Το μήνυμα της Μόσχας προς την Άγκυρα με την υπόμνηση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας της 193ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφές. Τότε η αδιαλλαξία του Σουλτάνου οδήγησε την Βρετανία και την Γαλλία να παραμερίσουν την συνολική γεωπολιτική αντίθεση με την Ρωσία και να δώσουν μαζί ένα σκληρό μάθημα στην Υψηλή Πύλη με την βύθιση του Τουρκοαιγυπτιακού Στόλου στο Ναβαρίνο.
Ρωσία και Βρετανία διαμήνυσαν με σκληρό τρόπο στον Σουλτάνο ότι δεν δέχονται την παράκαμψή τους στον χειρισμό του Ελληνικού Ζητήματος μέσω του τερματισμού της Εξέρσης από την Αίγυπτο του Μοχάμεντ Αλη και του Ιμπραήμ.
Σχεδόν τριάντα χρόνια αργότερα το 1853 η ασυγκράτητη επεκτατική πολιτική του Τσάρου προς Νότον οδήγησε στην διαμόρφωση του συμμαχικού μπλοκ Βρετανίας, Γαλλίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στην κήρυξη του Κριμαϊκού Πολέμου που τερματίσθηκε το 1856 με την ήττα της Ρωσίας.
Το πιο εντυπωσιακό όμως παράδειγμα συσπείρωσης αντίπαλών Μεγάλων Δυνάμεων απέναντι στις επεκτατικές φιλοδοξίες αναδυόμενης Δύναμης είναι η τριμερής συμμαχία Βρετανίας ,Γαλλίας και Ρωσίας στις αρχές του 20ου αιώνα που πέρασε στην Ιστορία ως Αντάντ ( συνεννόηση στα Γαλλικά).
Τότε η επιθετική πολιτική της Γερμανίας των διαδόχων του Μπίσμαρκ οδήγησε την Βρετανία στον τερματισμό του ανταγωνισμού της με την Ρωσία για την κυριαρχία στην Κεντρική Ασία και με την Γαλλία για τον έλεγχο της Υποσαχάριας Αφρικής.
Η υπόμνηση της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου από την Μόσχα στην Άγκυρα προφανώς προτρέπει τον Ερντογάν να θυμηθεί ότι ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία έχουν από κοινού αποδοκιμάσει την εμπλοκή της Τουρκίας στον Καύκασο.
(Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος-διεθνολόγος)