ΣΟΚ και ΔΕΟΣ στην Μέση Ανατολή! Πύραυλοι ακριβείας ισοπεδώνουν κτίρια στην Γάζα. Συμπλοκές στην Ιερουσαλήμ. Αιματοχυσία απ άκρου σε άκρον. Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί «αιχμάλωτοι» του φόβου, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας για το μέλλον τους…
Άλλος ένας κύκλος βίας και αίματος έχει ανοίξει στην Μέση Ανατολή! Οι σπινθήρες για να ανάψει η φωτιά ήταν η βίαιη ισραηλινή αστυνομική δράση στο τζαμί Αλ Άκσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ , οι ακροδεξιές εβραϊκές εθνικιστικές παρελάσεις στην Παλιά Πόλη την Ημέρα της Ιερουσαλήμ καθώς και η προοπτική νέων παλαιστινιακών εξώσεων στην συνοικία Σέιχ Τζαρά, που ενθαρρύνονται από Ισραηλινούς προβοκάτορες.
Οι προσπάθειες εκδίωξης παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ έθιξαν μια ευαίσθητη χορδή σε ολόκληρη την Παλαιστίνη και σε όλο τον κόσμο.
Πολλές από αυτές τις παλιές οικογένειες της Παλαιστίνης είχαν μείνει άστεγες και μια άλλη φορά όταν οι σιωνιστικές δυνάμεις τους έδιωξαν από τα προγονικά τους σπίτια στη Χάιφα και τη Γιάφα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 1948. Και τώρα το Ισραήλ επιδιώκει να τους εκδιώξει ξανά.
Μπορεί μπροστά στην διεθνή κατακραυγή το ισραηλινό δικαστήριο να «καθυστέρησε» την έκδοση απόφασης εκδίωξης των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην συνοικία Σέιχ Τζαρά , ωστόσο σύμφωνα με το Peace Now, έως και 20.000 παλαιστινιακά σπίτια σε ολόκληρη την Ιερουσαλήμ απειλούνται με κατεδάφιση, ενώ οι ολοένα και σκληρότεροι περιορισμοί στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών που επιβάλει το Ισραηλινό Κράτος αναγκάζει πολλούς Παλαιστίνιους να αναζητήσουν τόπο κατοικίας εκτός της Ιερουσαλήμ.
Η αρπαγή γης από τους Παλαιστινίους αποτελεί επίσημη πολιτική του Ισραήλ. Στρατηγικά το Ισραήλ επιδιώκει την εκπαραθύρωση των Παλαιστινίων από την Ιερή Πόλη, καθιστώντας αδύνατη τη διαμονή ή την κατοχή σπιτιών στην Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για τον κλασικό ορισμό της εθνοκάθαρσης και του απαρτχάιντ.
Η πολιτική καριέρα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου θεωρείται ότι έχει ταυτιστεί με το να σαμποτάρει την οποιαδήποτε ειρηνευτική πρωτοβουλία , ενώ προωθεί το σχέδιο εκδίωξης των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους. Αλλά και προηγούμενοι Ισραηλινοί πρωθυπουργοί ταπείνωναν τους Παλαιστινίους , τους εγκλώβιζαν μέσα στους τσιμεντένιους τοίχους , τους κρατούσαν ομήρους , τους άρπαζαν τα σπίτια , την γη τους και εν συνεχεία τους κατηγορούσαν ότι τους πέταγαν πέτρες !
Η κυβέρνηση της Γάζας που ελέγχεται από την Χαμάς την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε τις επιθέσεις με ρουκέτες κατά Ισραηλινών
στόχων στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ ως αντίποινα για τις ισραηλινές αστυνομικές συγκρούσεις με Παλαιστινίους κοντά στο Τζαμί Al-Aqsa, τον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ, στην Ιερουσαλήμ.
Η βία εξαπλώνεται αστραπιαία σε πόλεις όπου Εβραίοι και Άραβες ζουν δίπλα-δίπλα. Συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και Ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, ακόμη πιο έντονες από εκείνες του 2000 κατά την 2η ιντιφάντα …
Το Ισραήλ σφυροκοπάει ανελέητα τη Γάζα στοχεύοντας τα κρησφύγετα της Χαμάς. Η ισραηλινή επιχείρηση περιλαμβάνει 160 αεροσκάφη, καθώς και άρματα μάχης και πυροβολικού που συγκεντρώνονται έξω από τη Λωρίδα της Γάζας.
Τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην Μέση Ανατολή διαλύουν τον μύθο της σταθερότητας στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Αυτός ο μύθος ήταν εξαιρετικά χρήσιμος για το Ισραήλ, αλλά αποδείχτηκε επικίνδυνος καθώς οδηγούσε την Διεθνή Κοινότητα και πρωτίστως τον Αραβικό κόσμο στην εσφαλμένη αντίληψη ότι είναι δεδομένη για το Ισραήλ η εδραίωση κατοχής της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ καθώς και του σκληρού αποκλεισμού της Γάζας !
Το Ισραήλ έδινε την αίσθηση ότι είχε μπορέσει χωρίς κόστος να επιβάλει ένα status quo εντός της χώρας με τους Παλαιστινίους ως πολίτες β´ κατηγορίας.
Η Δύση είχε καθησυχάσει και κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες καλλιεργούσε την αυταπάτη ότι οι Παλαιστίνιοι θα πήγαιναν ήσυχα στη μακρά νύχτα της ιστορίας.
Να όμως που δεν συνέβη. Αυτή τη φορά οι σπινθήρες για μια 3η ιντιφάντα ήταν η βίαιη ισραηλινή αστυνομική δράση, οι δεξιές εβραϊκές εθνικιστικές παρελάσεις στην Παλιά Πόλη την Ημέρα της Ιερουσαλήμ και η προοπτική νέων παλαιστινιακών εξώσεων στο Σέιχ Τζαρά, που ενθαρρύνονταν από Ισραηλινούς προβοκάτορες.
Η φωτιά άναψε γιατί :
• Οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να πάρουν άδειες οικοδόμησης στην Ιερουσαλήμ ούτε να ανακτήσουν κατασχεθείσα περιουσία, ενώ οι Ισραηλινοί Εβραίοι μπορούν να κάνουν και τα δύο.
• Οι νεαροί Παλαιστίνιοι Μουσουλμάνοι αγανακτούν στη Γέφυρα της Δαμασκού κατά την διάρκεια του Ραμαζανιού, επειδή τους θυμίζει την ομηρία στην οποία βρίσκονται και ότι είναι πολίτες Β´ κατηγορίας στην καρδιά της πιο σημαντικής γι αυτούς Πόλης.
Ωστόσο για τους Παλαιστινίους το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η απουσία ελπίδας. Οι Παλαιστίνιοι αισθάνονται εγκαταλειμμένοι. Η Παλαιστινιακή Αρχή φαίνεται ότι δεν εκπροσωπεί πλέον τα συμφέροντά τους. Οι εκλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση, ακυρώθηκαν τον περασμένο μήνα με μια αστεία δικαιολογία.
Εν τω μεταξύ, η Χαμάς επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την απελπισία των Παλαιστινίων και να πυροδοτήσει την κατάσταση εμφανιζόμενη ως ο μοναδικός αποτελεσματικός υπερασπιστής της Ιερουσαλήμ.
Σύμφωνα με διεθνείς δημοσκοπήσεις η δημοτικότητα της Χαμάς στη Γάζα είναι σταθερά χαμηλότερη από ό, τι στη Δυτική Όχθη. Αλλά η Χαμάς έχει τους δικούς της εσωτερικούς λόγους για να προκαλέσει μια σύγκρουση, καθώς ελπίζει να εκτοπίσει την Φατάχ από την Παλαιστινιακή Αρχή που εμφανίζεται ως “προστάτης” όλων των Παλαιστίνιων.
Η Χαμάς ποντάρει επίσης στην επιδείνωση της χρόνιας πολιτικής αβεβαιότητας στο Ισραήλ. Επιπλέον το σύνολο σχεδόν του Αραβικού κόσμου δεν υποστηρίζει την Χαμάς ούτε το οπισθοδρομικό στυλ διακυβέρνησής που επιχειρεί να επιβάλει στην Γάζα και ούτε βλέπουν με καλό μάτι την προσήλωση της συγκεκριμένης Οργάνωσης στο Ιράν και την Τουρκία.
Ο κάθε αντικειμενικός παρατηρητής αναζητώντας τα βαθύτερα αιτία που οδήγησαν στην τρέχουσα έξαρση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων διαπιστώνει ότι πίσω από την φρικαλεότητα και την αιματοχυσία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που επί δεκαετίες αποτυγχάνουν να ζουν αρμονικά στην ευλογημένη -και από τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες- ιερή άκρη της Μέσης Ανατολής , πίσω από τα εντυπωσιακά πλάνα με τις καταστροφές που προκαλούν οι πύραυλοι ακριβείας του Ισραηλινού οπλοστασίου, υπάρχουν και κοινά σημεία καθώς σκάνδαλα ξεσπούν ταυτόχρονα και στις δυο πλευρές ενεργοποιώντας και ηφαίστειο που σιγοβράζει.
