Με το ενδεχόμενο επίσπευσης των εκλογών στην Τουρκία φέρεται να συνδέονται οι προκλήσεις Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη με την Αγία Σοφία και όχι μόνο.
Οι πληροφορίες από την Άγκυρα επιμένουν πως, παρά την κρίση στην οικονομία, ίσως και εξ αιτίας αυτής, ο Ταγίπ Ερντογάν επαναφέρει τα σενάρια της πρόωρης κάλπης, ακόμα και για εντός του 2021. Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2023, ενώ οι προηγούμενες, που κέρδισε ο Τούρκος πρόεδρος, διεξήχθησαν στις 24 Ιουνίου του 2018.
Πέραν της οικονομίας, πάντως, το φλερτ του Σουλτάνου με τις πρόωρες κάλπες αποδίδεται πρωτίστως στην εκτίμηση ότι η στρατηγική με την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που ακολουθεί σήμερα η Άγκυρα, δεν μπορεί να αντέξει χρονικά έως το 2023! Πολύ περισσότερο, καθώς ο Σουλτάνος δεν μπορεί παρά να έχει ως κυρίαρχο διακύβευμα των εκλογών την «επανίδρυση της Τουρκίας», με την επιδίωξη της αναθεώρησης των διεθνών Συνθηκών που διέπουν την περιοχή, με κυριότερη τη Συνθήκη της Λωζάννης και την ανάδειξή της σε περιφερειακή δύναμη, εν αντιθέσει με την αντιπολίτευση που θα ήθελε να μεταφέρει την ατζέντα της αντιπαράθεσης στα θέματα της οικονομίας, της κατάστασης της κοινωνίας και της δημοκρατίας.
Επιπλέον, ο Ταγίπ Ερντογάν εκτιμά ότι η αντιπολίτευση δεν θα έχει χρόνο να ενωθεί και να συγκροτήσει μέτωπο εναντίον του, όχι μόνο επειδή τα κόμματα Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν δεν έχουν χρόνο να δραστηριοποιηθούν και να έχουν πολιτικά οφέλη (ήδη η απήχησή τους είναι πολύ κάτω των προσδοκιών των πρωταγωνιστών τους), αλλά και επειδή οι αντιθέσεις στην ηγεσία της δεν της επιτρέπουν να στηρίξει ως μοναδικό αντίπαλο του Ερντογάν τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, τον μόνο που έχει την προοπτική της νίκης.
Η οριστικοποίηση της στρατηγικής των πρόωρων εκλογών από τον Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, θα σηματοδοτήσει επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη φάση νέας επικινδυνότητας που αυτές εισέρχονται. Πολύ περισσότερο καθώς ο σουλτάνος έχει ανάγκη όχι μόνο για το αποτέλεσμα της κάλπης, αλλά και τις συμμαχίες της επόμενης ημέρας τους ισλαμιστές και την ακροδεξιά της χώρας του. Με το ενδεχόμενο της πρόωρης κάλπης, άλλωστε, συνδέονται και οι προκλήσεις που σχεδιάστηκαν με την Αγία Σοφία και που όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει γνωστό σε τι βαθμό θα υλοποιούνταν…