Παιχνίδια Εξουσίας

Ευρωεκλογές με σταυρό, όχι με λίστα – Γιατί αλλάζει πλεύση ο Κ.Μητσοτάκης

Άρχισαν τα «όργανα» για τον Κ.Μητσοτάκη ο οποίος θέλει να διατηρήσει το σταυρό στις ευρωεκλογές.

«Ζόρια» για το κόμμα του δείχνει ότι προβλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γιατί τι άλλο μπορεί να υποκρύπτει η αλλαγή πλεύσης και από εκεί που παρουσιαζόταν ως βέβαιη η απόφαση για αλλαγή του εκλογικού συστήματος που διεξάγονται οι ευρωεκλογές από λίστα σε σταυρό, τώρα ξεκινούν οι διαρροές από το Μαξίμου ότι δύσκολα θα καταργηθεί ο σταυρός!

Είναι φανερό πως αυτή η αλλαγή στάσης γίνεται για δυο κυρίως λόγους:

Πρώτον, για να υπάρχουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που θα τρέξουν για το αποτέλεσμα έχοντας ως κίνητρο το κυνήγι του σταυρού. Λογικά, θα περίμενε κανείς ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιλέξει τη λίστα, γιατί το κυνήγι του σταυρού το έχουν περισσότερο ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και όχι η ΝΔ που μόλις πέτυχε έναν διπλό εκλογικό θρίαμβο στις εθνικές κάλπες και όλα δείχνουν πως θα τον επιβεβαιώσει στις κάλπες για την αυτοδιοίκηση, εδραιώνοντας περαιτέρω την πολιτική της ηγεμονία. Το ότι επιμένει να σκέφτεται τη διατήρηση του σταυρού δείχνει ότι το κόμμα του πιθανόν να αντιμετωπίζει προβλήματα στις ευρωεκλογές και λαμβάνει από τώρα τα μέτρα του. Θυμίζουμε πως το σταυρό προτίμησης θεσμοθέτησε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το 2014, όταν η εκλογική δύναμη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατέρρεε και ήθελαν υποψηφίους να τρέξουν για το σταυρό μήπως και συγκρατούσαν κάπως τα ποσοστά τους!

Δεύτερον, σε περίπτωση λίστας το Μαξίμου θα είχε να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια όσων στελεχών δεν θα τοποθετούνταν σε εκλόγιμη θέση. Τώρα προφανώς θα πριμοδοτήσει δυο τρεις υποψήφιους ευρωβουλευτές, ενώ θα συγκροτήσει έτσι το ευρωψηφοδέλτιο ώστε να έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εκλεγούν οι “εκλεκτοί”.

Οριστική απόφαση, βεβαίως, δεν έχει ληφθεί, καθώς το Μαξίμου θα αξιολογήσει το ποιο εκλογικό σύστημα θα συμφέρει τη Νέα Δημοκρατία και τότε θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση.

Οι ευρωεκλογές, άλλωστε, θα είναι η τελευταία αναμέτρηση πριν τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, και πως αν περάσει σχετικά αλώβητος από αυτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης -και δεν ανακάμψει η αξιωματική αντιπολίτευση- δύσκολα θα απειληθεί στις επόμενες βουλευτικές κάλπες. Υπενθυμίζουμε δε ότι στις ευρωεκλογές, παραδοσιακά, η ψήφος είναι «χαλαρή», διευκολύνοντας να σταλούν σημαντικά μηνύματα προς την εκάστοτε κυβέρνηση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αλέξανδρος Τάρκας: «Πολιτικός διάλογος» αντί του διπλωματικού
ΣΥΡΙΖΑ: Το Διαρκές Συνέδριο το Σάββατο κρας τεστ για τους υποψηφίους προέδρους
Chevron Right