Η ταχέως επιδεινούμενη κατάσταση στην Ιερουσαλήμ και την Γάζα, το αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία και η ταλάντευση στο εύθραυστο status quo, επηρεάζει την αστάθεια των τριών πολιτικών συστημάτων που εμπλέκονται σε αυτήν τη σύγκρουση το Ισραήλ , η Παλαιστινιακή Αρχή που είναι υπεύθυνη για τη Δυτική Όχθη και η κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα.
Οι πολιτικές δυνάμεις και στις τρεις πλευρές εμφανίζουν τεράστιες αδυναμίες ως προς την λειτουργία τους καθώς οι ηγεσίες τους πάσχουν από έλλειμμα νομιμότητας και ανά πάσα στιγμή βρίσκεται στα πρόθυρα της αποτυχίας.
Η Διεθνής κοινότητα συνήθως όταν ξεσπά μια ένταση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της στα γεγονότα που προκάλεσαν την ένταση και όταν η κατάσταση ηρεμήσει παύει το ενδιαφέρον της για την επόμενη μέρα και για το νέο status quo που δημιουργείται μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.
Σήμερα στην πιο δύσκολη κατάσταση βρίσκεται ο λαός της Γάζας, που παραμένει παγιδευμένος ανάμεσα σ´ έναν σκληρό ισραηλινό αποκλεισμό και μια καταπιεστική κυβέρνηση της Χαμάς, που πρέπει τώρα να υπομείνει έναν βομβαρδισμό μεγάλης έκτασης που σπέρνει τον θάνατο και την καταστροφή αφήνοντας ελάχιστη ελπίδα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί ποτέ .
Ένας συνδυασμός αυθαίρετων πολιτικών και μέτρων από τις ισραηλινές αρχές και το δικαστικό σύστημα μετέτρεψε μια ασταθή κατάσταση σ ένα ηφαίστειο που η λάβα του κατακλύζει όλα τα σημεία τριβής μεταξύ Εβραίων και Αράβων στους Αγίους Τόπους. Η αλυσίδα των βίαιων γεγονότων που ξεκίνησαν στην Ιερουσαλήμ έχει επεκταθεί και εξαπλωθεί στη Γάζα και σε άλλες περιοχές του Ισραήλ, πρόκειται για μια ένταση ισοδύναμης με εκείνη του 2014.
Εάν υπάρχει ένα πράγμα που ενώνει όλους τους Παλαιστίνιους και προκαλεί έντονα συναισθήματα, είναι η Ιερουσαλήμ. Επομένως κάθε φορά που ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας», όλα τα άλλα διχαστικά και αμφιλεγόμενα ζητήματα μεταξύ Εβραίων και Αράβων βγαίνουν στην επιφάνεια με πλήρη αγριότητα.
Προφανώς οι ταραχές στην Ιερουσαλήμ αποτέλεσαν ευκαιρία και λόγο ύπαρξης για την Χαμάς σε σχέση τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Παλαιστινιακή Αρχή υπό την ηγεσία της Φατάχ. Αυτομάτως η Χαμάς αντέδρασε στρατιωτικά κατά Ισραηλινών στόχων ακόμα κι αν αυτό σήμαινε να προκαλέσει καταστροφή στον λαό της Γάζας.
Παρ ‘όλα αυτά, η Χαμάς με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να αναδείξει και το στρατηγικό αδιέξοδο του Ισραήλ ! Μέσα σε λίγες μέρες κατάφερε να δημιουργήσει μια νέα εξίσωση που συνδέει τα μέτωπα της Ιερουσαλήμ, της Δυτικής Όχθης και της Γάζας. Επιπλέον άλλο ένα μέτωπο βίαιων συγκρούσεων μεταξύ Εβραίων και Αράβων εντός του Ισραήλ προστίθεται στην εξίσωση.
Το Ισραήλ καλείται να εξηγήσει στην Διεθνή Κοινότητα χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει τα δυσανάλογα αντίποινα που εξαπέλυσε κατά του άμαχου πληθυσμού των Παλαιστινίων.
Η Χαμάς γνώριζε εκ των προτέρων ότι δεν επρόκειτο να κερδίσει τη στρατιωτική μάχη με το Ισραήλ, ωστόσο πόνταρε να κερδίσει την ψυχολογική μάχη και φαίνεται ότι το πέτυχε.
Το Ισραήλ προφανώς έχει υποτιμήσει τόσο τις δυνατότητες όσο και τις προθέσεις αυτής της μαχητικής ισλαμιστικής ομάδας. Γιατί η Χαμάς, μαζί με την Ισλαμική Τζιχάντ, να τους δόθηκε η ευκαιρία να θεωρηθούν ως υπερασπιστές της Ιερουσαλήμ και να είναι οι τελευταίοι που έμειναν για να συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα ενάντια στο Ισραήλ.
Από την πλευρά του Ισραήλ, οι πυραυλικές επιθέσεις που δέχτηκε από την Χαμάς αλλά τα σκληρά αντίποινα που ακολούθησαν, είναι βέβαιον ότι θα επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ, τόσο στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό συνασπισμού όσο και σε γενικές εκλογές που θα γίνουν σύντομα σε περίπτωση αποτυχίας αυτών των συνομιλιών.
Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές στο Ισραήλ αυτή την στιγμή απαιτείται εκεχειρία παρ´ ότι η χ ώρα συνεχίζει να χτυπά τη Γάζα και να μαζεύει τα στρατεύματά του στα σύνορα, και ενώ εκατοντάδες ρουκέτες εξακολουθούν να εκτοξεύονται από την Γάζα προς στο Ισραήλ…
Αλλά μέχρι στιγμής η διεθνής κοινότητα δεν κατάφερε να ασκήσει την επιρροή της για να σταματήσει τις εχθροπραξίες. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορούσε να καταλήξει σε κοινό ψήφισμα που θα έστελνε ένα γενικόλογο μήνυμα σε όλους τους εμπλεκόμενους, με σε αβέβαιους όρους και παρά μόνο με την έκκληση να σταματήσει αμέσως η βία.
Η Αίγυπτος ηγήθηκε των διεθνών προσπαθειών για την κατάπαυση του πυρός εν μέσω φόβων ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να εξαπλωθεί. Πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν ήταν αποδεκτή μέχρι στιγμής, αλλά ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ενταθεί από την περασμένη Παρασκευή.
Η Αίγυπτος πιέζει και τις δύο πλευρές να σταματήσουν να ρίχνουν καύσιμο στη φωτιά και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Παρασκηνιακά σ αυτή την διαμεσολαβητική προσπάθεια συμμετέχουν διακριτικά και οι ΗΠΑ.
Μέχρι πρότινος θα μπορούσε κάποιος να κατηγορήσει την διοίκηση Μπάιντεν ότι παίζει ακούσια το παιχνίδι του Νετανιάχου, έχοντας την αφελή πεποίθηση ότι μπορεί να αγνοηθεί ή να υποβαθμιστεί και να μπει στο ψυγείο το Παλαιστινιακό ζήτημα τουλάχιστον για τα επόμενα τέσσερα με οκτώ χρόνια.
Στην Αμερική επειδή το εβραϊκό λόμπι διαχρονικά είναι παντοδύναμο οι κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν και σφύριζαν αδιάφορα…
Εάν οι ΗΠΑ και ο υπόλοιπος κόσμος επιτρέψουν στον Νετανιάχου και τους ακροδεξιούς συνεργάτες του να διαγράψουν από τον παγκόσμιο χάρτη την Παλαιστίνη ,τότε ποια μπορεί να είναι η μοίρα των λαών της Σινγιάνγκ (Ουιγούροι στην βορειοδυτικοί Κίνα) , της Μιανμάρ, της Συρίας, του Κασμίρ και του Θιβέτ που αντιμετωπίζουν επίσης πρόβλημα πολιτιστικής και φυσικής εξόντωσης ;
Όλα αυτά τα χρόνια οι ΗΠΑ απέτυχαν να υποχρεώσουν το Ισραήλ να λογοδοτήσει, ενώ παράλληλα παρείχαν στο Ισραήλ χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο. Το Ισραήλ επέβαλε ένα σχέδιο εποικισμού με ρατσιστικά πρότυπα που απολαμβάνουν την ατιμωρησία μπροστά στις απροκάλυπτες επιθέσεις και παρενοχλήσεις αθώων πολιτών.
