Opinions

Γιώργος Καπόπουλος: Τι τα θέλουμε τα όπλα;

Το όνομα της συνταγής είναι αμερικάνικο Kickthecan, δηλαδή κλώτσα το τενεκεδάκι, έγκριση της συγκρότησης της δύναμης ταχείας επέμβασης και βλέποντας και κάνοντας για την όποια μελλοντική, αχρείαστη να είναι, χρήση της.

Τι τα θέλουμε τα όπλα τα κανόνια τα σπαθιά , να τα κάνουμε αλέτρια να οργώνει η αγροτιά, τραγουδούσαν στην δεκαετία του 20 οι οπαδοί της Τρίτης Διεθνούς.

Το ερώτημα τι τα θέλουμε τα όπλα δεν φαίνεται να απασχολεί την Ε.Ε των «27», που ετοιμάζεται να συζητήσει την πρόταση για την συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης.

Εκτός από την επιχειρησιακή παρεμβατική και αποτρεπτική της ανυπαρξία, η Ε.Ε στερείται κοινής στρατηγικής από τις σχέσεις της με την Ρωσία και την Κίνα μέχρι την Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ε.Ε, με ευθύνη κατά κύριο λόγο αν όχι αποκλειστικά της Γερμανίας ,ακολουθεί μια Μερκαντιλιστική Πολιτική που δίνει προτεραιότητα στην διασφάλιση αγορών που απορροφούν τις εξαγωγές της και στην ενεργειακή της επάρκεια.

  • Ποιες προκλήσεις θα προορίζεται να αντιμετωπίσει αν και όταν δημιουργηθεί η ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης;
  • Αν υπήρχε σήμερα θα είχε αποσταλεί στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας και αν ναι με τι στόχο, επίδειξη αποφασιστικότητας ή εμπλοκή με την άλλη πλευρά;
  • Ποια εμπλοκή αλήθεια όπως εύστοχα διερωτάται σε χθεσινή της ανάλυση η ιστοσελίδα Eurointelligence;
  • Να ανοίξει πυρ κατά των λευκορωσικών δυνάμεων; Να βομβαρδίσει τους πρόσφυγες ή να πλήξει το αεροδρόμιο του Μινσκ;

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους το Βερολίνο είναι πανευτυχές με την ενεργειακή του συμμαχία με την Μόσχα και την εμπορική ειδική σχέση με το Πεκίνο και δεν βλέπει τι θα είχε να κερδίσει από μια ευρωπαϊκή κοινή άμυνα την οποία προωθεί το Παρίσι μεταξύ άλλων για να βελτιώσει την θέση του στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και ισορροπίες.

Τούτων λεχθέντων είναι βέβαιο ότι με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης Σολτς μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στις αρχές Δεκεμβρίου να επιστρέψει η Ε.Ε-Ευρωζώνη στην κανονικότητα του Συμφώνου Σταθερότητας την 1.1.2023, είναι δύσκολο αν όχι επιλογή απαγορευτικού κόστους να υπάρξει και δεύτερο όχι του Βερολίνου στον Μακρόν.

Απαγορευτικού κόστους καθώς πρώτον η Γαλλία θα ασκεί την Προεδρία των «27» για το πρώτο εξάμηνο του 2022 την ίδια στιγμή που θα διεξάγεται μια σκληρή και αβέβαιης έκβασης προεκλογική εκστρατεία με ορίζοντα την Προεδρική Εκλογή του Μαΐου και τις Βουλευτικές Εκλογές του Ιουνίου.

Το τι θα συμβεί είναι προβλέψιμο και εντάσσεται στην συνταγή με την οποία επί δεκαέξι χρόνια κυβέρνησε την Γερμανία και επηρέασε την Ε.Ε η Μέρκελ.

Το όνομα της συνταγής είναι αμερικάνικο Kickthecan, δηλαδή κλώτσα το τενεκεδάκι, έγκριση της συγκρότησης της δύναμης ταχείας επέμβασης και βλέποντας και κάνοντας για την όποια μελλοντική, αχρείαστη να είναι, χρήση της.

Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος- διεθνολόγος

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Καιρός του βοριά» σήμερα, βελτίωση το Σαββατοκύριακο
Στράτος Γεωργουδής: Ελλείψεις και παραλείψεις των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών
Chevron Right