Opinions

Γιώργος Καπόπουλος: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ρώμη

Στην συνάντηση της Ρώμης θα υπάρξει η πρώτη καταγραφή της στήριξης, της αποστασιοποίησης η ακόμη και της εναντίωσης των συμμετεχόντων στην νέα πολιτική των ΗΠΑ που προωθεί ο Μπάιντεν στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού –Ειρηνικού.

Η Σύνοδος Κορυφής της Ομάδας των G-20 που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Οκτωβρίου στην Ρώμη ήρθε στο προσκήνιο της δημοσιότητας μετά την ανακοίνωση της συνάντησης Μπάιντεν –Μακρόν στη ιταλική πρωτεύουσα στο περιθώριο της συνάντησης.

Στο παραπάνω μόνο επίσημα κλεισμένο ραντεβού προστέθηκαν οι διαρροές από το περιβάλλον Ερντογάν ότι και αυτός πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ χωρίς να υπάρξει επιβεβαίωση από αμερικανικής πλευράς.

Εκ των πραγμάτων η Σύνοδος των G-20 στην Ρώμη προσφέρεται για διμερείς και πολυμερείς επαφές και διαβουλεύσεις πολύ περισσότερο από ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ομάδας G-7 αλλά και από την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η πρώτη, η Ομάδα των 7, αποτελεί τρόπον τινά ένα πολιτικό διευθυντήριο της Δύσης, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την Διατλαντική Σχέση και το ΝΑΤΟ.

Η δεύτερη, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου ισχύει η πρωτοκαθεδρία της Ομάδας Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γαλλία) δεν αποτυπώνει τις σημερινές ισορροπίες και συσχετισμούς δυνάμεων.

Αντίθετα η Ομάδα των G-20 περιλαμβάνει και τις παλιές αλλά και τις ανερχόμενες περιφερειακές δυνάμεις πλην του Ιράν.

Στην συνάντηση της Ρώμης θα υπάρξει η πρώτη καταγραφή της στήριξης, της αποστασιοποίησης η ακόμη και της εναντίωσης των συμμετεχόντων στην νέα πολιτική των ΗΠΑ που προωθεί ο Μπάιντεν στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού –Ειρηνικού.

Στις όχθες του Τίβερη θα καταγραφεί και το σημερινό μομέντουμ των σχέσεων του Λευκού Οίκου με το Κρεμλίνο τέσσερις μήνες μετά την συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν στην Γενεύη.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η συνάντηση Μπάιντεν- Μακρόν καθώς το πρόσφατο τηλεφώνημα των δύο ηγετών δεν κατέστησε σαφές αν συμφωνήθηκε περιορισμός ζημιών η μια προσπάθεια συνολικής επανεκκίνησης των διμερών σχέσεων.

Στην Σύνοδο η Γερμανία θα είναι παρούσα-απούσα καθώς είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχει η Μέρκελ ως απερχόμενη υπηρεσιακή Καγκελάριος ένα μειονέκτημα που μπορεί να γίνει πλεονέκτημα-άλλοθι του διαχρονικού εξισορροπητικού τακτικισμού της.

Ανεξάρτητα αν θα πετύχει στην Ρώμη αυτό που δεν κατάφερε στην Νέα Υόρκη την συνάντηση τετ α τετ με τον Μπάιντεν το ζητούμενο για τον Ερντογάν είναι να πετύχει μια πλειάδα διμερών επαφών που να ενισχύουν το αφήγημα του ότι η Τουρκία είναι πλέον Περιφερειακή Δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια.

Το κύριο όμως ζητούμενο από την Σύνοδο της Ρώμης είναι η πρώτη καταγραφή των συσχετισμών στον Ινδικό-Ειρηνικό μετά την ίδρυση της τριμερούς συμμαχίας AUUKUS από τις ΗΠΑ , την Βρετανία και την Αυστραλία.

Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πότε ξεκινάει σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική
Χρήστος Γιαννούλης: Η ανοχή στους φασίστες είναι και ενοχή για την ελληνική πολιτεία
Chevron Right