Οι συσσωρευμένες προσπάθειες των ΗΠΑ να αγνοεί τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες δεκαετίες στην Μέση Ανατολή οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση που σύμφωνα με την εκτίμηση του ΟΗΕ «κλιμακώνεται προς έναν πόλεμο γενικευμένης κλίμακας».
Το ερώτημα παραμένει: Πως μπορεί να σταματήσει η αιματοχυσία στην Γάζα;
Προφανώς απαιτείται μια σωστή διαδικασία που να επιτρέπει στους νόμιμους εκπροσώπους τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης να διαπραγματευτούν το τέλος μιας αιώνιας σύγκρουσης και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που μπορεί να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των μελλοντικών πολιτών του χωρίς συμβιβασμούς ή να θέσει σε κίνδυνο τους πολίτες του Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ οφείλουν να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή, το ίδιο και η ΕΕ , ενώ χρειάζεται να αναγνωριστεί το ειδικό βάρος της Αιγύπτου και της Ιορδανίας.
Τα κράτη του Κόλπου που υπογράφουν την Σύμφωνα «Αβραάμ» Ειρήνης και Συνεργασίας με το Ισραήλ οφείλουν να
είναι ικανά να διαμορφώνουν και να εγγυώνται την στήριξη και την φιλοδοξία των απλών Παλαιστινίων παρά να τους ζητείται να απαρνούνται τους Παλαιστινίους…
Το Ισραήλ πρέπει να κοιτάξει την εμπειρία της Νότιας Αφρικής και να πράξει το σωστό. Ο Ρότζερ Γουώτερς (Roger Waters), ο θρυλικός Άγγλος καλλιτέχνης από τα ιδρυτικά μέλη των Pink Floyd που παρέμεινε στο συγκρότημα από το 1965 έως το 1985 με πολύ μεγάλη επιτυχία παίζοντας μπάσο και κάνοντας τα κύρια φωνητικά απέστειλε φωνητικό μήνυμα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που αφορά την εκδίωξη των Παλαιστινίων από την συνοικία Σεΐχ Τζαρά της Ιερουσαλήμ και την άνευ όρων αμερικανική υποστήριξη του Ισραήλ.
Το αστέρι Pink Floyd είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο : «Θυμάσαι όταν είπαμε ότι δεν πρόκειται να παίξουμε στο Sun City; Νόμιζα ότι είχαμε κάτι ενάντια στο απαρτχάιντ. Σίγουρα το κάναμε όταν ήταν η Νότια Αφρική. Λοιπόν γιατί δεν έχουμε κάνει κάτι και τώρα εναντίον του Ισραήλ; “
Στο Ισραήλ η κατοχή φαίνεται ότι δεν είναι πλέον βιώσιμη. Ίσως πρέπει να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις διαφορετικά ο εβραϊκός πληθυσμός θα κληθεί να αντιμετωπίζει την ίδια μοίρα με τους λευκούς της Νότιας Αφρικής.
Αυτή την στιγμή οι Παλαιστίνιοι δείχνουν να μην είναι ικανοποιημένοι να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έχει περάσει η αίσθηση σε αυτούς ότι δεν χρειάζονται διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς αλλά οριστικές λύσεις.
Όπως είχα διαβάσει παλαιότερα οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν κανέναν να τους ψάχνει εκτός από τον εαυτό τους. Οι Παλαιστίνιοι νιώθουν μόνοι , όπως και οι Κούρδοι…
Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η εκδήλωση μιας τρίτης ιντιφάντα, μόνο που αυτή την φορά οι παράμετροι είναι διαφορετικές.
Οι Παλαιστίνιοι δεν βασίζονται πλέον στους Άραβες και δεν θα εμπιστεύονται κανέναν διαμεσολαβητή. Μα ούτε και τους Αιγύπτιους…
Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι οι γενικές συνθήκες τους ευνοούν.
Το Ισραήλ είναι πολιτικά και εσωτερικά αδύναμο. Η ισραηλινή κοινωνία είναι πιο πολωμένη και διχασμένη από ποτέ, όπως φαίνεται από τις τέσσερις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.
Το Ισραήλ καλείται να συμβιβαστεί και να συμφιλιωθεί με την ιστορική αλήθεια : Δεν μπορεί να συνεχίσει να καταπιέζει ανθρώπους με ισχυρή εθνική συνείδηση. Καταπατώντας την παλαιστινιακή γη και μεταφέροντας εποίκους σ αυτήν δεν αποτρέπεις αλλά υποδαυλίζεις τις συγκρούσεις.
