Opinions

Σοφία Κάντα: Η ανισότητα είναι θανατηφόρα και είναι γένους θηλυκού… 

…Αλλά οι λύσεις είναι στην αλλαγή της αντίληψής μας. Μπορεί ακόμη να αντιμετωπιστεί, με μεγαλύτερη συλλογική φαντασία και δημόσια κινητοποίηση.

Ενόψει  της 8ης Μάρτη,  σημερινής παγκόσμιας μέρας της γυναίκας,  η Ε.Ε ζήτησε να διεξαχθεί ειδική έρευνα, για πρώτη φορά μόνο μεταξύ των γυναικών της Ευρώπης, προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας σε διάφορους τομείς της ζωής τους.

Τα αποτελέσματα δείχνουν το σημαντικό αντίκτυπο τόσο σε προσωπικό , όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, καθώς και την δραματική αύξηση της βίας κατά των γυναικών. 

H πανδημία επιδείνωσε τις συνθήκες ζωής των γυναικών στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και  σε όλο τον κόσμο.

Οι μελέτες κρούουν και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου. Αύξηση της έμφυλης βίας, δύσκολη επιστροφή στην εργασία, σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. 

Η οικονομική ανασφάλεια, το κλείσιμο των σχολείων, η αύξηση της τηλεργασίας, ταυτόχρονα με την προσπάθεια διαχείριση του άνισου, όπως καταδείχθηκε,  καταμερισμού των οικιακών εργασιών, είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των γυναικών.

Δύο στις πέντε γυναίκες δήλωσαν στην έρευνα του ΟΗΕ ότι η πανδημία επηρέασε αρνητικά την ψυχική τους υγεία.

Ένας μεγαλύτερος αριθμός γυναικών αναγκάστηκε να παραιτηθεί διότι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το διπλό στρες της εργασίας τους και του ψυχολογικού φόρτου του σπιτιού τους.

«Η πανδημία οδήγησε στην ανεργία περισσότερες από επτά εκατομμύρια γυναίκες στα κράτη της Μεσογείου», τόνισε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο Νάσερ Καμέλ.

Οι έρευνες λοιπόν αποκαλύπτουν ότι οι ανισότητες σε βάρος των γυναικών (και όχι μόνο), αυξήθηκαν δραματικά.

Ένα πρόσφατο έγγραφο της Oxfam δείχνει τον βαθμό στον οποίο έχει αυξηθεί η ανισότητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παγκόσμιας καταστροφής. Ο πλούτος των δέκα πλουσιότερων ανδρών έχει διπλασιαστεί, ενώ το 99 τοις εκατό της ανθρωπότητας είναι φτωχότερο. Και αυτή η αυξανόμενη ανισότητα έχει συσχετιστεί με τουλάχιστον έναν θάνατο κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα.

Τα εκατοντάδες εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν υποφέρει δυσανάλογα κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας ήταν ήδη πιθανό να βρίσκονται σε πιο μειονεκτική θέση. Ήταν πιο πιθανό να ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, να είναι γυναίκες ή κορίτσια, να ανήκουν σε ομάδες που αντιμετωπίζουν κοινωνικές διακρίσεις, να είναι άτυποι εργαζόμενοι. Πιο πιθανό, επομένως, να μην είναι σε θέση να επηρεάσουν την πολιτική.

Η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ρευστή με τα πρόσφατα επίσημα στατιστικά στοιχεία να υποστηρίζουν ότι το 28,9% του πληθυσμού κινδυνεύει από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό .

Για τους ανέργους, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας είναι σημαντικά υψηλότερο και ανέρχεται σε 45,2%, με τις γυναίκες να καταλαμβάνουν το 51,7%

Η συντηρητική κυβέρνηση της Ν.Δ. προκρίνοντας τα οικονομικά συμφέροντα και την ιδεοληψία της, με το νόμο 4808/2021 του κ. Χατζηδάκη, ανέτρεψε κατακτήσεις δεκάδων ετών του εργατικού κινήματος
Συγχρόνως το προοδευτικό που υποτίθεται ότι θα έκανε –η επικύρωση των διεθνών συμβάσεων 190 και 185 της ΔΟΕ- απλά υλοποίησε μια υποχρέωση της χώρας χωρίς μέτρα για την υλοποίησή τους στους χώρους δουλειάς, ώστε να αντιμετωπισθεί η σεξουαλική παρενόχληση και να προστατευθεί η ζωή των εργαζομένων. Ένα  δώρο  ΑΔΩΡΟ!

Στο πεδίο της δικαιοσύνης ο νόμος 4800/2021 του κ. Τσιάρα ανέτρεψε το πιο πρωτοποριακό νομοθετικό πλαίσιο οικογενειακού δικαίου ν. 1329/1983 που άνοιξε δρόμο για την ισότητα των φύλων, την συναίνεση, τις σχέσεις συνεργασίας μέσα στην οικογένεια.

Έτσι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν:
  • Ανεργία και φτώχεια.
  • Βλαπτικές μεταβολές – Απολύσεις 
  • Αύξηση στις ευέλικτες μορφές εργασίας και τα ευέλικτα ωράρια
  • Χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών και γυάλινη οροφή στην επαγγελματική εξέλιξη
  • Ανεπάρκεια των υποστηρικτικών δομών για την φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία
  • Στερεότυπα – προκαταλήψεις – ρατσισμό,  στην κοινωνία, στην πολιτική 
  • Αύξηση κρουσμάτων βίας κατά των γυναικών στο σπίτι, στη δουλειά, σε δημόσιους χώρους, στο διαδίκτυο.
  • Γυναικοκτονίες

Ανισότητα σε όλους τους τομείς.

Δυστυχώς, οι ρίζες της πατριαρχίας είναι βαθιές. Ζούμε ακόμα σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν οι άντρες με μια κουλτούρα ανδρικής κυριαρχία.

Αυτός ο κόσμος της βίας, της ανταγωνιστικότητας χωρίς όρια, της απουσίας ενσυναίσθησης, της ανισότητας, αυτή η συμμαχία της πατριαρχίας με την ακροδεξιά, που δεν σέβεται τον άνθρωπο ως μεγάλη Αξία της Ζωής, δεν είναι ο δικός μας κόσμος. Δεν είναι ο κόσμος που ονειρευόμαστε, δεν είναι ο κόσμος για τον οποίο αγωνιζόμαστε.

Θα παλεύουμε μέχρι να ζήσουμε σ έναν κόσμο με ΙΣΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΣΕΒΑΣΜΟ.

Όπως τονίζει σε άρθρο του για την σημερινή  Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας  ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, «Η πρόοδος των δικαιωμάτων των γυναικών είναι ζήτημα δικαιοσύνης, ισότητας, ηθικής και κοινής λογικής». 

(Η Σοφία Κάντα είναι Αν. Γραμματέας του Τομέα Ισότητας ΚΙΝ.ΑΛ- Συντονιστικό του Ελλ.. Δικτύου Φεμινιστικής Απεργίας 8 Μάρτη) 
 

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Δανάη Κολτσίδα: Από τη γυναικεία συμμετοχή στη φεμινιστική πολιτική
Αναστασία Σιδέρη: «Πυρ, γυνή και θάλασσα» - Τα τρία μεγαλύτερα κακά στο κόσμο!!!
Chevron Right