Όταν γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν είχε ολοκληρωθεί το ρεπορτάζ για το κάτω από ποια διεθνή διαμεσολάβηση πραγματοποιήθηκε το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ούτε σε ποιο σχεδιασμό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή εντάσσεται.
Ούτε βεβαίως είχε ολοκληρωθεί το ρεπορτάζ για το τι είπαν οι δυο ηγέτες, καθώς είναι φανερό πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναφέρθησαν έστω και ακροθιγώς στα λεγόμενα θέματα «υψηλής πολιτικής» που επηρεάζουν τις σχέσεις των δυο χωρών, με δεδομένο, μάλιστα, το ενδιαφέρον της Αθήνας για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Ένα από τα πιο βασικά ερωτήματα αυτών των ημερών είναι εάν το τηλεφώνημα θα ακολουθήσουν, όπως είναι και το προφανές, άλλες κινήσεις, που όντως θα καλλιεργούν ένα λιγότερο κακό κλίμα μεταξύ των Αθηνών και της Άγκυρας και σε ποιο επίπεδο θα συνεχιστούν σε μια τέτοια περίπτωση οι επαφές.
-Θα συνεχιστούν σε επίπεδο Γενικών γραμματέων υπουργείων και συνάντηση αντιπροσωπειών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ);
-Ή θα συνεχιστούν με κάποια συνάντηση υψηλού επιπέδου, μεταξύ υπουργών Εξωτερικών ή Άμυνας των δυο χωρών, σε κάποιο διεθνές φόρουμ ή και απευθείας;
-Και με δεδομένο ότι στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στα τέλη κάθε Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, μήπως «ψήνεται» μια συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη; Σε μια τέτοια περίπτωση είναι σαφές ότι θα πρέπει να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να βγάλει η Άγκυρα τα γεωτρύπανα νοτίως της Κρήτης, αλλά να τα βγάλει κοντά στη Λιβύη, δεδομένου ότι η στρατηγική Ερντογάν δεν αλλάζει.
Πολλά, ωστόσο, θα κριθούν το επόμενο διάστημα:
-Για τις 2 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης για το εάν η Αγία Σοφία μπορεί να γίνει τζαμί. Οι πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας» επιμένουν πως ο Ερντογάν δεν έχει στόχο την μετατροπή του ναού σε τζαμί, καθώς γνωρίζει πως σε μια τέτοια περίπτωση η UNESKO θα αντιδράσει δυναμικά. Γνωρίζοντας όμως πως τα περιθώρια χρήσης των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς είναι μεγάλα για κάθε χώρα, έχει ενδιαφέρον εάν διατηρώντας την Αγία σοφία μνημείο, θα επιτρέψει παράλληλα και τη χρησιμοποίησή του για μουσουλμανική προσευχή.
– Για τις 16 και 17 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και μάλιστα με φυσική ηγεσία των ηγετών. Η Αθήνα είχε ανακοινώσει πως θα ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Μετά το τηλεφώνημα της Παρασκευής μεταξύ των δυο ηγετών θα επιμείνει, άραγε, στη συγκεκριμενοποίηση των κυρώσεων;
Και κορυφαίο κρας- τεστ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, βεβαίως, είναι τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο με τα γεωτρύπανα, στις περιοχές που καλύπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο…