Opinions

Δημήτρης Λιάτσος: Ανοίγει ο δρόμος για συνάντηση κορυφής ΗΠΑ – Ρωσίας;

Τη συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών ζήτησε η αμερικανική πλευρά για να διαβλέψει τις προθέσεις της Μόσχας για μια συνάντηση κορυφής, Πούτιν-Μπάιντεν, πιθανώς τον ερχόμενο μήνα.

Από το Ρεκιαβίκ, την πιο βόρεια πρωτεύουσα της γης, φάνηκαν κάποιες αναλαμπές… αναθέρμανσης των σχέσεων των δυο υπερδυνάμεων! Εκεί έγινε η πρώτη συνάντηση των ΥΠΕΞ, Ρωσίας και ΗΠΑ, μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν, στην Ουάσιγκτον!

Ο «πατριάρχης» της ρωσικής και παγκόσμιας διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, συναντιέται με τον… έβδομο κατά σειρά αμερικανό ΥΠΕΞ από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της ρωσικής διπλωματίας, πριν από 18 χρόνια!

Τη συνάντηση αυτή ζήτησε η αμερικανική πλευρά για να διαβλέψει τις προθέσεις της Μόσχας για μια συνάντηση κορυφής, Πούτιν-Μπάιντεν, πιθανώς τον ερχόμενο μήνα. Συνάντηση που, επίσης, ζήτησε η Ουάσιγκτον! Προφανώς αυτό σημαίνει ότι γίνεται ολοένα και πιο κατανοητό πως η συνεχής αντιπαράθεση με κυρώσεις, πιέσεις, αποκλεισμούς και… εξορκισμό της Ρωσίας, δεν αποδίδει, τουλάχιστον αυτά για τα οποία τα διάφορα ινστιτούτα αναλύσεων, προώθησαν όλη αυτή τη κατάσταση που ο Λαβρόφ αποκάλεσε «νοσηρή»!

– Οι ΗΠΑ επιζητούν «πιο σταθερές και προβλέψιμες σχέσεις με τη Ρωσία», τονίζει ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Τόνι Μπλίνκεν. Κάποιοι θεωρούν ότι πίσω από αυτή τη φράση οι αμερικανοί εννοούν «προβλέψιμες» σχέσεις υπό τη δίκη τους κηδεμονία… Ωστόσο, άσχετα με το τι οι ίδιοι θεωρούν, η νέα διπλωματική ομάδα υπό τον Μπλίνκεν, «έλαβε το μάθημα» πριν από δυο μήνες, στην Αλάσκα, όταν σε τόνο μέντορα επεχείρησε να υποτιμήσει και να μειώσει τη κινεζική αντιπροσωπεία. Στα εξ´αρχής «μαθήματα» με ύφος καθηγητή περί δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κινεζική αντιπροσωπεία αντέδρασε ασυνήθιστα σκληρά για την ως τώρα πρακτική της, και μάλιστα παρουσία των… αμερικανικών ΜΜΕ! Οι Μπλίνκεν-Σάλλιβαν, τότε κατάλαβαν ότι ο συγκεκριμένος τόνος διαλόγου δεν περνάει… Έτσι στη συνάντηση με το Λαβρόφ, στη δημόσια κοινή εμφάνιση τους, ήταν ιδιαίτερα ευγενικός, όπως και οι αμερικανοί δημοσιογράφοι που τον συνόδευαν, πράγμα που έκανε το Λαβρόφ να τους εκθειάσει με ελαφρά ειρωνεία για τη εκχυδαϊσμένη συμπεριφορά τους σε προηγούμενες ανάλογες συναντήσεις!

Οι δυο ΥΠΕΞ, παρά το δίωρο των συνομιλιών τους ( μια ώρα πάνω από τον προβλεπόμενο χρόνο), δεν βγήκαν για κοινή συνέντευξη τύπου. Προφανώς ο Μπλίνκεν να είχε κατά νου την ανάλογη κοινή συνέντευξη Λαβρόφ-Μπορέλ το Φεβρουάριο στη Μόσχα που λίγο έλειψε να στοιχίσει τη θέση του γηραιού Ισπανού στις Βρυξέλλες! Εκείνη χαρακτηρίστηκε η χειρότερη δημόσια εμφάνιση του Μπορέλ! ( Τι να γίνει, Λαβρόφ είναι αυτός, πόσο δε που γνωρίζει πολύ καλά τη σαθρότητα των εωλων επιχειρημάτων των δυτικών συνομιλητών του…)!

