησης «Καταιγίδα» έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούσε η ελληνική κυβέρνηση. Το ερώτημα «πού το πάει η Τουρκία», εν μέσω κορονοϊού και θέρους, ακούγεται όλο και πιο συχνά, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην περιοχή. Όλο το παρασκήνιο.

Ιδιαίτερα σοβαρό δείχνει να είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον Έβρο, καθώς όταν γραφόταν αυτές οι γραμμές δεν είχε επιτευχθεί αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Εδώ και μερικές ημέρες, στο νότιο Έβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, σε νησίδα που έχει προκύψει από αλλαγή της κοίτης του ποταμού από πλημμύρες, έχουν εγκατασταθεί τούρκοι κομάντος και στρατοχωροφύλακες.

Το συγκεκριμένο μέρος, ωστόσο, ανήκει στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη συμφωνία χάραξης των συνόρων στον Έβρο, το 1923. Το γεγονός ότι η Ελλάδα προχώρησε σε διάβημα προς την Τουρκία, αποδεικνύει του λόγου το αληθές και καταδεικνύει προφανώς ότι οι τούρκοι κομμάντος και στρατοχωροφύλακες εδώ και μερικές ημέρες βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος, με την Άγκυρα να στήνει προφανώς σκηνικό αν όχι Ιμίων, κάτι παρομοίου. Το ότι δε το συγκεκριμένο έδαφος έκτασης 16 στρεμμάτων ανήκει στην Αθήνα, φαίνεται και από τους σχετικούς χάρτες χάραξης των συνόρων.

Οι τούρκοι κομάντος βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο αμφισβητώντας την ελληνικότητά του, αλλά και επιχειρώντας να εμποδίσουν την επέκταση του φράκτη που επιχειρεί η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, ώστε να εμποδιστεί η είσοδος προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Ο φράχτης περνάει από το συγκεκριμένο σημείο, οι τούρκοι θέλουν προφανώς τη μη επέκτασή του, πλην όμως το ερώτημα είναι πώς θα αποχωρίσουν από τη συγκεκριμένη νησίδα. Πολύ περισσότερο καθώς η Άγκυρα επιμένει πως τα 16 μίλια αποτελούν τουρκικό και όχι ελληνικό έδαφος! Διπλωματικοί παράγοντες εκτιμούν πως πριν η Ελλάδα προχωρήσει στην επέκταση του φράχτη και αφού οι τούρκοι εξέφραζαν αντιρρήσεις για το συγκεκριμένο έδαφος θα έπρεπε να συγκληθεί η ελληνοτουρκική επιτροπή που υπάρχει για την επίλυση των διαφωνιών για τα σύνορα του Έβρου και να λάβει απόφαση. Η εν λόγω επιτροπή λειτουργεί λόγω των συχνών διαφωνιών που υπάρχουν για τα σύνορα στον Έβρο, καθώς αλλάζει η κοίτη του ποταμιού όταν αυτό πλημμυρίζει και συνήθως όταν ξεραίνεται από τις πλημμύρες δημιουργούνται έλη, η ιδιοκτησία των οποίων κάποιες φορές αμφισβητείται. Εμμέσως, πλην σαφώς, άλλωστε, στην επιτροπή αυτή αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιόφωνο.

Το επεισόδιο στον Έβρο, όσο και αν υποβαθμίζεται από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα σοβαρό, αν δεν υπάρχει αποκλιμάκωση, με την ελληνική κυβέρνηση να κινείται πλέον στο παρασκήνιο και με τη διεθνή κοινότητα προκειμένου το θέμα να μην λάβει διαστάσεις, αν και αρμόδιοι υπουργοί αρχικά υποβάθμισαν το πρόβλημα, όπως προκύπτει και από τις δημόσιες δηλώσεις τους.

Ούτως ή άλλως, πάντως, το ερώτημα «πού το πάει η Τουρκία» ακούγεται όλο και περισσότερο από δημόσια χείλη στη χώρα μας, αλλά και γενικότερα στην περιοχή. Η αναβάθμιση του ρόλου της στη Λιβύη, οι συνεχείς υπερπτήσεις στο Αιγαίο, η κλιμάκωση στον Έβρο, αλλά και η επικείμενη αξιοποίηση του Μνημονίου με τη Λιβύη, προϊδεάζουν για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Όλα δείχνουν, μάλιστα, πως η αναβολή της άσκησης «Καταιγίδα» όχι μόνο δεν πέτυχε τον κατευνασμό της Άγκυρας, αλλά, αντιθέτως, ενίσχυσε την επιθετικότητά της!

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ωράριο καταστημάτων: Τι ώρα ανοίγουν και κλείνουν σήμερα, Σάββατο 23 Μαΐου
Αεροπορικό δυστύχημα στο Πακιστάν: Τουλάχιστον 97 οι νεκροί, δύο επιζώντες
Chevron Right