Μήνυμα προς την Τουρκία του Ερντογάν αλλά και των προθύμων του κατευνασμού της Άγκυρας δηλαδή του Βερολίνου , της Ρώμης και της Μαδρίτης, αποτελεί δίχως αμφιβολία η πρώτη συνάντηση του Φόρουμ Φιλίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα.
Η Ελλάδα , η Κύπρος, η Γαλλία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν δηλώνουν το κοινό τους ενδιαφέρον και συμφέρον σε μια κρίσιμη στιγμή για την σταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.
Η στιγμή είναι κρίσιμη καθώς η αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο από τον Τραμπ στον Μπάιντεν έχει δημιουργήσει αναμονή και προσδοκίες για εξομάλυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με το Ιράν μια εξέλιξη που θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Με άλλα λόγια οι νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στην περιοχή του Κόλπου έχουν διαφανεί τόσο με την εξομάλυνση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της με το Κατάρ όσο μια με την σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ από τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν.
Το Ριάντ και συμμαχοί του στην Αραβική Χερσόνησο, αλλά και η Αίγυπτος και το Ισραήλ που μπορεί να καταγραφεί ως παράν-απών από τη συνάντηση των Επτά, έχουν ζωτικό συμφέρον την προσέγγιση με τρείς μεσογειακές χώρες την Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο για να ενισχύσουν την θέση τους στους νέους υπό διαμόρφωση ακόμη περιφερειακούς συσχετισμούς.
Με τις ΗΠΑ να διαψεύδουν έμπρακτα την εντύπωση ότι είναι σε αποδρομή από την Μέση Ανατολή και να επενδύουν στο Κουρδικό Κίνημα, με την Ρωσία να είναι εγγυητής της καθεστωτικής σταθερότητας μαζί με την φιλοϊρανική Συμμαχία στο μεγαλύτερο τμήμα της Συρίας και την Τουρκία του Ερντογάν να λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για να εκβιάσει τον ρόλο του ηγέτη του Σουνιτικού Ισλάμ η προσέγγιση των Επτά προβάλλει ως αυτονόητη.
Το στρατηγικό βάθος που προσφέρουν στην Ε.Ε Γαλλία, Ελλαδα και Κύπρος είναι μια συνεργασία με το σύνολο του Αραβικού Κόσμου, ενώ η Ειδική Σχέση Ε.Ε – Τουρκίας που προωθεί το Βερολίνο συνεπικουρούμενο από την Ρώμη και την Μαδρίτη είναι προφανές ότι θα οριοθετούσε περιοριστικά την ευρωπαϊκή επιρροή και συμφέροντα στο Σουνιτικό Ισλάμ.
Το Φόρουμ των Επτά είναι μια από τις καλύτερες στιγμές της Ρεαλπολιτίκ καθώς θα είναι μια συνολική σταθεροποιητική συνιστώσα σε μια ταραγμένη από προαιώνιες εθνικές και θρησκευτικές αντιπαλότητες περιοχή και όχι ένα ετερόκλητο αντιτουρκικό και τουρκοφοβικό μέτωπο δυσαρεστημένων.
Το Φόρουμ θα μπορούσε να συμπεριλάβει και μια Τουρκία που θα επενδύει στην σταθεροποίηση με όρους του 21ου αιώνα μακριά από τις γεωπολιτικές φαντασιώσεις για Οθωμανική Αυτοκρατορική Παλινόρθωση.
Με την αναθεωρητική του αμετροέπεια ο Ερντογάν αυτό που μέχρι στιγμής κατάφερε είναι να προβάλλει για το Σουνιτικό Ισλάμ ως σοβαρή απειλή ισότιμη αν όχι απειλητική από ότι ήταν μέχρι πρόσφατα το Ισραήλ και μέχρι και σήμερα το Ιράν.
Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος – διεθνολόγος