Στο δια ταύτα αλλάζει το κλίμα έντασης;

Είναι νωρίς ακόμα να πιστοποιήσει κανείς κάτι τέτοιο. Ωστόσο, πέρα από τα θέματα που βάζει η Ουάσιγκτον έναντι της Μόσχας, και ορισμένα από αυτά ο Μπλίνκεν τα ανέφερε σε ανάρτηση του στο Twitter, η αμερικανική ηγεσία φρόντισε να ενισχύσει τη θέληση της για μια συνάντηση κορυφής! Ανακοίνωσε ότι, παρά τη συνεχιζόμενη αντίθεση της στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τη Βαλτική στη Γερμανία, (North Stream), δεν θα επιβάλει κυρώσεις στην κοινοπραξία κατασκευής του. Προς το παρόν, για τρεις μήνες…

Η Μόσχα «έλαβε» το μήνυμα, μίλησε για θετικό βήμα και η κατασκευαστική κοινοπραξία εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι «απέμειναν μόνο 80 χιλιόμετρα κατασκευής για ολοκλήρωση του αγωγού» και με… αφαιρετική διάθεση εκτιμά ότι αυτός έτσι και αλλιώς θα ολοκληρωθεί, καλό θα ήταν «να μη μας εμποδίζουν» σε αυτή τη διαδικασία! Υπ´ όψιν, το διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση του αγωγού είναι… τρεις μήνες!

Στη Γερμανία πανηγυρίζουν! Η κυρία που ηγείται των «Πράσινων» και ήδη ονειρεύτηκε τον εαυτόν της στο θέση της νέας καγκελαρίου της χώρας, πάραυτα κατάπιε τη γλώσσα της!

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 75% των Γερμανών τίθεται υπέρ της λειτουργίας του εν λόγω αγωγού… Ακόμα και το 70% εκείνων που εκφράζουν συμπάθεια και είχαν πρόθεση να ψηφίσουν τους Πράσινους στις ερχόμενες εκλογές! Στις ΗΠΑ δήλωσαν ανοικτά ότι η αλλαγή πλεύσης στο θέμα έχει να κάνει με την υπεράσπιση των εθνικών τους συμφερόντων όσον αφορά τη συμμαχία τους με τη Γερμανία…

Βέβαια, μετά την ουσία της συνάντησης Λαβρόφ-Μπλίνκεν ο αμερικανός υπουργός πιστός έδωσε «τροφή» στα συστηματικά ΜΜΕ για να τον αναδείξουν «σκληρό και αδυσώπητο» συνομιλητή! Μίλησε για τα γνωστά θέματα-ενστάσεις έναντι της Ρωσίας, όπως η «επιθετικότητα» κατά της Ουκρανίας, η «υγεία» του Ναβάλνι, οι «διώξεις» στελεχών της ρωσικής αντιπολίτευσης, η απαγόρευση μέσων ενημέρωσης όπως το «ράδιο ελευθερία» και η «φωνή της Αμερικής»! Μέσα χρηματοδοτούμενα απ´ ευθείας από την αμερικανική κυβέρνηση… Ας είναι.

Όσο για το… Λαβρόφ, σε ερώτηση αν μετά το πέρας των συνομιλιών με τον Μπλίνκεν, η Ρωσία έδωσε το Ο.Κ. για τη συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν, αποχωρώντας έριξε το καρφί του: Δεν είμαστε τελωνείο ώστε να εκδίδουμε πιστοποιητικά!!!

Προς συνάντηση κορυφής, λοιπόν;

Ο Λαβρόφ, τέλος, εκτιμά πως ο αμερικανός ομόλογος του έδειξε κατανόηση στην ανάγκη λήξης του «διπλωματικού πολέμου» που ξεκίνησε το 2016 ο πρόεδρος Ομπάμα! Θέμα που είχε αλυσιδωτή αντίδραση με απελάσεις δεκάδων διπλωματών από τις δυο πλευρές. Και στο θέμα αυτό αλλά κυρίως στα ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας και ασφαλείας οι δυο διπλωματικές αντιπροσωπείες συμφώνησαν να εργαστούν εντατικά και να ετοιμάσουν προτάσεις που θα συζητήσουν οι δυο ηγέτες κατά τη συνάντηση τους. Έστω και έμμεσα, αυτό δείχνει ότι η συνάντηση κορυφής είναι ένα ζήτημα που βαδίζει προς υλοποίηση. Αν και, στη Μόσχα ζυγίζουν όλα τα θετικά και αρνητικά μιας τέτοιας συνάντησης κορυφής:

– Από τη μια θα είχε θετική επίδραση στη μείωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις.

-Από την άλλη, υπάρχει το ρίσκο η Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση για ένα νέο πακέτο δημόσιας κριτικής και επίδοσης «μαθημάτων» δημοκρατίας, ως συνήθως.

Στις επόμενες εβδομάδες προβλέπεται να γίνει μια ακόμα συνάντηση αυτή μεταξύ των επικεφαλής συμβούλων εθνικής ασφαλείας των δυο ηγετών, Πάτρουσεφ και Σάλλιβαν. Εκεί φαίνεται πως θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη συνάντηση που διακαώς επιθυμεί ο αμερικανός πρόεδρος! Εν αναμονή, λοιπόν…

Ο Δημήτρης Λιάτσος είναι δημοσιογράφος, ανταποκριτής ελληνικών μέσων στη Μόσχα

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιώργος Καπόπουλος: Περιμένοντας τους Βαρβάρους
Γιάννης Ανδρουλιδάκης: Για την Παλαιστίνη
Chevron Right