Σε μερικές ημέρες, λήγει η «προθεσμία», που έδωσε η ίδια η κυβέρνηση, για την έκδοση όλων των εκκρεμών συντάξεων (30 Ιουνίου). Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, είχε δεσμευτεί προεκλογικά, αλλά και κατά την επίσκεψη του, στο Υπουργείο Εργασίας, πριν από ένα χρόνο, ότι θα λύσει τον «γόρδιο δεσμό» των καθυστερήσεων, στις απονομές των συντάξεων.
Ένα χρόνο μετά, περισσότεροι από 74.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι, αναμένουν την κύρια σύνταξή τους, για περισσότερο από 2 και 3 χρόνια. Άλλες 130.000 επικουρικές συντάξεις, στοιβάζονται στα συρτάρια του ΕΦΚΑ, αφού υπάρχει άτυπη εντολή, να εκδίδονται μόνο οι κύριες συντάξεις, λόγω έλλειψης προσωπικού. Εξήντα χιλιάδες εφάπαξ, παραμένουν επίσης σε εκκρεμότητα. Άλλες 60.000 «παράλληλες» συντάξεις και 25.000 «διεθνείς», ακόμα δεν έχουν εκδοθεί.
Ο Υπουργός Εργασίας, πριν μερικές ημέρες, βράβευσε τους «τεμπέληδες», όπως τους είχε χαρακτηρίσει, υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, για τις εξαιρετικές τους επιδόσεις, στην απονομή των συντάξεων. Ο ΕΦΚΑ, το «σαράβαλο», ξαφνικά έγινε πυραυλοκίνητος οργανισμός.
Ο κ. Χατζηδάκης, επιστράτευσε πρόσφατα, τον θεσμό των «fast track συντάξεων και συντάξεων εμπιστοσύνης»(ν.4921/2022), στην προσπάθειά, να πείσει τους ασφαλισμένους ότι, οι συντάξεις θα εκδίδονται πλέον άμεσα, κατά δήλωση των συνταξιούχων και με εκ των υστέρων έλεγχο, των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ. Η δέσμευση του Υπουργού αναφέρει ότι, σε λίγες ημέρες, όλες οι συντάξεις θα εκδοθούν μαζικά, με την εφαρμογή του νέου συστήματος, ταχείας απονομής.
Ως προς την εφαρμογή του νέου τρόπου απονομής των συντάξεων, υπήρξαν αντιδράσεις, κυρίως διότι, α)παρουσιάζει άπειρες τεχνικές δυσκολίες, β)γιατί ο ΕΦΚΑ δεν ήταν έτοιμος από πλευράς πληροφοριακών συστημάτων και τεχνικών εφαρμογών, γ)γιατί δεν ήταν έτοιμος από πλευράς προσωπικού και δ)γιατί το νέο σύστημα, μετακύλυσε την ευθύνη για την έκδοση των συντάξεων, από το κράτος, στους ασφαλισμένους.
Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες από τη δημοσίευση του νέου νόμου και οι τοπικές διευθύνσεις του ΕΦΚΑ, «βομβαρδίζουν» με ερωτήματα την Γενική Διεύθυνση Συντάξεων, για τον τρόπο, με τον οποίο θα περαιώσουν, την νέα διαδικασία.
Το γεγονός αυτό, οδήγησε τον ΕΦΚΑ, να εκδώσει το υπ’ αριθμ. 249927/27-5-22 Γενικό Έγγραφο, με το οποίο ουσιαστικά δηλώνει αδυναμία, να απαντήσει στα ερωτήματα των τοπικών υποκαταστημάτων, που θα τρέξουν το νέο σύστημα απονομής! Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε περισσότερα από 15 ερωτήματα, που διατυπώνουν οι εισηγητές των συντάξεων του ΕΦΚΑ, οι απαντήσεις παραπέμπουν σε ενέργειες, που θα λάβουν χώρα στο …μακρινό μέλλον.
Το έγγραφο των 15 σελίδων, παραδόξως δεν έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, παρά το γεγονός ότι, είναι διαβαθμισμένο ως «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ».
Από τις πρώτες γραμμές των οδηγιών, εντοπίζει κανείς, τα ανυπέρβλητα κωλύματα εφαρμογής, της συγκεκριμένης διαδικασίας:
1.Το έγγραφο αναφέρει ότι, η ανάδοχος εταιρία που υποστηρίζει τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ ΘΑ(!) παραδώσει εφαρμογή, για οριστικοποίηση των αποφάσεων συνταξιοδότησης, στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι η οριστικοποίηση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων θα είναι «στον αέρα».
