Opinions

Διονύσης Τεμπονέρας: Μέρισμα κοροϊδίας για τους συνταξιούχους

Η σχετική συζήτηση, καλλιεργείται από την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, να αφήσει εκτός αναδρομικών καταβολών, τους χαμηλοσυνταξιούχους. Οι τελευταίοι, δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, τα δύο τελευταία έτη, αφού έμειναν «μακριά από το ταμείο» σε δύο περιπτώσεις

Τις τελευταίες εβδομάδες, δεκάδες δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, κάνουν λόγο για επικείμενη καταβολή μερίσματος, στα τέλη του χρόνου, κυρίως στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα και στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η κυβέρνηση, αφήνει το σχετικό ενδεχόμενο «ανοιχτό», λέγοντας ότι, σε περίπτωση που προκύψει μεγαλύτερη ανάπτυξη, έναντι του στόχου, τότε θα προκύψει, επιπλέον ενίσχυση.

Η σχετική συζήτηση, καλλιεργείται από την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, να αφήσει εκτός αναδρομικών καταβολών, τους χαμηλοσυνταξιούχους. Οι τελευταίοι, δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, τα δύο τελευταία έτη, αφού έμειναν «μακριά από το ταμείο» σε δύο περιπτώσεις:

Αρχικά, οι χαμηλοσυνταξιούχοι έπεσαν θύματα της επιλογής της κυβέρνησης να μην χορηγήσει τα αναδρομικά που επιδίκασε το ΣτΕ το 2019.Συγκεκριμένα οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν έλαβαν κανένα ποσό, αφού τόσο τα δώρα σε κύριες, όσο και σε επικουρικές συντάξεις, δεν έχουν καταβληθεί με απόφαση της κυβέρνησης(και ενώ αναμένεται νέα απόφαση του ΣτΕ). Επιπλέον, έμειναν «διπλά» εκτός αφού, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης ώστε να λάβουν έστω, τις αναδρομικές αυξήσεις του νόμου Βρούτση (ν.4670/2020).

Η κατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες, γίνεται ακόμα χειρότερη, λόγω των ανατιμήσεων σε φυσικό αέριο, ρεύμα και είδη πρώτης ανάγκης, που προκαλεί, το αυξανόμενο κύμα ακρίβειας. Και ενώ οι χαμηλόμισθοι, ενισχύθηκαν έστω και οριακά, από την πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού και την παράταση στις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, δεν συμβαίνει το ίδιο με περίπου μισό εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους. Χαρακτηριστικό είναι ότι, οι γηραιότεροι και πιο φτωχοί, δεν έχουν καμία δυνατότητα συμπληρωματικού εισοδήματος, αφού βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία, χωρίς να μπορούν να εργαστούν. Οι δε συντάξεις τους, εδώ και αρκετά χρόνια, παραμένουν καθηλωμένες, με αποτέλεσμα η αγοραστική τους δύναμη, να συρρικνώνεται σημαντικά.

Το παράδοξο είναι βεβαίως ότι, ο νόμος προβλέπει ήδη(!) την καταβολή μερίσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους. Προβλέπεται ήδη δηλαδή εκ του νόμου, αυτό που υπόσχεται ότι …θα πράξει η κυβέρνηση.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Τον Μάιο του 2019 η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζει στην βουλή την 13η σύνταξη(ν.4611/2019).Η δαπάνη για την 13η σύνταξη ανέρχεται σε 900 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση της ΝΔ τον αμέσως επόμενο Φεβρουάριο(2020), καταργεί την παροχή και την αντικαθιστά με ένα επίδομα(κοινωνικό μέρισμα) που κατευθύνεται στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα(ν.4670/2020).Το ποσό καθορίζεται σε 0,5% του ΑΕΠ.Ο νόμος παραμένει και σήμερα σε ισχύ και τροποποιήθηκε με τροπολογία στη βουλή πριν από λίγες ημέρες(ν.4837/2021).Η σχετική δαπάνη σήμερα ανέρχεται σε 903 εκατομμύρια ευρώ, όμοιο ποσό δηλαδή με την 13η σύνταξη του 2019.

Το άρθρο 74 του νόμου 4837/2021 αναφέρει τα εξής:

Στο άρθρο 120 του ν. 4611/2019 (A΄ 73) τροποποιείται η παρ. 1 περί των δαπανών οι οποίες καλύπτονται από την εγγραφή δαπάνης ύψους 0,5% του ΑΕΠ στον ετήσιο κοινωνικό προϋπολογισμό, τροποποιείται η παρ. 2 ως προς τη δαπάνη η οποία χρηματοδοτείται από το ποσό που καθορίζεται ετησίως πριν από την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του ετήσιου Κρατικού Προϋπολογισμού και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 120 1. Από την 1.1.2020 στον ετήσιο κοινωνικό προϋπολογισμό εγγράφεται δαπάνη ύψους 0,5% του ΑΕΠ, από την οποία καλύπτεται η δαπάνη που δημιουργείται ετησίως σε εφαρμογή των υπ’ αριθμ. 1890/2019 και 1891/2019 αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και τυχόν πλεόνασμα μεταφέρεται στον e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να καλυφθούν παροχές πρόνοιας και υγείας και δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης. Οι σχετικές πιστώσεις εγγράφονται στον ετήσιο προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται πριν από την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του ετήσιου Κρατικού Προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις αναλογιστικές προβολές, τα στοιχεία εκτέλεσης του κοινωνικού προϋπολογισμού και τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους, καθορίζεται ετησίως το ποσό που διατίθεται για τη χρηματοδότηση της δαπάνης από την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων της παρ. 1.»

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι, η κυβέρνηση υπόσχεται ότι, θα καταβάλλει στους χαμηλοσυνταξιούχους αυτό που έχει την υποχρέωση να κάνει, εξαιτίας του δικού της νόμου, που ψήφισε το 2020 και παραμένει σε ισχύ!

Και αυτό επικοινωνιακά, πλασάρεται ως εξτρά παροχή, που πρόκειται να δοθεί τον προσεχή Δεκέμβριο!

Αν μη τι άλλο στην κυβέρνηση, έχουν αποκτήσει περίσσιο μέρισμα αναλγησίας και κοροϊδίας, εις βάρος των συνταξιούχων.

(Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος)

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιώργος Πλειός: Facebook - έξι ώρες ρωγμής
Σάκης Αρναούτογλου: Ο καιρός σήμερα και οι ενδείξεις και για νέα επιδείνωση
Chevron Right