Μια πρώτη μικρή νίκη, με σημειολογική έστω σημασία, για την επαναφορά της πραγματικής δημοσιογραφίας, αποτελούν οι παρεμβάσεις της ΕΣΗΕΑ προς τον Νίκο Χαρδαλιά, αλλά και την κυβερνητική εκπρόσωπο για την επαναφορά της ενημέρωσης.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στην ενημέρωση που θα επρόκειτο να πραγματοποιήσει το μεσημέρι της Τρίτης, κατόπιν των αντιδράσεων που υπήρξαν, αλλά και την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ, δέχτηκε την παρουσία είκοσι δημοσιογράφων – όσων επιτρέπει ο χώρος λόγω της πανδημίας – στη συνέντευξη, με το αυτονόητο δικαίωμα επιβολής των ερωτήσεων. Για να είμαστε δίκαιοι απέναντι στον Νίκο Χαρδαλιά, η απόφαση για «ενημέρωση» χωρίς δημοσιογράφους δεν ήταν δική του (ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, άλλωστε, δεν έχει φοβία απέναντι στις ερωτήσεις και είναι δεκτικός απέναντι σε όλα τα ερωτήματα που δέχεται), αλλά αποτελούσε κεντρική απόφαση της κυβέρνησης, όπως μας ενημέρωσε με ανάρτησή της η εκπρόσωπός της Αριστοτελία Πελώνη. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, πάντως, δεν επαναφέρει την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών εκτάκτως, καθώς έχει προγραμματιστεί η συνέντευξη του πρωθυπουργού.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως η κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα να υπάρχουν δημοσιογράφοι στην ενημέρωση Χαρδαλιά, όταν ξεκαθάρισε τη γραμμή της για το πώς θα χειριστεί το θέμα των πυρκαγιών με τη δήλωση του πρωθυπουργού το βράδυ της Δευτέρας.
Οι δημοσιογράφοι, ωστόσο, δεν θα κριθούμε από το αίτημα – που δεν ήταν και όλων μας – να υπάρξει ενημέρωση με τη συμμετοχή μας, κάτι που σε μια οποιαδήποτε δημοκρατία αποτελεί αυτονόητο γεγονός. Αλλά από το πώς θα εξασκήσουμε τη δημοσιογραφία. Ήδη, η απήχηση των μέσων ενημέρωσης στους πολίτες, ιδίως της τηλεόρασης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι η χαμηλότερη δυνατή: Η αξιοπιστία μας είναι κάτω και από αυτή της Αστυνομίας ή της Εκκλησίας, κάτω και από των πολιτικών! Δεν μπορεί να είναι πάντα στραβός ο γιαλός, αλλά ίσως φταίει που και εμείς στραβά αρμενίζουμε! Ας το έχουμε υπόψη μας, θα κριθούμε από τους πολίτες για το πώς χρησιμοποιούμε τη δημοσιογραφία. Αν κριτήριό μας είναι η υπεράσπιση κυβερνήσεων και κομμάτων ή συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων ή εάν γνώμονά μας είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας και των πολιτών της, υπό το πρίσμα βεβαίως που ο καθένας το κρίνει. Και θα κριθούμε αυστηρά.
Η δικαίωση του iEidiseis
tο iEidiseis, πάντως, αισθάνεται δικαιωμένο, καθώς πρώτο άνοιξε το θέμα της ανάγκης επαναφοράς στην κανονικότητα, πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση τόσο τους αρμοδίους παράγοντες της κυβέρνησης, όσο και τα θεσμικά όργανα του κλάδου, με δυο δημοσιεύματα στα «Παιχνίδια Εξουσίας», στις 5 και στις 8 Αυγούστου. Και είναι σημαντικό πως η ΕΣΗΕΑ ανταποκρίθηκε στο ρόλο της, έστω και καθυστερημένα – και της αξίζουν συγχαρητήρια.
Να συλληφθούν οι τραμπούκοι
Αντιθέτως, δεν είναι αισιόδοξα τα μηνύματα που η πολιτεία εκπέμπει με την αντίδρασή της στην επίθεση που δέχτηκε το συνεργείο του ΟΡΕΝ από τραμπούκους, που σύμφωνα με παρόντα συνάδελφο του τηλεοπτικού σταθμού που ήταν παρόν, έμοιαζαν με ακροδεξιούς. Αστυνομικοί ήταν παρόντες στην επίθεση, αλλά δεν αντέδρασαν, χωρίς –με βάση όσα γνωρίζουμε να έχουν ελεγχθεί για αυτό!
Κατά τη γνώμη μας, πρέπει να αποτελέσει θέμα τιμής για την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ να εντοπιστούν οι τραμπούκοι και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Το ίδιο θέμα τιμής είναι και για τον κλάδο μας!