Η αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προαναγγέλλει υψηλού κοινωνικού και πολιτικού κόστους πολιτική σταθεροποίησης της Οικονομίας , μια επιλογή που για να πετύχει έχει δύο προαπαιτούμενα:
– Πρώτον συντεταγμένη αναδίπλωση του παρεμβατικού μαξιμαλισμού της Άγκυρας από το Ιράκ, τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Καύκασο ώστε να μην προβάλλει η Άγκυρα ως εμπόδιο στην πολιτική του Μπάιντεν στην Ευρύτερη Περιοχή.
– Δεύτερον νωπή λαϊκή νομιμοποίηση που θα δώσει στον Ερντογάν και το ΑΚΡ ορίζοντα παραμονής στην εξουσία μέχρι το 2026 ενώ η παρούσα θητεία που άρχισε μετά τις Εκλογές του 2018 λήγει το 2023.
Συντεταγμένη αναδίπλωση η εξάντληση της σημερινής θητείας με την φθορά του Ερντογάν να κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ασύντακτη κατάρρευση?
Οι δημοτικές εκλογές του 2019 στην Κωνσταντινούπολη προφανώς είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν παρ όλο που συντηρεί μια προεκλογική εκστρατεία διαρκείας διστάζει να επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Οι Δημοτικές Εκλογές στην Κωνσταντινούπολη είχαν σχεδιασθεί από τον Ερντογάν ως Δημοψήφισμα ανανέωσης της λαϊκής εντολής με υποψήφιο του ΑΚΡ τον πρώην Πρωθυπουργό Γιλντιρίμ.
Ο Ερντογάν αμφισβήτησε την νίκη του υποψήφιου της αντιπολίτευσης Ιμάμογλου με αποτέλεσμα επαναληπτικές εκλογές στις οποίες διευρύνθηκε το προβάδισμα του νικητή.
Μπορεί ο Ιμάμογλου να επαναλάβει στο σύνολο της επικράτειας την εκλογική έκπληξη του 2019 με την οποία τερμάτισε την μακρά κυριαρχία του ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη?
Η προσπάθεια του Ερντογάν να εμποδίσει την συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως να απαγορεύσει την συμμετοχή του κουρδικού κόμματος HDP στις εκλογές πιστοποιούν ότι έχει συναίσθηση της φθοράς του μετά από δεκαοκτώ χρόνια στην εξουσία.
Τότε τον Νοέμβριο του 2002 τον έφερε στην εξουσία η λαική οργή για την σκληρή πολιτική λιτότητας που προηγήθηκε και είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουν εκτός Βουλής τα κόμματα που ίδρυσαν ο Οζάλ ,ο Ντεμιρελ και ο Ετζεβίτ.
Με δυο λόγια ένα είναι βέβαιο ότι δεκαοκτώ χρόνια μετά η Τουρκία βρίσκεται πάλι στην φάση τέλους εποχής.
(Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος)