Εφόσον οι πληροφορίες μας επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για μια ακόμα διάψευση όσων εναποθέτουν την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Λευκωσία και Αθήνα φέρεται να έχουν ζητήσει την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αλλά οι Βρυξέλλες δεν συμφωνούν με τον επείγοντα χαρακτήρα του αιτήματος.
Εν αντιθέσει δηλαδή με την Ουάσιγκτον, που αντέδρασε με προσωπική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν, Βρυξέλλες και Βερολίνο κρατούν «χαλαρή στάση» στα όσα διαδραματίζονται στην Αμμόχωστο, δείχνοντας το πρόβλημα που υπάρχει.
Αλήθεια, Λευκωσία και Αθήνα θα ζητήσουν την «αναστρεψιμότητα» που έχει προβλεφθεί στην απόφαση του Ιουνίου του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, όσον αφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις; Να μην ισχύσει, δηλαδή, η απόφαση που ελήφθη εάν η Τουρκία προχωρήσει σε νέες προκλήσεις κατά της Ελλάδας ή κατά της Κύπρου; Και γιατί δεν το έχουν πράξει ήδη;
Να σημειώσουμε πως στη Λευκωσία εκτιμούν ως θετική τη στάση της Γαλλίας που ασκεί αυτή την περίοδο την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας της ΕΕ, αλλά και της Βρετανίας, αλλά όχι όσο θετική αναμενόταν τη θέση της Μόσχας.
ΥΓ1: Η στήλη εκτιμά πως η κίνηση Ερντογάν στην Αμμόχωστο, υπό προϋποθέσεις-και, κυρίως, αναλόγως της πίεσης των αμερικανών- ενδέχεται να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε νέο διάλογο για το Κυπριακό, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να βρίσκεται σε ακόμα πιο δυσμενή θέση.