Το να περπατάς στην οδό Πανεπιστημίου και το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, και μάλιστα με 40 βαθμούς, ξεπερνάει πλέον την αντοχή μαραθωνοδρόμου. Η υπομονή και η ταλαιπωρία των οδηγών δεν έχει προηγούμενο, οι εργαζόμενοι και επαγγελματίες που κυκλοφορούν ή οδηγούν στους κεντρικούς δρόμους βλαστημούν τον αδόξαστο. Η οδός Πανεπιστημίου μονίμως μποτιλιαρισμένη, η Σταδίου το ίδιο και στη Βασιλίσσης Σοφίας – από το Πολεμικό Μουσείο μέχρι Σύνταγμα δεν περνάει ούτε μηχανάκι. Στη διαδρομή από τη συμβολή της Λ. Αλεξάνδρας – Β. Σοφίας – Β. Κωνσταντίνου – Καλλιρρόης μέχρι την έξοδο Συγγρού κάθε πρωί και απόγευμα γίνεται της κολάσεως μετά την άλογη πεζοδρόμηση της Β. Όλγας. Η κίνηση στους δρόμους του κέντρου επιβαρύνεται τα μάλα από τα τουριστικά λεωφορεία, που δυσχεραίνουν την όποια ροή πεζών και αυτοκινήτων, δημιουργώντας μια ανυπόφορη κατάσταση γύρω από το Σύνταγμα, την Ομόνοια και το Μοναστηράκι. Το κέντρο της πόλης μας είναι πλέον παραδομένο στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.
Έχουν σχέση οι παρεμβάσεις του Δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη με αυτή την κατάσταση;
Απαντώ ότι είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την ταλαιπωρία πολιτών, επισκεπτών, εργαζόμενων, τουριστών και οδηγών.
Στο παρελθόν πολλοί επιχείρησαν να εξωραΐσουν ή και να αλλάξουν το κέντρο της πόλης, με αφετηρία πάντα τον εντυπωσιακότερο δρόμο της πόλης, από τον σχεδιασμό του, δύο αιώνες πριν, όπου συνυπάρχουν εντυπωσιακά κτίρια μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με φαρδιά πεζοδρόμια και μικρές δενδροστοιχίες. Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, που μελέτησαν σπουδαίοι επιστήμονες επί εποχής Αντώνη Τρίτση, αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη ολιστική παρέμβαση, με ήπιο χαρακτήρα, που ενίσχυε το πολυπαραγοντικό τοπίο μεικτών χρήσεων του Αθηναϊκού κέντρου. Ακολούθως, το σχέδιο RethinkAthensτου ιδρύματος Ωνάση είχε μια ολιστική παρέμβαση, που σχεδόν πεζοδρομούσε την οδό Πανεπιστημίου αναδεικνύοντας τα κτίρια της Τριλογίας και απαγόρευε τη διέλευση οχημάτων ενισχύοντας τα φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μαζικής μεταφοράς. Τέλος, τα σχέδια της κρατικής εταιρείας Ανάπλαση, την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ξεμπλόκαρε κάποια από τα ώριμα σχέδια, επικαιροποίησε μελέτες και προκήρυξε διεθνείς διαγωνισμούς για ώριμα έργα, όπως η ανάδειξη και ο εξωραϊσμός των κτιρίων της οδού Πειραιώς κ.λπ.
Μπροστά σε ένα τέτοιο πλούτο μελετών, απόψεων και ιδεών ο Κώστας Μπακογιάννης υιοθέτησε ένα μικρό μέρος των σχεδίων που προέβλεπε μόνο την επέκταση των ήδη φαρδιών πεζοδρομίων της οδού Πανεπιστημίου και τη φύτευση πλατανιών, με το πρόσχημα της εξασφάλισης περισσότερου δημόσιου χώρου για τους πεζούς, χωρίς να υπάρξει αντίστοιχη παρέμβαση στην κίνηση των αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα το μποτιλιάρισμα να επιβαρύνει όλους τους δρόμους που οδηγούν στο κέντρο. Και αυτό γίνεται ακόμη χειρότερο, αν λάβουμε υπόψη ότι ο πιο σύντομος δρόμος για να κινηθείς από τη Δύση στην Ανατολή και από Βορρά προς Νότο και αντίστοιχα είναι μέσω του κέντρου της πόλης. Η διαμπερής κίνηση των οχημάτων μέσω κέντρου αποτελεί και το μεγάλο πρόβλημα του κυκλοφοριακού της Αθήνας. Η χειρότερη επίπτωση των παρεμβάσεων εδώ και τρία χρόνια στην οδό Πανεπιστημίου είναι το κυκλοφοριακό χάος που έχει προκληθεί στη κίνηση όλων των οχημάτων μαζί και των οδικών μέσων μαζικής μεταφοράς . Η άποψη που εξέφρασε ο Δήμαρχος, ότι το κυκλοφοριακό σχετίζεται με την οικονομική ανάπτυξη, δεν αντέχει σε κριτική, καλύτερα να κάψει τα πτυχία του! Δυστυχώς δεν μπήκε ποτέ στο κόπο να εξηγήσει ποια ήταν η αληθινή σκοπιμότητα της διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων της Πανεπιστημίου.
