Opinions

Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Σεισμός στην Αταλάντη – Το πιο πιθανό είναι να μην υπάρξει κάποια αρνητική συνέχεια

Οι επιστήμονες δεν απαλλασσόμαστε από την υποχρέωση της προσεκτικής και λεπτομερούς παρακολούθησης της σεισμικής δράσης μέσα στις επόμενες μέρες.

Ο χθεσινός σεισμός, μεγέθους 4,8 και με επίκεντρο κοντά στην Αταλάντη έγινε αισθητός μέχρι την Αττική και προκάλεσε ανησυχία. Η ανησυχία εντάθηκε από το γεγονός ότι η Αταλάντη έχει καταστεί σεισμικό φόβητρο ήδη από τη δεκαετία του 1980, όταν συνάδελφοι μου με δημόσιες δηλώσεις τους καλλιέργησαν τότε, έστω και άθελά τους, αυτή τη φοβία.

Είναι γεγονός ότι τον Απρίλιο του 1894 έγιναν στο ρήγμα της Αταλάντης δύο ισχυρότατοι σεισμοί μεγεθών 6,4 και 6,7 προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές στην επικεντρική περιοχή. Στην τότε μικρή πόλη της Αθήνας και στον Πειραιά προκλήθηκαν μικροβλάβες σε λιγοστά σπίτια. Εκτός από τους σεισμούς του 1894, μόνον έναν ακόμη ισχυρό σεισμό γνωρίζουμε που να προήλθε από το ίδιο ρήγμα στο παρελθόν. Είναι εκείνος του 426 π.Χ. που περιγράφεται από αρχαίους συγγραφείς, όπως ο Θουκυδίδης. Σύμφωνα με όλες τις ιστορικές και γεωλογικές ενδείξεις οι ισχυροί σεισμοί στο ρήγμα της Αταλάντης επαναλαμβάνονται σε αραιά χρονικά διαστήματα της τάξης αρκετών εκατοντάδων χρόνων. Συνεπώς, η φοβία δεν είναι περισσότερο δικαιολογημένη από εκείνη που προκαλείται από αλλά πιο δραστήρια ρήγματα στη χώρα μας.

Η χθεσινή σεισμική δράση πιθανότατα δεν αναπτύχθηκε στο ρήγμα της Αταλάντης αλλά μάλλον σε άλλο δευτερεύον, δηλαδή μικρότερο, ρήγμα που εντοπίζεται στα δυτικά του ρήγματος της Αταλάντης. Συνεπώς, το πιο πιθανό είναι να μην υπάρξει κάποια αρνητική συνέχεια.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν απαλλασσόμαστε από την υποχρέωση της προσεκτικής και λεπτομερούς παρακολούθησης της σεισμικής δράσης μέσα στις επόμενες μέρες προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι αφ’ ενός η δράση δεν αναπτύσσεται στο ρήγμα της Αταλάντης, αν και αυτό μάλλον θεωρείται βέβαιο ήδη, και αφ’ ετέρου ότι ο σεισμός μεγέθους 4,8 ήταν ένας κύριος σεισμός, το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη πλήρως.

(Ο Δρ. Γεράσιμος Α. Παπαδόπουλος είναι Σεισμολόγος, Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO, Συγγραφέας του βιβλίου «Στα Μονοπάτια του Εγκέλαδου», Εκδόσεις Οσελότος, Ιούνιος 2021)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιάννης Δραγασάκης: Το Σύνταγμα, ο κ. Μητσοτάκης και οι άδικοι φόροι
Θωμάς Γούμενος: Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία: Επιλογές, διέξοδοι και ο ρόλος των ΗΠΑ
Chevron Right