Η καγκελάριος Μέρκελ κάνει το πρώτο βήμα και αναφέρει ότι θα συνδράμει την προσπάθεια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γερμανίας, «Πάουλους Ερλιχ» που διαπραγματεύεται την παραγωγή εκεί του ρωσικού εμβολίου. Δεύτερη έρχεται η Γαλλία. Ο πρόεδρος Μακρόν δεν απέκλεισε και αυτός την παραγωγή στη χώρα του του ρωσικού εμβολίου
– Με αυτούς του… ρυθμούς που (δεν) μας εμβολιάζουν, πότε θα επιτευχθεί η… ανοσία;
«Αφελής» ερώτηση Ευρωπαίου πολίτη που μάλλον πρόκειται για την πιο ήπια μορφή αντίδρασης στα όσα συμβαίνουν γύρω από τους εμβολιασμούς στις χώρες-μέλη.
Γυρίζω πίσω τη μνήμη μου (ανασκαλεύω και τα γραφόμενα πριν λίγους μόλις μήνες στα περί εμβολίου) και βλέπω:
- Κάπου στα τέλη Νοεμβρίου 2020 τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις της Pfizer, που ανέδυαν αισιοδοξία του τύπου, «πάρτε κόσμε εμβόλια».
- Την ίδια ώρα τις μετοχές του κολοσσού αυτού να εκτινάσσονται στα ύψη.
- Τη συνέχιση της ομοβροντίας κατά του ρωσικού εμβολίου που είναι «ανέτοιμο» και… προπαγανδιστική «φούσκα»! (Ποιοι μιλάνε για… φούσκες;).
Οι μετοχές της Pfizer φυσικά δεν έπεσαν από τότε, ωστόσο μόλις τώρα οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, εκείνοι που έσπευσαν να «κλείσουν» παραγγελίες έως 1,2 δις εμβόλια από 4-5 ευρωπαϊκές εταιρίες παραγωγής, (με αρκετό αμερικανικό και βρετανικό στοιχείο), τώρα καμώνονται ότι πέφτουν απ´τα σύννεφα για την εταιρική αναλγησία! Διαβάζουμε για την «έκπληξη και οργή» των Βρυξελλών στην αθέτηση των εταιριών στις συμφωνίες για τα εμβόλια! Ε, και; Πήραν κάποια μέτρα που να βελτιώνουν την κατάσταση; Μπορούν άραγε οι υπεύθυνοι της Ε.Ε να πάρουν τέτοια μέτρα; Τι ακριβώς υπέγραψαν; Έβαλαν ρήτρες, χρονικούς όρους και «πέναλτι»; Η ισπανική El Paris, εκφράζει αμφιβολίες αν η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατάφερε να περάσει στα κείμενα συμφωνιών ότι οι εταιρίες θα είναι υπόλογες για καθυστερήσεις, λάθη και παρενέργειες…
Οι τρεις μεγαλύτερες «θυγατέρες», Pfizer, Monderna, AstraZeneca, έχουν από πολλά ως πολύ μεγάλα προβλήματα στις προμήθειες. Για την Johnson&Johnson καλύτερα ας μη μιλήσουμε… Το διαχρονικά γνωστό γαλλικό Ινστιτούτο «Παστέρ» εγκατέλειψε την προσπάθεια παραγωγής εμβολίου τουλάχιστον μέσα στο 2021!
Τι γίνεται στην απέναντι όχθη;
Μόλις τώρα το πιο έγκριτο περιοδικό στο χώρο της ιατρικής, The Lancet, δημοσιοποίησε τα στοιχεία της τρίτης φάσης δοκιμών του ρωσικού εμβολίου, Sputnik V, τα οποία συμπίπτουν με εκείνα της δεύτερης φάσης προ τριμήνου! Εξ αυτών φαίνεται αυτά που οι Ρώσοι υπεύθυνοι δημοσιοποίησαν αρκετά νωρίτερα. Δηλαδή, στο 98% των 30.000 εθελοντών που εμβολιάστηκαν, δημιουργήθηκαν αντισώματα τα οποία είναι κατά 1,3-1,5 περισσότερα από αυτά που δημιουργούνται σε εκείνους που ασθένησαν!
