Ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη η διήμερη επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπα στην Θράκη.
Αξίζει να σημειωθεί πως η περιοδεία στην Θράκη ήταν η πρώτη μετά τα περιοριστικά μέτρα, δείγμα για την σημασία που δίνει το ΚΚΕ στην περιοχή. Σημασία που προκύπτει προφανώς από τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, καθώς η Θράκη και τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στην περιοχή έχουν βρεθεί στο επίκεντρο όχι μόνο το Μάρτη με την κλιμάκωση που μεθόδευσε η τούρκικη κυβέρνηση αξιοποιώντας το προσφυγικό – μεταναστευτικό αλλά και πρόσφατα με το επεισόδιο με αφορμή την ανέγερση του φράχτη στην ελληνική πλευρά και την απάντηση του τούρκικου ΥΠΕΞ που ούτε λίγο ούτε πολύ έθεσε θέμα αμφισβήτησης του πρωτοκόλλου του 1926 και της Συνθήκης της Λοζάνης που καθόρισε τα σύνορα (δηλώσεις οι οποίες “πνίγηκαν” τουλάχιστον στα ελληνικά ΜΜΕ).
Αυτές οι εξελίξεις για το ΚΚΕ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Το ζήτημα των διεθνών εξελίξεων, η όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στην αστική τάξη της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο ρόλος του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ στην ενθάρρυνση τελικά της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας είναι στην ατζέντα του Περισσού εδώ και χρόνια. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας ο Δ. Κουτσούμπας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με δεκάδες φορείς (σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία του Διδυμότειχου και της Αλεξ/πολης, Αγρότες στην Ν. Βύσσα, Ένωση Στρατιωτικών της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και συμβασιούχοι στην Ορεστιάδα) ενώ βρέθηκε και στο ΕΦ 1, το φυλάκιο στις Καστανιές όπου συνομίλησε με τους στρατευμένους και το προσωπικό που υπηρετεί. Παράλληλα ο Γραμματέας μίλησε σε μία μεγάλη συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη που έκανε αίσθηση από άποψη συμμετοχής αλλά και ουσίας.
Ένα επιπλέον συμπέρασμα χρήσιμο – αν και “οικείο” για τους γνώστες του Έβρου – είναι πως ενώ η περιοχή είναι “ευαίσθητη” λόγω της συνοριογραμμής την ίδια στιγμή ο πληθυσμός της περιοχής συρρικνώνεται διαχρονικά. Όπως ανέδειξαν και οι φορείς στις συναντήσεις τους με το κλιμάκιο του ΚΚΕ συσσωρεύονται τα τελευταία χρόνια τεράστια προβλήματα. Ενδεικτικά:
– το κλείσιμο του εργοστασίου Ζάχαρης
– το κλείσιμο του σχολείου στις Καστανιές καθώς δεν υπήρχε επαρκής αριθμός παιδιών για να λειτουργήσει
– η συρρίκνωση του αγροτικού τομέα στην περιοχή εξαιτίας της ΚΑΠ, της πολιτικής ΕΕ-κυβερνήσεων κ.ά
Δύο τελευταίες σημειώσεις:
– Το γεγονός ότι σε χωριά της Θράκης υπάρχει έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊου έκανε ακόμα πιο χρήσιμες τις συναντήσεις του κλιμακίου του ΚΚΕ με τις διοικήσεις και τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων της περιοχής. Το ΚΚΕ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις για μαζικές προσλήψεις που απαιτούνται – ΧΤΕΣ!, ειπώθηκε χαρακτηριστικά – στον δημόσιο τομέα. Τα στοιχεία που δόθηκαν από τους εργαζόμενους είναι αποκαλυπτικά: σε νοσοκομείο της περιοχής οι προσλήψεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ούτε καν το προσωπικό των νοσοκομείων που έχει βγει εκτός μάχης καθώς εντάσσεται στις ευπαθείς ομάδες της νέας νόσου!
– Μεγάλο μέρος του προγράμματος της δεύτερης μέρας (στην Ροδόπη) αναβλήθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων. Παρόλα αυτά τελικά ο Δ. Κουτσούμπας στην περιοδεία του συναντήθηκε με περισσότερους φορείς από όσους είχε προγραμματιστεί. Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των φορέων εξήγησαν απλά και κατανοητά γιατί θέλανε να δουν έστω και λίγο τον Κουτσούμπα για να δώσουν ένα υπόμνημα με προβλήματα ή αιτήματα: “Γιατί ξέρουμε πως το ΚΚΕ θα το παλέψει και δεν είναι μόνο λόγια!” έλεγαν.
ΥΓ: Στην Ροδόπη τελικά ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε μόνο με τον δήμαρχο Σαπών κο Χαριτόπουλο. Εκεί υπέγραψε και στο βιβλίο «Κύκλος Φίλων Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας». Να σημειωθεί πως η υπογραφή του Κουτσούμπα ήταν η 3η υπογραφή. Πρώτη ήταν αυτή του Π. Παυλόπουλου, ως ΠτΔ, και δεύτερη της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη. Αίτημα του δήμου είναι η ένταξη του αρχαίου Θεάτρου στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.