Το κλείσιμο από τον Δήμο Αθηναίων μιας λωρίδας κίνησης οχημάτων της Πανεπιστημίου από Σύνταγμα προς Ομόνοια και μιας στην αντίθετη κατεύθυνση, από Κοραή μέχρι Σύνταγμα, μια νύκτα της Άνοιξης του 2020 και μάλιστα με την επίκληση της ΠΝΠ του Κορωνοϊού, εφόσον δεν συνοδεύτηκε με ένα ευρύτερο σχέδιο παρεμβάσεων, με αρχή μέση και τέλος, ήταν βέβαιο πως μόνο αναστάτωση και ταλαιπωρία θα δημιουργούσε. Πολύ εύκολα, βιαστικά και με αλαζονική επιπολαιότητα ο Δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης πήρε 2 εκ. ευρώ από το δημόσιο πορτοφόλι και τα πέταξε σε ένα σχέδιο δίχως πάτο προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα με τους γκαζοτενεκέδες του 1 εκ. ευρώ και τους φοίνικες που στο τέλος “δεν βγήκαν”, και γι’ αυτό εισέπραξε και θα εισπράξει τον λογαριασμό στην ώρα του.
Όσο αφορά το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου ξεπέρασε κάθε προσδοκία αφού κάθε εξάμηνο τελείωνε και ακόμη στην αρχή είναι!!!
Και εάν τα πράγματα τελείωναν εκεί, θα έλεγα μικρό το κακό, αλλά ο ίδιος συνέχισε να υλοποιεί αυτό που ονομάζει “Μεγάλο Περίπατο” ξοδεύοντας κατά προσέγγιση 7,5εκ. για την Β. Όλγας, 3 εκ. για την οδό Τοσίτσα, 2,2 εκ. για τον λόφο Στρέφη, 2 εκ. για την κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, 10 εκ. για πεζοδρομήσεις στο εμπορικό τρίγωνο, 5 εκ. για τον Λυκαβηττό, 5εκ για τον Εθνικό Κήπο, 2 εκ. για τον λόφο Φιλοπάππου, για να φτάσει στο τέλος του περιπάτου στην Ακαδημίας Πλάτωνος, όπου αναζητεί την “Πολιτεία” του.
Τα είχε σχεδιάσει αυτά ο Δήμαρχος;
Στα τέσσερα χρόνια της δημαρχίας του ο Κ. Μπακογιάννης απέδειξε πως δεν διαθέτει κουτάκι στη σκέψη του που να περιέχει τον όρο δημοκρατική διαβούλευση, δεν έχει στη σκέψη του ότι ο δήμαρχος πρέπει πάνω απ’ όλα να εξυπηρετεί τον δημότη και τις ανάγκες του. Απεναντίας, μια μόνο σκέψη τον καθοδηγεί: τα πάντα είναι μπίζνες και ο δήμαρχος πρέπει να είναι ο συμπαραστάτης των επιχειρήσεων προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους. Λειτουργεί σαν ένας ιμάντας μεταφοράς δημόσιου χρήματος σε λίγους επιχειρηματίες. Όλες οι παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας «καθοδηγούνται» από τις ανάγκες τουριστικών επιχειρήσεων, επιχειρηματιών του τουρισμού, τουριστικούς πράκτορες και εταιρείες realestate. Αν δούμε ποιοι πούλησαν και ποιοι αγόρασαν κτίρια στην Πανεπιστημίου, θα καταλάβουμε γιατί η Prodeaκαι το ίδρυμα Λασκαρίδη κάθε τόσο κάνουν κι από μια δωρεά στον δήμο Αθηναίων (Στρέφης, Ομόνοια, Πλατάνια).
Οι παρεμβάσεις στην Πανεπιστημίου -και έπεται η Σταδίου- αλλά και στο υπόλοιπο κέντρο αποτελούν τη «συμβολή» του Κ. Μπακογιάννη στην απόλυτη «τουριστικοποίηση» του κέντρου και την πλήρη παράδοση στα συμφέροντα των επιχειρηματιών του τουρισμού.
Σε συνέντευξη που έδωσε ο Δήμαρχος πριν λίγες μέρες αποδέχτηκε ότι ο Μεγάλος Περίπατος ήταν ένα «επικοινωνιακό λάθος», αλλά δεν είπε ότι κόστισε 2 εκ. και συμπαρέσυρε αλλά 20 εκ. σε άλλα συνοδά έργα που περιγράψαμε. Η παραδοχή αυτή στην ουσία σηματοδοτεί την έναρξη της προσπάθειας του επικοινωνιακού επιτελείου του να αποτάξει από το προφίλ του Δημάρχου το 87% των αρνητικών κρίσεων για το φιάσκο του Μεγάλου Περιπάτου. Θέλουν να πάνε στις εκλογές του Οκτωβρίου με όσο γίνεται καθαρό το προφίλ του Κ. Μπακογιάννη για να ρίξουν στάχτη στους ψηφοφόρους ακόμη και της ΝΔ . Η επιτάχυνση και ολοκλήρωση των έργων στην Πανεπιστημίου, που θα επιχειρηθεί να εγκαινιαστεί μέσα στο Σεπτέμβρη, αποβλέπει ακριβώς σε αυτό. Προετοιμάζει το έδαφος για την αποκατάσταση του Κ. Μπακογιάννη στη συνείδηση των Αθηναίων με στόχο την επανεκλογή του. Μέχρι τότε οι Αθηναίοι θα ψήνονται κάτω από τα ξερά πλατάνια και τις κουτσουπιές του Συντάγματος που δεν άνθισαν, και οι οδηγοί θα κολυμπάνε στην αυτοκινητοθάλασσα του κέντρου της πόλης.
(Ο Κώστας Αλεξίου είναι Δημοτικός Σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης»)