Opinions

Γιώργος Καπόπουλος: Μακρόν – Ερντογάν. Το στίγμα μιας σύγκρουσης

Πολύπλευρη και πολυπαραμετρική η σύγκρουση της Γαλλίας με την Τουρκία δεν έχει μόνον στρατηγικό ιστορικό βάθος αλλά και μέλλον.

Πριν από δύο χρόνια ο Μακρόν χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ ως εγκεφαλικά νεκρό με τον Ερντογάν να αντεπιτίθεται και να επισημαίνει ότι εγκεφαλικά νεκρός είναι ο Γάλλος Πρόεδρος.

Πριν από δύο χρόνια τουρκική φρεγάτα εγκλώβισε ηλεκτρονικά γαλλική φρεγάτα στα ανοικτά της Λιβύης.

Ακολούθησαν επανειλημμένες προσπάθειες του Ερντογάν να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Παρίσι χωρίς να υπάρξει μια έστω σχετική πρόοδος.

Σήμερα ο Μακρόν όταν εγκαλείται για τους ανοικτούς δίαυλους επικοινωνίας που διατηρεί με το Κρεμλίνο απαντά ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Τουρκία του Ερντογάν να είναι ο μόνος ενδιάμεσος ανάμεσα στην Δύση και στην Ρωσία του Πούτιν.

Λίγες μέρες πριν ο Μακρόν από το Αλγέρι κατήγγειλε την προσπάθεια της Ρωσίας , της Κίνας αλλά και της Τουρκίας να ενισχύσουν την παρουσία και την επιρροή τους στο Μαγρέμπ – Μαρόκο, Αλγερία και Τυνησία- αλλά και στην Υποσαχάρια πρώην Γαλλική Αφρική.
Από την Μεσόγειο μέχρι το Κόγκο ο Ερντογάν έχει περιφερειακές φιλοδοξίες σε μια περιοχή τη οποία η Γαλλία θεωρεί εδώ και δύο αιώνες αποκλειστική ζώνη επιρροής.

Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο καταγράφονται ως θετική εξέλιξη από την Ισπανία και την Ιταλία που δυσφορούν με την επιθυμία της Γαλλίας να έχει την πρωτοκαθεδρία στην Μεσόγειο αντί να να αναζητά πριν από κάθε σχετική πρωτοβουλία την διαμόρφωση συναίνεσης με την Μαδρίτη και την Ρώμη.

Ετσι αν η Γαλλία βλέπει την τουρκική δραστηριοποίηση στην Μεσόγειο ως στρατηγικών διαστάσεων ανταγωνισμό και απειλή, η Ισπανία και η Ιταλία βλέπουν τις περιφερειακές φιλοδοξίες Ερντογάν θετικά καθώς τον θεωρούν σύμμαχο που με την παρουσία του διορθώνει τις υπέρ του Παρισιού σημερινές ισορροπίες και συσχετισμούς.

Πιο πολύ όμως από την Μεσόγειο και την Υποσαχάρια Αφρική το σημείο αιχμής της αντιπαράθεσης δεν είναι άλλο από το Μαγρέμπ.

Μέχρι το 1830, την κατάκτηση δηλαδή της Αλγερίας από την Γαλλία οι χώρες της Βόρειας Αφρικής από την Αίγυπτο και την Λιβύη μέχρι την Τυνησία, την Αλγερία και το Μαρόκο ήσαν η επαρχίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η κρατικές αυτοκυβέρνητες οντότητες υποτελείς στον Σουλτάνο.

Ο Ερντογάν μέχρι πρόσφατα στήριζε παντοιοτρόπως την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο και την Χαμάς στην Γάζα και όχι μόνον καθώς παρόμοια στήριξη παρείχε στα ισλαμιστικά κινήματα και κόμματα στις χώρες του Μαγκρέμπ.

Πολύπλευρη και πολυπαραμετρική η σύγκρουση της Γαλλίας με την Τουρκία δεν έχει μόνον στρατηγικό ιστορικό βάθος αλλά και μέλλον.

Να σημειωθεί ότι η ανανέωση του ενδιαφέροντος της Τουρκίας για την Μεσόγειο και την Βόρεια Αφρική συμπίπτει χρονικά με την αναδίπλωση Ερντογάν από τις φιλοδοξίες του στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Αραβική Χερσόνησο με την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ με επόμενο προεξοφλημένο βήμα την Συρία…

(Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος- διεθνολόγος)

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ηλεκτροσόκ στην κυβέρνηση: Ψάχνουν για έκτακτα μέτρα και σωσίβιο στην Ευρώπη
Πυρκαγιά σε συνεργείο αυτοκινήτων στο Παλαιό Φάληρο
Chevron Right