Ένα ερώτημα, απασχολεί τους υποψηφίους συνταξιούχους, που άκουσαν τον υπουργό Εργασίας κ.Χατζηδάκη, να καταθέτει την τροπολογία για την αυτό-σύνταξη στη βουλή, την εβδομάδα που μας πέρασε. Μπορούν οι συντάξεις «fast track» και οι «συντάξεις εμπιστοσύνης», όπως ονομάστηκαν, να λύσουν το πρόβλημα της καθυστέρησης, στην απονομή των συντάξεων;
Πρόκειται για κινήσεις πανικού της κυβέρνησης, που αφού εκτέθηκε ανεπανόρθωτα μιλώντας, για έκδοση συντάξεων «με το πάτημα ενός κουμπιού μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα», για ενεργοποίηση της «ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΤΛΑΣ» σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για χορήγηση προκαταβολής σύνταξης σε όλους τους εν αναμονή συνταξιούχους, για ιδιωτικούς manager, που θα λύσουν το πρόβλημα κλπ., πειραματίζεται με μια άκρως ευαίσθητη διαδικασία όπως είναι η απονομή των συντάξεων.
Οι εκκρεμείς συντάξεις (152.000 κύριες, 124.000 επικουρικές, 45.000 εφάπαξ, 55.000 αιτήσεις παράλληλης σύνταξης κ.α.) είναι δημιούργημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που για άλλη μια φορά, εξαπατά τους συνταξιούχους. Η προκαταβολή σύνταξης χορηγείται σήμερα σε μόλις 30.000 συνταξιούχους, από τους 152.000, που είναι σε αναμονή.
Περίπου 8.000 εξ αυτών ήδη «αναζητούνται» για να επιστρέψουν 15-20 εκατ. ευρώ, που χορηγήθηκαν δίχως να υπάρχουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα, όχι επειδή έφταιξαν οι ίδιοι, αλλά επειδή εμπιστεύτηκαν τα «πειράματα Χατζηδάκη». Το 2021 προέκυψε ποσοστό 20% απορριπτικών αποφάσεων, ενώ τον Ιανουάριο του 2022, το ποσοστό αυτό έφτασε το 34%, με αποτέλεσμα 1 στους 3 υποψηφίους συνταξιούχους, να μην δικαιούται σύνταξη.
1. Το νέο πείραμα Χατζηδάκη θα οδηγήσει σε αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων παροχών, από 40.000 συνταξιούχους. Περιουσίες θα χαθούν και ανθρώπινες ζωές, θα καταστραφούν. Παράλληλα ο κίνδυνος για δημιουργία «βιομηχανίας πλαστών συντάξεων» είναι υπαρκτός, δίχως να υπάρχει αντικειμενική δυνατότητα ο ΕΦΚΑ, να λάβει πίσω τις παροχές, που θα χορηγήσει, παροχές που δεν αφορούν μόνο άμεσα συνταξιοδοτικά δικαιώματα αλλά και δαπάνες περίθαλψης-υγείας κλπ. Τα δυο νέα «όπλα» Χατζηδάκη θα δημιουργήσουν πολλαπλάσια προβλήματα, που οι υποβαθμισμένες από την κυβέρνηση της ΝΔ, υπηρεσίες του φορέα, είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν.
2. Δεν επαρκεί το προσωπικό για να εκδώσει τις 17.000 αιτήσεις που υποβάλλονται μηνιαίως στον ΕΦΚΑ. Στο ΓΛΚ έχουν απομείνει 4 υπάλληλοι να αντιμετωπίσουν ένα στοκ 15.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ο έλεγχος των αποφάσεων είναι αδύνατος εντός τριών μηνών, όπως ορίζει το νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα να γίνεται δειγματοληπτικά, εκ των υστέρων, δίχως καμία αξιοπιστία. Οι συνταξιούχοι κινδυνεύουν να παίρνουν μικρότερη σύνταξη από εκείνη που δικαιούνται εφόρου ζωής.
Οι συνταξιούχοι πήραν ήδη μια πρώτη γεύση από τον «fast track» επανυπολογισμό του ΕΦΚΑ, με τη σωρεία λαθών που εντοπίζονται καθημερινά. Ο κ.Χατζηδάκης αφού κράτησε «όμηρους» χιλιάδες συνταξιούχους για μήνες, εισάγει ρυθμίσεις, που δεν μπορούν να εφαρμοστούν, όπως συνέβη με την έκδοση των συντάξεων, από πιστοποιημένους επαγγελματίες(ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί, πόσες συντάξεις, έχουν εκδοθεί από τους ιδιώτες).
3. Τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ δεν «κινούνται», σε συνθήκες διαλειτουργικότητας. Δεν υπάρχει διασύνδεση με εφορία και ΚΕΑΟ. Οι μη μισθωτοί του ΕΦΚΑ, που πρόσφατα έμειναν ανασφάλιστοι, από πλευράς υγείας, το γνωρίζουν πολύ καλά. Οι ασφαλισμένοι, δεν έχουν ακριβή ενημέρωση για το ύψος των οφειλών τους.
