Παιχνίδια Εξουσίας

Έκθεση του ΟΟΣΑ: Μείον έξι μήνες το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα λόγω COVID

Το  2019 η Ελλάδα κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ, με 8,1% του πληθυσμού να αναφέρει μη καλυπτόμενες ανάγκες λόγω κόστους, απόστασης που πρέπει να διανυθεί ή χρόνου αναμονής – Δεκάδες χιλιάδες λιγότερες ιατρικές πράξεις στα νοσοκομεία.

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία περιλαμβάνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την κατάσταση της υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το προσδόκιμο ζωής στη χώρα μας λόγω COVID μειώθηκε προσωρινά κατά έξι μήνες μεταξύ του 2019 και του 2020, ενώ η αύξηση του προσδόκιμου ζωής επιβραδύνθηκε σημαντικά μεταξύ του 2010 και του 2019, αντιστοιχώντας σε μόλις ένα έτος περίπου, σε σύγκριση με περίπου δύο έτη την προηγούμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με την Έκθεση τα ποσοστά νοσοκομειακών κλινών και η μέση διάρκεια νοσηλείας έχουν παραμείνει σχετικά σταθερά από το 2013 (!), ενώ το 2019 η Ελλάδα κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ, με 8,1% του πληθυσμού να αναφέρει μη καλυπτόμενες ανάγκες λόγω κόστους, απόστασης που πρέπει να διανυθεί ή χρόνου αναμονής.

Παράλληλα, όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία των νοσοκομείων, οι ιατρικές πράξεις που γίνονται σε αυτά είναι δεκάδες χιλιάδες λιγότερες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.

 Τι γράφει ο «Ριζοσπάστης»

Αναδημοσιεύουμε από τον «Ριζοσπάστη»:

Πίσω από τα εύσημα για την εξέλιξη των «εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων του συστήματος Υγείας από το 2010», και στα στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ «για την κατάσταση της Υγείας στην ΕΕ» αναδεικνύονται οι εγκληματικές ευθύνες και συνέπειες της πολιτικής που διαχρονικά θεωρεί «κόστος προς εξορθολογισμό» την υγεία του λαού. Οπως ομολογείται στην έκθεση, «ιστορικά οι δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερες» ακόμα και «από τον μέσο όρο της ΕΕ».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα μειώθηκε προσωρινά κατά έξι μήνες μεταξύ του 2019 και του 2020, εξαιτίας των θανάτων λόγω της νόσου COVID-19, ενώ η αύξηση του προσδόκιμου ζωής επιβραδύνθηκε σημαντικά μεταξύ του 2010 και του 2019, αντιστοιχώντας σε μόλις ένα έτος περίπου, σε σύγκριση με περίπου δύο έτη την προηγούμενη δεκαετία.

Επίσης, οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα (1.603 ευρώ) εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες ακόμα και από τον μέσο όρο της ΕΕ, που έχει οδηγήσει σε εκατόμβες νεκρών. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 7,8% του ΑΕΠ (9,9 % στην ΕΕ το 2019), ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (35%) καταβάλλεται με απευθείας πληρωμές από τα νοικοκυριά (συμμετοχή για φάρμακα, άμεσες πληρωμές για υπηρεσίες κ.λπ.).

Την ίδια στιγμή, τα ποσοστά νοσοκομειακών κλινών και η μέση διάρκεια νοσηλείας έχουν παραμείνει σχετικά σταθερά από το 2013 (!), ενώ το 2019 η Ελλάδα κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ, με 8,1% του πληθυσμού να αναφέρει μη καλυπτόμενες ανάγκες λόγω κόστους, απόστασης που πρέπει να διανυθεί ή χρόνου αναμονής.

Δεκάδες χιλιάδες λιγότερες ιατρικές πράξεις στα νοσοκομεία

Την ίδια στιγμή, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από γιατρούς του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης σχετικά με τις νοσηλείες και τους θανάτους από κορονοϊό τη διετία 2020 – 2021.

Σύμφωνα με αυτά, στο «Παπανικολάου» συνολικά καταγράφηκαν 912 θάνατοι (261 το 2020 και 651 το 2021), από τους οποίους 554 σε απλές κλίνες νοσηλείας, 340 στις ΜΕΘ και άλλοι 18 στην post COVID.

Το έτος 2020 νοσηλεύτηκαν σε απλές κλίνες COVID 1.282 ασθενείς, με θνητότητα τμήματος 14%, και στις ΜΕΘ COVID 229 ασθενείς, με θνητότητα 35%. Το 2021 νοσηλεύτηκαν σε απλές κλίνες COVID 2.672 ασθενείς, με θνητότητα 14%, και στις ΜΕΘ COVID 456 ασθενείς, με θνητότητα 55%.

Περισσότεροι από το 10% των διασωληνωμένων ασθενών παρέμειναν εκτός ΜΕΘ για 1 έως 4 μέρες, ενώ ένα 30% αυτών των ασθενών παραμένουν ακόμα υπό μηχανική υποστήριξη σε κλίνες ΜΕΘ.

Καταγγέλλουν ότι ιδιαίτερα την περίοδο Σεπτέμβρη – Δεκέμβρη 2021 η κατάσταση στο νοσοκομείο είχε φτάσει σε αδιέξοδο, με πολλούς ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και άλλους ασθενείς σε απλές κλίνες με βαριά αναπνευστική δυσχέρεια, όπου ενώ χρειαζόταν διασωλήνωση, αυτό γινόταν μόνο στην περίπτωση που διασφαλιζόταν ή προέκυπτε κλίνη ΜΕΘ σε κάποιο νοσοκομείο.

Ο μεγάλος αριθμός ασθενών με κορονοϊό, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού και υποδομών, οδήγησε στη συρρίκνωση της λειτουργίας των άλλων Τμημάτων του νοσοκομείου, σε βάρος της λοιπής νοσηρότητας και φυσικά με επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι από 11.000 χειρουργικές επεμβάσεις που είχαν γίνει το 2018, αυτές μειώθηκαν σε μόλις 6.000 το 2021.

Και στο ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία, το 2021 πραγματοποιήθηκαν 2.200 λιγότερα χειρουργεία, ενώ εξετάστηκαν 77.000 λιγότεροι ασθενείς στα τακτικά ιατρεία. Την ίδια περίοδο έγιναν 110.000 εμβολιασμοί, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν γίνει σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να μην αποδυναμώνεται η λειτουργία ιατρείων, κλινικών και χειρουργείων.

Κραυγή αγωνίας όμως μεταφέρουν και οι εργαζόμενοι στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο Κρήτης, καθώς, όπως καταγγέλλουν, λόγω των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας και της επισφαλούς νοσηλείας «οι γιατροί φεύγουν ένας ένας δηλώνοντας παραίτηση. Δουλεύουμε σαν σκλάβοι για τις εφημερίες. Η “μπάλα” με την COVID-19 έχει χαθεί».

Και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, όπως στην υπόλοιπη χώρα, κλινικές και κρεβάτια μετατράπηκαν για COVID χωρίς σχεδιασμό και προσωπικό, «ανοίγουν κλινική COVID μέρα Σάββατο, ψάχνοντας προσωπικό και εξοπλισμό από Τμήματα που έχουν βάρδια δύο νοσηλευτές – δηλαδή να μείνει ένας! Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο».

Οι ελάχιστοι νοσηλευτές γίνονται χίλια κομμάτια, με τα «υγειονομικά πρωτόκολλα» να υποτάσσονται στις ελλείψεις προσωπικού και, όπως σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, «παίρνουν προσωπικό από κλινικές με ογκολογικούς – αιματολογικούς ασθενείς, τους πάνε στα Τμήματα COVID και την επομένη επιστρέφουν», χωρίς τεστ και ουσιαστικά μέτρα προστασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ταμείο Ανάκαμψης: Ο υπόγειος πόλεμος για τα 30,5 δισ. ευρώ, τα πολιτικά «αγκάθια» και τα εκλογικά σενάρια
Το μεγάλο αίνιγμα του ΕΝΦΙΑ 2022: Νέα δεδομένα με τις αντικειμενικές αξίες
Chevron Right