Opinions

Γιώργος Καπόπουλος: Διπλή ήττα Μπάιντεν

Εύλογα τίθεται το ερώτημα τι θα πει ο νέος αμερικανός πρόεδρος στις 11 Σεπτεμβρίου, είκοσι χρόνια μετά τα τρομοκρατικά πλήγματα στην Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο.

Λίγες ώρες μένουν για να φανεί αν η ούτως η άλλως ασύντακτη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί χωρίς νέες αιματηρές επιθέσεις από τον ISIS.

Πρώτος παράγοντας ανατροπής των συμφωνηθέντων μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν υπήρξε η απότομη κατάρρευση του προηγούμενου καθεστώτος της Καμπούλ, μια εξέλιξη που βρήκε απροετοίμαστες και τις δύο πλευρές.

Δεύτερος παράγων που συνέβαλλε να μετατραπεί η ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων σε θρίλερ, είναι η παρεμβολή των Τζιχαντιστών του ISIS με ζητούμενο πρώτον, τον όγκο των δυνάμεων τους στην χώρα και δεύτερον, της δυνατότητας τους να μεταφέρουν στο Αφγανιστάν τις δυνάμεις τους που βρίσκονται σήμερα στο Ιράκ και κυρίως στην Συρία.

Εδώ και αρκετούς μήνες, με δεδομένη την επιλογή του Μπάιντεν να εφαρμόσει την Συμφωνία Τραμπ –Ταλιμπάν για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, είχαν σταματήσει οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις δύο πλευρές και συνεπώς υπήρχαν οι προϋποθέσεις για μια συντεταγμένη και καλά προετοιμασμένη αποχώρηση.

Το σκηνικό παρέπεμπε στην εκκένωση του θύλακα της Δουνκέρκης τον Ιούνιο του 1940 από το βρετανικό εκστρατευτικό σώμα μετά την ήττα της Γαλλίας.

Η προσδοκία ότι ήταν ακόμη δυνατός ένας συμβιβασμός μεταξύ Γερμανίας και Βρετανίας οδήγησε το Βερολίνο να επιτρέψει την ολοκλήρωση της συντεταγμένης αποχώρησης των βρετανικών δυνάμεων, παρά το γεγονός ότι η περικύκλωση και η αιχμαλωσία τους ήταν προδιαγεγραμμένη.

Είναι προφανές ότι οι Ταλιμπάν, στην προσπάθεια τους να επισπεύσουν την αποχώρηση των ΗΠΑ, είχαν κάθε λόγο να εγγυηθούν την ομαλή υλοποίηση της.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν είναι δυνατόν να μην γνώριζαν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ την έκταση της παρουσίας των Τζιχαντιστών του ISIS στο Αφγανιστάν και να αξιολογήσουν την βούληση και την δυνατότητα της ηγεσίας τους για τρομοκρατικά πλήγματα εντός και εκτός της χώρας.

Η ήττα του Μπάιντεν στο Αφγανιστάν είναι διπλή, πρώτον δεν μπόρεσε να διασφαλίσει έστω και μια βραχύχρονη μεταβατική περίοδο και δεύτερον να εγγυηθεί την ομαλή λειτουργία του αεροδρομίου.

Οι επιθέσεις των αμερικανικών drones σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καταγραφούν ως συμμετρική απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο.

Ακόμη και αν δεν υπάρξει νέα τρομοκρατική επίθεση τις επόμενες ώρες όλοι οι εμπλεκόμενοι και ενδιαφερόμενοι για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν θα περιμένουν να διαπιστώσουν αν οι Ταλιμπάν ελέγχουν αποτελεσματικά το σύνολο της χώρας.

Το σενάριο της ολικής επαναφοράς του Αφγανιστάν στην κατάσταση πραγμάτων που βρισκόταν πριν από είκοσι χρόνια δηλαδή οι Ταλιμπάν στην Εξουσία και η χώρα καταφύγιο των πιο ακραίων φονταμενταλιστών βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης του.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα τι θα πεί ο Μπάιντεν στις 11 Σεπτεμβρίου, είκοσι χρόνια μετά τα τρομοκρατικά πλήγματα στην Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο.

(Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος- διεθνολόγος)

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μιχάλης Μιχαήλ: ΠΥΡΙΝΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ - Όλοι τους υπόλογοι για τα «έργα και τις ημέρες» τους!
Δήμος Βερύκιος: Ανασχηματισμός και προκλήσεις….
Chevron Right