Η διαδικασία που ξεκινά σήμερα μόνο εύκολη δεν είναι καθώς έχει πολλές παγίδες και ουδείς, ειδικά η κυβερνητική πλευρά, δύναται να κερδίσει μόνη της.
Οι συμμαχίες είναι αναγκαία συνθήκη για να μπορέσει να συγκεντρωθεί η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Παράλληλα εκτός από την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, υπάρχουν ανοιχτά θέματα που δοκιμάζουν τις σχέσεις των κομμάτων και δυσκολεύουν την επίτευξη συναινέσεων, όπως η απλή αναλογική στις βουλευτικές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η πρωτοβουλία των συναντήσεων ανήκει στον Πρωθυπουργό που θα συναντήσει διαδοχικά, Αλέξη Τσίπρα, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρη Κουτσούμπα, Κυριάκο Βελόπουλο και Γιάνη Βαρουφάκη.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι ελάχιστες οι ελπίδες της κυβέρνησης για να υπάρξει συναινετική λύση στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συζητά καμία άλλη λύση πέραν εκείνης που είχε διαμορφωθεί επί κυβέρνησής του – το είπε και χθες βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του Αlpha ο Αλέξης Τσίπρας- που προβλέπει ότι οι ψήφος των ομογενών δεν θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα. Εδώ υπάρχει χάσμα, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει προσβλητικό και απαράδεκτο.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει τη δυσκολία της προσπάθειας του καθώς για να ψηφιστεί από την Βουλή το νομοσχέδιο απαιτούνται 200 ψήφοι.
Με δεδομένο ότι με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν διαμηνύσει ότι θα το καταψηφίσουν, οι ελπίδες για πρόοδο είναι ελάχιστες, ενώ κλειδί είναι η στάση του ΚΙΝΑΛ, όπου όμως κυρίαρχη είναι «αντιδεξιά γραμμή» που τορπιλίζει την όποια -θεωρητικά- σκέψη για συναίνεση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Αρνητικό είναι και το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και άρα ο Πρωθυπουργός βλέπει ότι οι 200 ψήφοι είναι μακρυά.
Τι θα γίνει σε περίπτωση αποτυχίας; Το Μέγαρο Μαξίμου θα χρεώσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης- και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ- το κόστος του «όχι» στην ψήφο των αποδήμων.
Υπάρχει περίπτωση συμφωνίας; Μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όχι, καθώς διαφωνούν αν θα προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα ή όχι. Η μόνη «χαραμάδα» που βλέπει ο Πρωθυπουργός είναι με το ΚΙΝΑΛ που προτείνει να προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό αποτέλεσμα, δεν έχει αντίρρηση για την επιστολική ψήφο και προτείνει ένα σύνθετο σύστημα με το οποίο θα εκλέγονται και βουλευτές Επικρατείας και βουλευτές από τις περιφέρειες με την ψήφο των αποδήμων.
Στο πλαίσιο που βάζει το ΚΙΝΑΛ θεωρητικά μπορεί να επέλθει συμφωνία με τη ΝΔ αν βέβαια δεχτούν οι σκληροί αντιδεξιοί βουλευτές. Και σε αυτή την περίπτωση όμως χρειάζονται και άλλες ψήφοι.
Η παρτίδα σκακιού έχει δυο κομβικά σημεία, την αλλαγή της απλής αναλογικής στις βουλευτικές εκλογές και στις αυτόδιοικητικές, ενώ το κρίσιμο γεγονός είναι η εκλογή προέδρου της δημοκρατίας που πλέον με τη Συνταγματική Αναθεώρηση που προχωρά δεν θα μπορεί να διαλύεται η Βουλή και να προκηρύσσονται εκλογές, αφού ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας θα μπορεί να εκλεγεί και με 151 ψήφους τον Φεβρουάριο του 2020.
Το κλειδί εδώ είναι και πάλι η στάση του ΚΙΝΑΛ με μόνη συζήτηση μια ενδεχόμενη συμφωνία – πακέτο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Εξάλλου το άρθρο 54 του Συντάγματος (θα αναθεωρηθεί με 180 ψήφους) ορίζει ότι η οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου εφαρμόζεται στις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός αν ψηφιστεί από 200 βουλευτές.
Το 180 συγκεντρώνεται από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για να τεθεί σε άμεση εφαρμογή ο νέος εκλογικός νόμος χωρίς απλή αναλογική και μένει να φανεί εάν θα επέλθει συμφωνία για την Προεδρία της Δημοκρατίας με κεντροαριστερό υποψήφιο.
Η παρτίδα του πολιτικού σκακιού μόλις άρχισε και είναι δύσκολη.