Παιχνίδια Εξουσίας

Η απαράδεκτη δήλωση Ακσόι για την μειονότητα της Θράκης

Συντηρεί την ένταση η Τουρκία λίγες ημέρες πριν την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, με την επίθεση στον Νίκο Δένδια.

Ανεβάζει σιγά σιγά το θέμα της μειονότητας της Θράκης στην ελληνοτουρκική ατζέντα η Άγκυρα, λίγες ημέρες πριν την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών των δυο χωρών.

Η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι στις δηλώσεις Δένδια για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της Ίμβρου και της Τενέδου, συμβάλλει ασφαλώς στη συντήρηση της έντασης στην περιοχή.

Η στήλη την παρουσιάζει αυτούσια, ώστε να διαπιστώσουμε το κλίμα που επικρατεί και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, αλλά και την κατάσταση κινούμενης άμμου ενόψει των διερευνητικών επαφών:

«Είναι κωμικοτραγικό το ότι ο υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας, η οποία έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα της πολιτικής αφομοίωσης και καταστολής που εφαρμόζεται στην «Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης», επικρίνει την χώρα μας σχετικά με τις μειονότητες.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει πολλά εποικοδομητικά βήματα με στόχο την επίλυση των προβλημάτων της Ελληνικής [Ρωμαίικης, αναφέρεται στο κείμενο] Ορθόδοξης Μειονότητας σε συντονισμό με τους Έλληνες [Ρωμιούς, στο κείμενο] Ορθόδοξους πολίτες μας. Όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων της ‘Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης’ στην Ελλάδα, η οποία είναι μέλος της ΕΕ και θεωρεί τον εαυτό της ως το λίκνο της δημοκρατίας, δεν υπάρχει πρόοδος, αλλά αντίθετα υπάρχει οπισθοδρόμηση.

Η Ελλάδα παραβιάζει επίμονα τα δικαιώματα της «Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης», τα οποία απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης και από πολυμερείς συμβάσεις. Εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις καταδικαστικές αποφάσεις που έλαβε το ΕΔΑΔ σχετικά με την άρνηση της ‘τουρκικής ταυτότητας’ της μειονότητας. Πρόσφατες πρακτικές απέναντι στα ιεροσπουδαστήρια της ‘Δυτικής’ Θράκης δείχνουν ότι στην Ελλάδα, όχι μόνο η έκφραση «Τουρκικός» δεν μπορεί πλέον να είναι ανεκτή, αλλά και η έκφραση «Μειονότητα».

Η Τουρκία έχει ανοίξει στην Ίμβρο σχολεία για μόνο τέσσερις μαθητές στο πλαίσιο των αιτημάτων των Ελλήνων [Ρωμιών, στο κείμενο] Ορθόδοξων πολιτών, ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να κλείνει μειονοτικά σχολεία στη ‘Δυτική Θράκη’. Η μείωση του αριθμού των μειονοτικών σχολείων στη Δυτική Θράκη από 231 σε 115 από την Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια είναι ο πιο απτός δείκτης της οπτικής των δύο χωρών έναντι των μειονοτήτων. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη πριν προβεί σε τέτοιες σοβαρές δηλώσεις και πρέπει πρώτα να φροντίσει τα του οίκου του.

Ακολουθώντας τα εποικοδομητικά βήματα στα οποία προέβη η χώρα μας προς τις μειονότητες, η Ελλάδα πρέπει να επιλύσει τα προβλήματα της ‘Τουρκικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκη’ σε διάλογο με τους ομοεθνείς μας, ιδίως τις θρησκευτικές ελευθερίες, την άρνηση της ‘τουρκικής ταυτότητας’ και τα ζητήματα εκπαίδευσης».

Αυτά…

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τετράωρη στάση εργασίας σήμερα στο τραμ
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πότε αλλάζει, ποιο είναι το σημείο επαφής με εστιατόρια και καφετέριες
Chevron Right