Η τραγικότητα της πανδημίας που ανέδειξε τις παθογένειες του ΕΣΥ ήταν μοναδική ευκαιρία επένδυσης και αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ. Μέσα στην κρίση της πανδημίας αποκαλύφθηκαν οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης που από την πρώτη ημέρα ανάληψης της κυβέρνησης, προσπάθησε να εμφανίσει τον ιδιωτικό τομέα ως Σωτήρα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Στην πανδημία ο ιδιωτικός τομέας προστατεύθηκε, δεν έβαλε πλάτη και κερδοσκοπεί σε βάρος ασθενών και κράτους.
Τα Νοσοκομεία που χρωστάνε 1 δις ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, βλέπουν εφέτος μειωμένους τους προϋπολογισμούς κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Χάνεται ακόμη μια ευκαιρία το 5% των δημόσιων δαπανών της υγείας της χώρας μας να συγκλίνει στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (7%);
Σήμερα τα Νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση καταγραφής ζημιών πολέμου. 11.400 νεκροί από κορονοϊό, πολλοί εξ αυτών θα μπορούσαν να ζουν εάν ήταν καλύτερα οργανωμένο το σύστημα σε επίπεδο πρόληψης, νοσοκομειακής περίθαλψης και εντατικής θεραπείας. Τα Νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση πανδημικού σοκ.
Στις χειρουργικές αίθουσες έχουμε ασθενείς διασωληνωμένους με κορονοϊό και όχι ασθενείς που χειρουργούνται, το ίδιο στις καρδιολογικές μονάδες, οι αίθουσες ανάνηψης, σε θαλάμους κλινικών με αναπνευστήρα οι οποίες βαπτίστηκαν ΜΕΘ. Στα Νοσοκομεία με βάση το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργού Υγείας λειτουργούν 1.211 κλίνες ΜΕΘ, ΜΑΦ, αυτοσχέδιες κλπ). Καλυμμένες είναι οι 937 και οι κενές 274. Εξ αυτών οι 973 διατίθενται για περιστατικά κορονοϊού και καλυμμένες είναι οι 728. Κενές 245 (στοιχεία χθες μεσημέρι). Οι 400 εξ αυτών είναι προσωρινές, αυτοσχέδιες ΜΕΘ ιδιωτικές που θα καταργηθούν με την λήξη της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφέρονται ως ΜΕΘ κλίνες σε Νοσοκομεία που δεν λειτουργούν (π.χ. Παμμακάριστος). Κέντρα Υγείας φαντάσματα χωρίς προσωπικό και ΕΚΑΒ που λειτουργούν με ωράριο τραπεζών αφού το προσωπικό μεταφέρθηκε στα Νοσοκομεία για τις ανάγκες της πανδημίας.
Διαγνωστικές εξετάσεις δεν γίνονται. Χειρουργεία τακτικά δεν γίνονται. Εξωτερικά ιατρεία δεν γίνονται. Διασωληνωμένοι ασθενείς γενικών περιστατικών συνεχίζουν να βρίσκονται σε λίστες αναμονής εκτός ΜΕΘ. Κοροϊδία με τις ανακοινώσεις ενίσχυσης του ΕΣΥ με 4.000 μόνιμο προσωπικό. Η προκήρυξη θα εκδοθεί Σεπτέμβριο. Η επεξεργασία και η έκδοση των οριστικών πινάκων επιτυχόντων σε ένα χρόνο (τέλος 2022). Συμμετέχει σε αυτό το διαγωνισμό με αυξημένη μοριοδότηση το έκτακτο προσωπικό που σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανανεώσει τις συμβάσεις τους, να τις μετατρέψει σε αορίστου χρόνου. Άρα θα απολυθούν 20.000 έκτακτοι και θα προσληφθούν 4.000 μόνιμοι.
Αυτό δεν είναι ενίσχυση του ΕΣΥ. Η μονιμοποίηση των εκτάκτων και η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού 4.000 με δεδομένο ότι κάθε χρόνο έχουμε 1.500 συνταξιοδοτήσεις θα αντιστρέψει την κατάσταση και θα οδηγήσει σε σταδιακή κάλυψη των 40.000 κενών οργανικών θέσεων των Νοσοκομείων.
Ο Μιχάλης Γιαννάκος είναι πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