2.Ο υπολογισμός των οφειλών για ασφαλιστικές εισφορές, με παρακράτηση από τη σύνταξη, αναφέρεται στο έγγραφο ότι, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ! Συνεπώς θα εξακολουθήσει να γίνεται αλληλογραφία με τα Ταμεία, για τον προσδιορισμό των οφειλομένων, όπως και στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι, η κυβέρνηση ψήφισε νόμο χωρίς να υπάρχει καμία υποδομή, για να εφαρμοστεί το σύστημα στην πράξη. Η διαδικασία αυτή αφορά περισσότερους από 60.000 συνταξιούχους, που αναμένουν τη σύνταξή τους αλλά και πολύ περισσότερους, που για να κάνουν τον στοιχειώδη προγραμματισμό τους, θέλουν να γνωρίζουν με σχετική ακρίβεια, το υπόλοιπο των οφειλών τους, στο ΚΕΑΟ.
3. Για τις απώλειες ασφαλιστικού χρόνου(ΥΔΑΑΒ),για την απεικόνιση των ασφαλιστικών χρόνων στο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ),για τις αποφάσεις αναγνώρισης χρόνου, για το νέο σύστημα αναγνώρισης των 150 ημερών ασφάλισης(για τη συμπλήρωση των 4.500 ΗΕ),για την νέα προαιρετική ασφάλιση(αυτασφάλιση), για το πώς υπολογίζεται το εργόσημο κλπ. θα πρέπει η αρμόδια Διεύθυνση Ασφάλισης, σύμφωνα με το έγγραφο, να εκδώσει σχετικές εγκυκλίους στο μέλλον, προκειμένου να μπορεί να εφαρμοστεί, η ταχεία απονομή!
Πως άραγε θα γίνει η καταγραφή του ασφαλιστικού χρόνου από τους υποψηφίους συνταξιούχους; Πως θα περαστούν οι ημέρες ασφάλισης στις συνταξιοδοτικές αποφάσεις, όταν η ψηφιοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί;
4. Από το νέο σύστημα εξαιρούνται οι διεθνείς συντάξεις(βάσει νόμου) αλλά και οι συντάξεις, όσων απασχολούνται στο θέαμα και ακρόαμα(τραγουδιστές, ηθοποιοί κλπ).Συνεπώς, μάταια χιλιάδες καλλιτέχνες, περιμένουν ότι, θα λάβουν τη σύνταξη τους σε τρείς μήνες.
5. Προς τη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΕΦΚΑ έχουν απευθυνθεί ερωτήματα, που αφορούν το λογισμικό και τις προσαρμογές, που πρέπει να γίνουν, για να προχωρήσει η εφαρμογή της ταχείας διαδικασίας έκδοσης. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ακούμε συχνά ότι, δήθεν για τις καθυστερήσεις, δεν ευθύνεται ο ΕΦΚΑ, αλλά η κάθε ανάδοχος, ιδιωτική εταιρία. Όμως αυτός ήταν ο λόγος, που η κυβέρνηση πήρε παράταση μέχρι τέλος Αυγούστου από την Κομισιόν, για να εκδώσει τις εκκρεμείς συντάξεις και τώρα οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ παραδέχονται ότι, το λογισμικό δεν υπάρχει και μάλλον δεν πρόκειται να υπάρξει.
6. Προς την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών του ΕΦΚΑ, έχει απευθυνθεί ερώτημα, για το πώς θα γίνει ο καταλογισμός και η αναζήτηση ως αχρεωστήτως καταβληθέντων συντάξεων, σε περίπτωση ανάκλησης συνταξιοδοτικής απόφασης λόγω μη συμπλήρωσης προϋποθέσεων, ή σε περίπτωση που προκύψει μικρότερο ποσό σύνταξης, κατόπιν του εκ των υστέρων ελέγχου.
Από όλα τα ανωτέρω προκύπτει ξεκάθαρα το μπάχαλο που έχει προκαλέσει το νέο σύστημα, αλλά και η προχειρότητα της νομοθέτησης, μιας διαδικασίας, που απαιτεί πλήρη ψηφιοποίηση, σε ένα φορέα, που ακόμα κινείται σε ρυθμούς «windows 1998».
Άλλο ένα κυβερνητικό φιάσκο και μια τεράστια απάτη, εις βάρος των συνταξιούχων, βρίσκεται σε εξέλιξη.
(Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος- Εργατολόγος)