Στην Δύση διαμορφώνεται η άποψη ότι το Ισραήλ επιβάλλει μια de facto κατάσταση στην Μέση Ανατολή που παραπέμπει στην Νότια Αφρική και το απαρτχάιντ.
Η B’Tselem, μια ισραηλινή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον περασμένο Ιανουάριο δημοσίευσε έκθεση που επέκρινε το Ισραήλ ότι είναι κράτος απαρτχάιντ. Το Human Rights Watch έκανε το ίδιο τον περασμένο μήνα. Το Ισραήλ δεν μπορεί πλέον να διατηρεί τον διαχωρισμό υπό συνθήκες νέου απαρτχάιντ.
Διεθνώς για το Ισραήλ γίνεται όλο και πιο δύσκολο να υπερασπιστεί τη θέση του. Παρά τις ρουκέτες της Χαμάς που οι περισσότερες πέφτουν στον «γάμο του Κουτρούλη» , ο κόσμος εξετάζει τώρα τη βασική αιτία της βίας και δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει ότι για το Ισραήλ οι εντάσεις στην περιοχή αποτελούν “επάγγελμα”.
Ακόμη και στις ΗΠΑ, που το εβραϊκό λόμπι είναι πανίσχυρο η υποστήριξη προς το Ισραήλ φαίνεται ασταθής. Για πρώτη φορά βλέπουμε μέλη του Κογκρέσου, κυρίως Δημοκρατικούς, να επικρίνουν το Ισραήλ
ενώ μέχρι πρότινος ήταν δεδομένη η υποστήριξη του Ισραήλ σε όλα τα μέτωπα. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ned Price έδειξε σύγχυση την περασμένη βδομάδα όταν ένας δημοσιογράφος τον ρωτούσε επανειλημμένα εάν οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα αυτοάμυνας.
Επομένως γίνεται σαφές ότι θα ήταν καλύτερο για το Ισραήλ να κοιτάξει το μέλλον παρά να προσπαθήσει να υπερασπιστεί μια αδικαιολόγητη θέση. Ωστόσο ποιο μπορεί να είναι το μέλλον του Ισραήλ και των παιδιών του ;
Το Ισραήλ για να διατηρήσει όσα μπόρεσε να χτίσει τα τελευταία 73 χρόνια, θα πρέπει να κάνει έναν αξιοπρεπή διακανονισμό με τον γείτονά του για τον τερματισμό της κατοχής.
Οι Ισραηλινοί πρέπει να κοιτάζουν την Νότια Αφρική για να προβλέψουν το μέλλον τους. Αυτό που έκανε την κατάσταση να αλλάξει στη Νότια Αφρική ήταν οι ταραχές σε συνδυασμό με τη διεθνή πίεση.
Όπως τότε στην Νότια Αφρική , έτσι και τώρα στο Ισραήλ, η διεθνής πίεση αυξάνεται επειδή ο κόσμος αντιλαμβάνεται το μέγεθος της καταπίεσης που υφίσταται οι Παλαιστίνιοι και την θεωρούν άδικη.
Οι Εβραίοι Ισραηλινοί πρέπει να σκεφτούν τα παιδιά τους. Το δίλημμα γι αυτούς είναι εάν θέλουν τα παιδιά τους να ζήσουν υπό ευρεία πίεση ως ένα άλλο απαρτχάιντ μέσα στην χώρας τους ;
Οι Ισραηλινοί οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι ο κόσμος αλλάζει, το υφιστάμενο status quo δεν είναι πλέον βιώσιμο και η υποστήριξη που είχαν από την Δύση δεν είναι πλέον δεδομένη.
Οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται μια τολμηρή απόφαση από τους Ισραηλινούς – μια αποφασιστική αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους και τερματισμό της κατοχής.
Το Ισραήλ ανησυχεί για την ασφάλεια, αλλά η διατήρηση 4,6 εκατομμυρίων Παλαιστινίων κάτω από τον αντίχειρα δεν θα εξαφανίσει αυτές τις ανησυχίες. Αντίθετα, η κατοχή αποτελεί σημείο εκκίνησης βίας κατά των πολιτών του Ισραήλ.
Το Ισραήλ μπορεί να σώσει τα παιδιά του και να εξασφαλίζει ένα ειρηνικό μέλλον γι αυτά εάν λάβει σωστές και τολμηρές αποφάσεις σήμερα και όχι αύριο γιατί ίσως αποδειχτεί ότι θα είναι αργά..
(Ο Δήμος Βερύκιος είναι δημοσιογράφος)