Opinions

Δημήτρης Στεμπίλης: Εδώ Λονδίνο…

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στη βρετανική πρωτεύουσα είναι εν των ουκ άνευ ενταγμένο στις προεκλογικές του περιοδείες αφού οι επιδιώξεις και τα μηνύματα που εξέπεμψε εξυπηρετούν στο έπακρο και το σκοπό αυτό.

Δεν ξέρω αν στην εποχή του διαδικτύου θα μαθαίναμε περισσότερα νέα από τη βρετανική πρωτεύουσα εφόσον υπήρχε ακόμη η ομώνυμη εμβληματική εκπομπή της ελληνικής υπηρεσίας του BBC, σίγουρα όμως θα είχαμε μια πληρέστερη ενημέρωση για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, κι ας ήταν στην πιο politicallycorrect εκδοχή τους. Αφορμή για την αναφορά αποτελεί το γεγονός ότι το Λονδίνο αποτέλεσε την προηγούμενη εβδομάδα εστία παραγωγής ειδήσεων και μη ειδήσεων, που πυροδοτούν από τη μια -ο λόγος για την επίσκεψη του πρωθυπουργού (ΠΘ) Κυριάκου Μητσοτάκη- αμφιλεγόμενες εξελίξεις και από την άλλη -φωτογράφιση με ρούχα γνωστού ελληνικού brand της ταλαντούχου τραγουδίστριας Νατάσσας Μποφίλιου- διχαστικές αψιμαχίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην πρώτη περίπτωση, το ταξίδι του ΠΘ στη βρετανική πρωτεύουσα είναι εν των ουκ άνευ ενταγμένο στις προεκλογικές του περιοδείες αφού οι επιδιώξεις και τα μηνύματα που εξέπεμψε εξυπηρετούν στο έπακρο και το σκοπό αυτό. Ωστόσο, στη συζήτηση με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE με τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Kevin Featherstone ειπώθηκαν αλήθειες.

Ο έγκριτος καθηγητής και γνώστης των ελληνικών πραγμάτων «στρίμωξε» τον Έλληνα ΠΘ, ασκώντας του επί της ουσίας κριτική, λέγοντας, ότι «ο κόσμος αναγνωρίζει τον οικονομικό φιλελευθερισμό σας, αλλά αμφισβητεί τον κοινωνικό φιλελευθερισμό σας», δηλαδή ότι «Υπάρχει ένα θέμα εδώ αν είστε οικονομικά φιλελεύθερος αλλά όχι κοινωνικά φιλελεύθερος».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Featherstone σε συνέντευξή του στον συνάδελφο δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά που προβλήθηκε στην ΕΡΤ την ημέρα της επίσκεψης του ΠΘ στο Λονδίνο, με σχετική ερώτηση για τα γλυπτά του Παρθενώνα «έστρωσε το χαλί» ουσιαστικά σε επίπεδο κοινής γνώμης γι’ αυτό που διεκδικεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας μεταξύ άλλων:

«Η συμφωνία μάλλον θα περιλαμβάνει ένα είδος εκτεταμένου δανείου στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε έξυπνους δικηγόρους που θα βρουν έναν τρόπο να αποφευχθούν δηλώσεις για την ιδιοκτησία των γλυπτών κατά τη διάρκεια του δανεισμού. Θεωρώ ότι υπάρχουν ελπιδοφόρες ενδείξεις. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας». Εκτίμηση η οποία δεν διαψεύστηκε, γεγονός που αποτελεί παρέκκλιση από την πάγια ελληνική θέση για επιστροφή και όχι για δανεισμό.

Ο Έλληνας ΠΘ επίσης, στη διάρκεια της επίσκεψής του συνάντησε μαζί με τη σύζυγό του κα Μαρέβα Γκραμπόφσκι, για το παραπάνω θέμα και όχι μόνο, τον νεοφώτιστο βασιλιά Κάρολο Γ’ της Αγγλίας. Όπως ήταν αναμενόμενο δεν έλαβε κάποια επίσημη στήριξη, αλλά λόγω της επίκλησης του απορρήτου δεν μάθαμε τι άλλο συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες, με τις εικασίες των «πονηρών» μυαλών της δημοσιογραφίας να μιλούν για το θέμα της εκμετάλλευσης του Τατοΐου. Δεν ξέρουμε αν είναι το δεύτερο «unfair» των πολιτικών ανδρών της οικογένειας Μητσοτάκη, όπως έγραψε ο συνάδελφος Δημήτρης Ψαρράς στην ΕφΣυν, αλλά μάλλον δεν μπορεί το μενού να μην το περιείχε, αφού ο Κάρολος Γ’ ως πρώην πρίγκιπας είχε αναλάβει τον ρόλο του συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα. (Δείτε ΕΔΩ).

Κι αντί στην ελληνική δημόσια σφαίρα να ασχολούμαστε με αυτά τα νέα του Λονδίνου, που ασκούν κριτική για την κυβερνητική πολιτική και φαίνονται να αποδυναμώνουν τόσο τον διαχρονικό αγώνα της επιστροφής από το Βρετανικό Μουσείο των γλυπτών του Παρθενώνα όσο και τον αντιμοναρχικό χαρακτήρα που οφείλει να έχει οποιαδήποτε αξιοποίηση του Τατοΐου, δίνουμε μάχες για το αν η Νατάσσα Μποφίλιου, ως αυτοδηλωμένη αριστερών πεποιθήσεων, θα πρέπει πρώτον να βρίσκεται στο Λονδίνο και δεύτερον να κάνει φωτογράφιση. Μια πραγματική επικοινωνιακή «διαστροφή» που μας αποπροσανατολίζει από τα μείζονα και ταυτόχρονα αποτελεί «δολοφονία χαρακτήρα» για μια γυναίκα που εκφράζεται με παρρησία και δεν ντρέπεται να αυτοσαρκαστεί ως «κόκκινο νούμερο». Κατά το κοινώς λεγόμενον «αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες». Γιατί εδώ είναι Ελλάδα και όχι Λονδίνο…

(Ο Δημήτρης Στεμπίλης είναι δημοσιογράφος και ιστορικός)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κουμουνδούρου: Με δημοσκοπήσεις για τους υποψηφίους ετοιμάζεται να ανακοινώσει τα ψηφοδέλτια
Δύο «πρώην» (Καραμανλής και Σαμαράς) προκαλούν νευρική κρίση σε έναν «νυν»
Chevron Right