4. Επίσης, δεν υπάρχει υπηρεσία, που να ενημερώνει τους συνταξιούχους για την θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης και αποτροπής των συνταξιούχων, από υποβολή μιας αίτησης συνταξιοδότησης, που δύναται να τους θέσει σε μεγάλο οικονομικό κίνδυνο.
5. Πολλοί υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή και φωτοτυπικό χαρτί, οι εκτυπωτές και τα scanner είναι σε άθλια κατάσταση. Πώς θα γίνει άραγε η επικοινωνία με τους συνταξιούχους; Η λέξη τεχνολογία είναι άγνωστη στον ΕΦΚΑ, που μέχρι πριν μερικούς μήνες, λειτουργούσε με «windows 1998».
6. Η δήλωση των ασφαλιστικών χρόνων από τους ασφαλισμένους είναι δυσχερής σε περιπτώσεις διαδοχικής, παράλληλης ασφάλισης, σε διπλοσυνταξιούχους κλπ. Πρόκειται για σύνθετες διαδικασίες, που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις. Ο κ.Χατζηδάκης «σπρώχνει» τους συνταξιούχους, σε ιδιωτικά γραφεία με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να πληρώνουν ξανά και ξανά.
Οι συνταξιούχοι δεν έχουν πάντα εκτυπωτές, πρόσβαση στο διαδίκτυο, εξοπλισμό, δεν γνωρίζουν να σκανάρουν έγγραφα κλπ. Υπάρχουν επιπλέον πρακτικά ζητήματα. Τι θα γίνει σε περίπτωση απώλειας ενσήμων, μη ευδιάκριτων στοιχείων, ανακριβών απεικονίσεων στα ΔΑΤΕ(καρτέλες ενσήμων) κλπ;
7. Τι θα συμβεί, αν οι συνταξιούχοι απολέσουν τα φυσικά παραστατικά; Ποιος θα «πληρώσει το μάρμαρο» αν εντοπιστούν λάθη μετά από χρόνια; Οι ίδιοι, η κληρονόμοι;
8. Η έκδοση της επικουρικής σύνταξης εντός τριμήνου είναι σήμερα ανέφικτη. Σήμερα, η έκδοση των επικουρικών συντάξεων έχει πρακτικά παγώσει και οι εκκρεμότητες σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έχουν αυξηθεί(εκκρεμούν 124.000 αιτήματα). Οι διεθνείς συντάξεις (συντάξεις που περιλαμβάνουν χρόνους εξωτερικού) αποκλείονται από την διαδικασία. Σήμερα Οι συντάξεις αυτές, κάνουν να εκδοθούν ακόμα και 5 έτη. Καμιά σχετική πρόβλεψη δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο.
9. Το νομοσχέδιο λέει ότι, εάν υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στη δήλωση και την πραγματική ασφάλιση -μικρότερη των δύο ετών-, ο ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τη διαφορά, τις εισφορές που λείπουν δηλαδή και να συνεχίσει να παίρνει τη σύνταξή του κανονικά.
Όμως αν το γνώριζε ο ασφαλισμένος, θα συνέχιζε την εργασία του για 2 έτη, θα λάμβανε μισθό και δεν θα πλήρωνε εξαγορά, του νέου πλασματικού χρόνου. Σε ποια χώρα ακούστηκε μια συνταξιοδοτική πράξη να βρίσκεται υπό αίρεση για μια δεκαετία όταν το κράτος, έχει από το Σύνταγμα την υποχρέωση να λύνει άμεσα τις εκκρεμότητες του με τον πολίτη(αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και αρχή της αναλογικότητας);
10. Στις περιπτώσεις, που έχει καταβληθεί μεγαλύτερη σύνταξη από όση θα έπρεπε, τα επιπλέον χρήματα θα ανακτηθούν με τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται παγίως το Δημόσιο, δηλαδή τον ΚΕΔΕ(κατάσχεση λογαριασμών-πλειστηριασμοί-αναγκαστικά μέτρα).
Η κυβέρνηση με την τροπολογία για της συντάξεις έσπασε κάθε ρεκόρ κοροϊδίας εις βάρος των συνταξιούχων. Αντί να φροντίσει να προσλάβει προσωπικό(800 εργαζόμενοι με μεταπτυχιακά, που εργάζονταν ήδη στον ΕΦΚΑ και απολύθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ, ακόμα περιμένουν) και να λύσει το πρόβλημα σε μερικούς μήνες, προχωράει σε πειράματα, που θα έχουν, δυστυχώς, την ίδια τύχη με τις προηγούμενες πρωτοβουλίες που έλαβε. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος της ΝΔ…
(Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος)