Παιχνίδια Εξουσίας

Ευρώπη: Κρίσιμες εξελίξεις σε τέσσερα μέτωπα

Παραμονή ή όχι του Ντράγκι, επαναλειτουργία ή όχι του Nord Stream 1, παρουσίαση του Σχεδίου της Κομισιόν για μείωση κατανάλωσης ενέργειας και αποφάσεις της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων – Τι γράφει το K-Report. 

Πολιτικός και οικονομικός καύσωνας αναμένεται να επικρατήσει την εβδομάδα που έρχεται στη γηραιά ήπειρο, καθώς αναμένονται αποφάσεις που θα επηρεάσουν άμεσα και επί μακρόν τη ζωή των πολιτών, πιθανόν δε και την πολιτική σταθερότητα σε πολλές χώρες μέλη. 

Η στήλη αναδημοσιεύει από το σημερινό K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, υπενθυμίζοντας πως το K-Report κυκλοφορεί συνδρομητικά σε καθημερινή βάση, με πλούσια ύλη και σημαντικές παρεμβάσεις:

Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων για την Ευρώπη ανοίγει αύριο: Την Τετάρτη κρίνεται το μέλλον της κυβέρνησης Ντράγκι στην Ιταλία, την Πέμπτη λήγει η περίοδος συντήρησης του Nord Stream 1 και είτε θα επαναλειτουργήσει είτε η Μόσχα θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων της 0,25 μονάδες –είναι η πρώτη μετά από 11 χρόνια. Αναλυτικότερα, οι τέσσερις σταθμοί της εβδομάδας:

Πρώτον, αν επιστρέψει η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη και με το υψηλότερο χρέος (2,5 τρισ. ευρώ) οικονομία της Ευρώπης, οι συνέπειες θα είναι σοβαρότατες για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση –πολύ περισσότερο καθώς και η κυβέρνηση Μακρόν δεν είναι στα καλύτερά της. Ήδη, το spread του ιταλικού 10ετούς με το γερμανικό αυξήθηκε στις 2,3 μονάδες, λίγο κάτω από το όριο συναγερμού, τις 2,5 μονάδες. Το ιταλικό χρηματιστήριο την περασμένη εβδομάδα έχασε 5,6%, έχει πτώση 26% από τις αρχές έτους –η χειρότερη απόδοση από όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Δεύτερον, μέχρι την Πέμπτη θα γνωρίζουμε αν θα επαναλειτουργήσει ο αγωγός Nord Stream 1 ή αν η Ρωσία θα κλείσει οριστικά την στρόφιγγα. Αν δεν επαναλειτουργήσει, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έλλειψη φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες, μέχρι να αποκατασταθεί η ισορροπία στις αγορές θα αυξηθούν οι τιμές και η επιβολή δελτίου στην ενέργεια (σε κοινωνίες που δεν έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν τέτοιες στερήσεις…) μπαίνει στην ημερήσια διάταξη. Πρώτη στη σειρά η Γερμανία.

Τρίτον, η Κομισιόν θα παρουσιάσει την Τετάρτη το πολυθρύλητο έκτακτο σχέδιό της για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, που θα συζητηθεί στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, στις 26 Ιουλίου. Σημειώστε: Αν είναι ένα ακόμη ευχολόγιο χωρίς κοινές ευρωπαϊκές ενισχύσεις, πολλές χώρες-μέλη θα αντιμετωπίσουν με πολύ σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες μια πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Τέταρτον, η ΕΚΤ την Πέμπτη θα ανακοινώσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της, κλείνοντας έτσι τον κύκλο του φθηνού χρήματος και στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό, παρά την έκδηλη απροθυμία της Κριστίν Λαγκάρντ, διότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη δεν προκαλείται από υπερβάλλουσα ζήτηση. Πάντως, ο στόχος που έχει τεθεί είναι τα επιτόκια να αυξηθούν τόσο ώστε να φτάσουν στο 1,5% το 2023, από -0,5% που είναι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ηράκλειο: 8χρονο παιδί υπέστη ανακοπή την ώρα που έπαιζε - Το επανέφεραν στη ζωή
Λίνα Μενδώνη: Κατήφορος
Chevron Right