Opinions

Γιώργος Μπαλάφας: Qatargate – Πολιτική αλαζονεία και λόμπι διαφθοράς

Ο τρόπος με τον οποίο κινητοποιήθηκαν οι βελγικές αρχές αποτελεί δίδαγμα για τα δικά μας, για τον τρόπο με τον οποίο οι έρευνες οδηγούν σε αποτελέσματα και άμεση δράση από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τεσσάρων προσώπων για χρηματισμό και δωροληψία από το εμιράτο του Κατάρ για να επηρεάσουν αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιουργεί μία νέα, ανησυχητική πολιτική πραγματικότητα και στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Οι αποκαλύψεις του λεγόμενου «Qatargate» έρχονται σε συνέχεια του μεγάλου σκανδάλου στους κόλπους της FIFA αναφορικά με την ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το εμιράτο του Περσικού Κόλπου και των αποκαλύψεων διεθνών μέσων ενημέρωσης για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στα κατασκευαστικά έργα και την αναχρονιστική εργασιακή νομοθεσία του Κατάρ.

Η κυρία Καϊλή βρέθηκε ακόμη και στη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συγκεντρώνοντας εξουσία κι αποκτώντας δύναμη και γνωριμίες που θα μπορούσε να αξιοποιήσει προς όφελος των πολιτών, για το κοινωνικό συμφέρον, ειδικά από τους κόλπους της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών. Αντίθετα, επέλεξε την άλλη κατεύθυνση, εκείνη της στήριξης των πολιτικών του Κατάρ, αγνοώντας επίσης και τι κατηγορίες για το καθεστώς των ΛΟΑΤΚΙ+ στο εμιράτο, βρισκόμενη σήμερα σε αυτή τη δεινή πολιτικά και δικαστικά θέση.

Η περίπτωση της κυρίας Καϊλή κι όσων εμπλέκονται σε αυτό το μέγα σκάνδαλο μας δίνει μία ευκαιρία να αναλογιστούμε για ακόμη μία φορά τι σημαίνει να είσαι πολιτικός και τους λόγους για τους οποίους επιλέγει κανείς να κατέβει στον πολιτικό «στίβο». Είναι η θέληση να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και να στηρίξει τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίαςκαι όχι η προσωπική στρατηγική. Είναι η ενίσχυση των πολιτικών της κοινωνικής κινητικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, η εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών ιδεών, όπως εκείνων σου σοσιαλισμού και της αριστεράς.Είναι η ανάγκη και η θέληση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και όχι η απόκτηση εξουσίας για ίδιο όφελος και ο πλουτισμός.

Τα τελευταία πολλά χρόνια οι αποκαλύψεις για σκάνδαλα χρηματισμού και διαφθοράς αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και φυσικά δεν αφορούν μόνο την ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά την ευρωπαϊκή και ευρύτερα την παγκόσμια. Η πολιτική τείνει να αποτελεί πεδίο επικοινωνιακής αντιπαράθεσης, όχι ιδεών και προτάσεων, πεδίο αξιοποίησης πρακτικών πολιτικού marketing, όχι πολιτικών προγραμμάτων, καθώς και πεδίο εξυπηρέτησης συμφερόντων τρίτων, που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα της κοινωνίας.

Η αποκάλυψη του Qatargate ανοίγει ένα νέο πεδίο δημόσιας αντιπαράθεσης, κι αυτό έχει να κάνει με τη χρησιμοποίηση του αθλητισμού, στην συγκεκριμένη περίπτωση του ποδοσφαίρου, του λαϊκότερου και δημοφιλέστερου αθλήματος παγκοσμίως, για πολιτικό και γεωπολιτικό όφελος. Από τη μία πλευρά, το άθλημα φαίνεται ότι χρησιμοποιείται για να εξυπηρετήσει συμφέροντα και ιδιοτελείς σκοπούς που ξεφεύγουν από τα όρια του τοπικού και εθνικού κι ανέρχονται σε διεθνές επίπεδο, από την άλλη η ίδια η αντιπροσωπευτική δημοκρατία φαίνεται ότι κλυδωνίζεται και ίσως τέτοιας έκτασης και βάθους σκάνδαλα οδηγήσουν ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας να αρχίζουν να αποστρέφονται την ενασχόληση και συμμετοχή στην πολιτική.

Τελευταίο, εξίσου κρίσιμο ζήτημα, έχει να κάνει με την ετοιμότητα αρχών και δικαιοσύνης. Η ταχύτητα ανταπόκρισης του βελγικού κράτους ήταν αυτή που θα περιμέναμε σε έναν κράτος δικαίου σε μία σύγχρονη δημοκρατία. Άμεση αντίδραση από τις αρχές και τη δικαιοσύνη, καμία καθυστέρηση και κάλυψη της πολιτικής ανομίας με ασυλία έναντι του νόμου. Φαινόμενο, ίσως, σπάνιο για τα δικά μας δικαστικά και πολιτικά δεδομένα και δρώμενα, όπου υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς χρονίζουν και βαλτώνουν επί χρόνια ή δεκαετίες. Ο τρόπος με τον οποίο κινητοποιήθηκαν οι βελγικές αρχές αποτελεί δίδαγμα για τα δικά μας, για τον τρόπο με τον οποίο οι έρευνες οδηγούν σε αποτελέσματα και άμεση δράση από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Ίσως αν ένα σκάνδαλο τέτοιας έκτασης λάμβανε χώρα πρωτίστως στην Ελλάδα, κι όχι εκτός, η πορεία θα ήταν διαφορετική. Κι αυτό εκτός από απογοητευτικό, είναι άκρως προβληματικό για τη δημοκρατία μας και την ποιότητα του κοινοβουλευτικού πολιτεύματός μας, τη λειτουργία κι ετοιμότητα αρχών και δικαιοσύνης.

(Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και περιφερειακός σύμβουλος Βόρειου Τομέα Αττικής)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Υποκλοπές: Άνθρακες ο «θησαυρός» από τις πολύκροτες εφόδους για το Predator
Η ισοπέδωση των αμοιβών, η έλλειψη προσωπικού και οι εργασιακοί νομάδες
Chevron Right