Σε συνέντευξη του ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Γκαμαλέϊ, Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, δηλώνει ξανά με περισσότερη πλέον πεποίθηση ότι «σύμφωνα με όλα τα πειραματικά στοιχεία που έχουμε συλλέξει, η διάρκεια προστασίας που δίνει το εμβόλιο που κατασκευάσαμε πάνω στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, δεν θα είναι μερικούς μήνες ούτε ένα χρόνο αλλά δυο και πλέον χρόνια…». Θυμίζω ότι τα αντίστοιχα με τα οποία θα μας -αν και πότε- εμβολιάσουν, έχουν διάρκεια 5-6 μήνες! Δηλαδή θα καλείται ο κόσμος δυο και τρεις φορές το χρόνο να… ξαναεμβολιάζεται;
Και βέβαια, στην πιο βελτιωμένη εξέλιξη του το ρωσικό Sputnik V, τώρα μπορεί να διατηρείται σε θερμοκρασίες από +2 ως +8, ενώ τα ανάλογα εταιριών άλλων χωρών χρειάζονται θερμοκρασίες διατήρησης πολύ κάτω από το 0, δηλαδή ειδικές καταψύξεις…
Θέμα που παίζει καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά και διατήρηση!
– Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες διατήρησης και οι δυσκολίες μεταφοράς αποτελούν σημαντικό (προφανώς ανασταλτικό), παράγοντα στην καταπολέμηση της πανδημίας, αναγνωρίζει η Χιλντεγκούντ Ερτλ, του κέντρου εμβολιασμού στο Ινστιτούτο, Βιστάρα των ΗΠΑ!
Και, ακόμα, η πρώτη από τις δυο δόσεις του Sputnik V, από μόνη της δίνει προφύλαξη 87,5% πολύ πιο υψηλή από το εμβόλιο, π.χ. της AstraZeneca, του οποίου και οι δυο δόσεις κινούνται στα επίπεδα του 49-51%!
Αν σε αυτά συμπληρωθούν και οι ως άνω αναφερόμενες καθυστερήσεις, τότε η αφαιρετική ερώτηση για το πότε θα αποκτήσουμε ανοσία, έχει το νόημα της!
Παρακάτω αρχίζει να ξετυλίγεται ένα ενδιαφέρον… παζλ.
Αρχικά η καγκελάριος Μέρκελ κάνει το πρώτο βήμα και αναφέρει ότι θα συνδράμει την προσπάθεια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γερμανίας, «Πάουλους Ερλιχ» που διαπραγματεύεται την παραγωγή εκεί του ρωσικού εμβολίου. Για να συμπληρώσει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά την πιστοποίηση του ρωσικού εμβολίου στο ΕΜΑ(Ευρωπαϊκό Πρακτορείο Φαρμάκων)!
Το ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, έχει ήδη καταθέσει τα σχετικά χαρτιά και αναμένει άμεσα μια απάντηση!
Η ολόπλευρη εξέταση και τελική πιστοποίηση του Sputnik V, από την Ουγγαρία μπορεί να συμβάλει στην επίσπευση της πιστοποίησης στο ΕΜΑ, εκτιμούν ειδικοί στη Γερμανία!
Δεύτερη έρχεται η Γαλλία. Ο πρόεδρος Μακρόν δεν απέκλεισε και αυτός την παραγωγή στη χώρα του του ρωσικού εμβολίου, προσθέτοντας, όπως είναι φυσικό, ότι αυτό μπορεί να γίνει μετά την πιστοποίηση στο ΕΜΑ! Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης πήγε ένα βήμα παραπέρα τονίζοντας ότι « δεν κοιτάμε την εθνική ταυτότητα του εμβολίου αλλά το να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό»!
Οι γιατροί και ερευνητές στη Γερμανία, Γαλλία γνωρίζουν πλέον πολύ καλά τις συγκριτικές υπέροχες του ρωσικού εμβολίου. Μια παραγωγή του άμεσα σε παραγωγικές πλατφόρμες της Γερμανίας, της Γαλλίας, ακόμα και της Ουγγαρίας που έχουν απομείνει από την εποχή της σοσιαλιστικής ολοκλήρωσης, μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία μαζικής ανόσιας και εξόδου της Ε.Ε. από το φαύλο κύκλο των συνεχιζόμενων αποκλεισμών του πληθυσμού!
ΥΓ: Ένας μεγάλος αριθμός ευρωπαίων διπλωματών που υπηρετούν στη Ρωσία, σπεύδει και εμβολιάζεται με το Sputnik V. Κάποιες πρεσβείες πήγαν μαζικά, άλλες, ανάμεσα τους και η ελληνική, έχουν ειδοποιήσει τους συνεργάτες τους ότι είναι ελεύθεροι να πάνε για εμβολιασμό. Και μάλιστα να συνδράμουν οι… πρεσβείες στην οργάνωση του!
Έλληνες επιχειρηματίες και στελέχη που εργάζονται στη Μόσχα, επίσης είναι από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν!
Ο Δημήτρης Λιάτσος είναι δημοσιογράφος, ανταποκριτής στη Μόσχα