Όσοι στην Άγκυρα και αλλού πίστευαν και πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο θα παρακολουθήσει ως αμέτοχος παρατηρητής τις προσπάθειες του Ερντογάν να εξομαλύνει τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε πήραν πρόσφατα ένα σαφές μήνυμα που δεν επιδέχεται παρερμηνείες.
Πρόκειται για την δήλωση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξαγωγών Οπλικών Συστημάτων της Ρωσίας ότι η δεύτερη παρτίδα του πυραυλικού συστήματος S-400 θα μεταφερθεί πολύ σύντομα στην Τουρκία.
Η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε αλλά ούτε και διαψεύσθηκε στην Άγκυρα με κυβερνητικές πηγές αλλά και κύκλους των αμυντικών βιομηχανιών να διαψεύδουν ότι υπάρχει συμφωνία για την αγορά δεύτερης συστοιχίας.
Όλα τα παραπάνω την ώρα που ο Ερντογάν κορυφώνει μια πυρετώδη προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε
Και όχι μόνον καθώς η Άγκυρα με την πολιτική της απέναντι στην Ουκρανία για το ζήτημα της Κριμαίας, αλλά και με τις φιλοδοξίες της στον Καύκασο, έχει φθάσει στα όρια της ανοιχτής αντιπαράθεσης με την Μόσχα.
Η πρωτοβουλία του Κρεμλίνου να ανακινήσει θέμα παράδοσης δεύτερης παρτίδας των S-400 συμπίπτει χρονικά με την κορύφωση των προσπαθειών της Άγκυρας να αναζητήσει ρόλο στο Αφγανιστάν αποδεκτό και από τις ΗΠΑ και από τους Ταλιμπάν και όχι μόνον.
Ο Ερντογάν προσπαθεί να προσεγγίσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως πρώτο βήμα αποκατάστασης των σχέσεων με τους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή δηλαδή με την Σαουδική Αραβία , την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η Μόσχα δεν προσπάθησε απλά και μόνον να παρεμποδίσει και να βραχυκυκλώσει την στροφή του Ερντογάν προς την Δύση αλλά να θυμίσει μια σκληρή για την Άγκυρα πραγματικότητα.
Η Τουρκία του Ερντογάν είναι παρούσα στην Συρία , στον Καύκασο και στην Λιβύη με την ανοχή της Μόσχας που αξιοποίηση σε στο έπακρο τα συγκρουόμενα συμφέροντα της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Το μήνυμα είναι σαφές προς τον Ερντογάν: μια αποφασιστική προσέγγιση με την Δύση θα τερματίσει την ρωσική ανοχή στην παρουσία της Τουρκίας στην Βορειοδυτική Συρία και πιο συγκεκριμένα στο Αφρίν και στο Ιντλίμπ, θα αυξήσει την πίεση για αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων και των Τζιχαντιστών μισθοφόρων συμμάχων τους από τη Λιβύη, και τέλος θα αποδομήσει το όποιο πρόσχημα παρουσίας και ρόλου στον Καύκασο.
Οι διεθνείς και οι περιφερειακές ισορροπίες δεν επιτρέπουν διπλωματικούς τυχοδιωκτισμούς που θυμίζουν έργο γαλλικού βουλεβάρτου όπου η πρωταγωνίστρια προκαλεί το ενδιαφέρον του εραστή της ερωτοτροπώντας με ανταγωνιστή του τον οποίο εγκαταλείπει στην συνέχεια χωρίς συνέπειες και κόστος.
Έτσι ο Ερντογάν, βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες πέτρες, καθώς από την μια μεριά η αποτροπή ανεξέλεγκτης αποσταθεροποίησης της Οικονομίας υπαγορεύει προσέγγιση με την Δύση και από την άλλη η Μόσχα προειδοποιεί ότι η επιστροφή στην ατλαντική κανονικότητα θα έχει υψηλό κόστος.
Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος-διεθνολόγος