Opinions

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Τι αλλάζει στη Γαλλία-Το στοίχημα της NUPES του Μελανσόν

Το κεντρικό ζητούμενο είναι πώς θα μπορέσει η NUPES συναντήσει γρήγορα τα λαϊκά στρώματα που απέχουν από την εκλογική διαδικασία ώστε να γίνουν κοινωνοί και να εκπροσωπηθούν μέσα από το πολιτικό της πρόγραμμα.

5.939.897 ψηφοδέλτια ή 26,11 % των ψήφων έλαβε η Nouvelle Union Populaire Ecologique et Sociales – NUPES (Νέα Λαϊκή Ενότητα, Οικολογική και Κοινωνική) στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με το Γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών (https://www.lemonde.fr/resultats-elections/).

Το κόμμα του Προέδρου Μακρόν Ensemble υπολείπεται για μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφους (25,88%), η άλλοτε κραταιά παραδοσιακή δεξιά έλαβε ένα ταπεινό ποσοστό της τάξης του 11,3%, ενώ η φασίζουσα ακροδεξιά έλαβε ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 23% (συνυπολογίζοντας τα ποσοστά του κόμματος της Marie Lepen και του Eric Zmour). Σύμφωνα με όλες τις έγκυρες εκτιμήσεις το κόμμα της Marine Le Pen, Rassemblement Νational, θα σχηματίσει στο νέο κοινοβούλιο αυτόνομη κοινοβουλευτική ομάδα και αποκτά ιδιαίτερο ειδικό βάρος στην πολιτική σκηνή της χώρας. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας. Όπως για πρώτη φορά συμβαίνει το κόμμα του νεοεκλεγμένου προέδρου να χάνει την μάχη των κοινοβουλευτικών εκλογών που γίνονται αμέσως μετά τις Προεδρικές εκλογές.

Η NUPES κυριολεκτικά με την ψυχή στο στόμα – καθώς συγκροτήθηκε σε ελάχιστο χρόνο μετά τον 2ο γύρο των Προεδρικών εκλογών – αναδείχθηκε σε ισχυρή πολιτική δύναμη που

–       εκτόπισε την ακροδεξιά από το πολιτικό προσκήνιο,

–       ακύρωσε τον « κοινοβουλευτικό γύρο του θριάμβου» των νεοφιλελεύθερων « ακροκεντρώων»

–       μετέφερε το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην πλευρά της υπεράσπισης των λαϊκών στρωμάτων και συμφερόντων

–       ανέδειξε ως εφικτή εναλλακτική λύση για το ξεπέρασμα της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης την ανατροπή του νεοφιλελεύθερου καθεστώτος (που οικοδομείται συστηματικά στην Γαλλία από την εποχή των Προέδρων Sarkozy και Holland και επεκτείνεται κατά την πρώτη θητεία του Macron) και την ανυπακοή στις νεοφιλελεύθερες συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

–       αποκάλυψε ότι το νεοφιλελεύθερο « ακραίο κέντρο », η κλασσική δεξιά και η ακροδεξιά είναι συμπληρωματικές δυνάμεις στην επίθεση κατά των δυνάμεων της εργασίας και των λαϊκών συμφερόντων και κατακτήσεων. To κόμμα του Προέδρου Macron με την άρνησή του να δώσει σαφή οδηγία υπερψήφισης στον 2ο γύρο των εκλογών, των υποψηφίων της NUPES απέναντι στους φασίστες υποψηφίους του Rassemblement National (στις εκλογικές περιφέρειες όπου τα δύο κόμματα είναι finalistes) ενταφιάζει το Front Républicain. Υπενθυμίζουμε ότι τόσο στις προεδρικές εκλογές του 2017 όσο και σε αυτές που έγιναν πριν από 2 μήνες ο Πρόεδρος Macron εκλέχθηκε χάριν της κινητοποίησης των δυνάμεων της αριστεράς που έβαλαν φραγμό στην πορεία της Lepen προς την Προεδρεία της Δημοκρατίας.

Βέβαια, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι το ποσοστό της NUPES δεν διαφέρει σημαντικά σε σχέση με το συνολικό ποσοστό (25,49%) που είχαν συγκεντρώσει οι συνιστώσες του (La France Insoumise, Partie Communiste Français, Partie Socialiste, Verts) στις εκλογές του 2017. Ωστόσο, αυτή η ανάγνωση παραβλέπει το γεγονός ότι η NUPES συγκροτείται σήμερα υπό την ηγεμονία της ριζοσπαστικής αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι Πράσινοι έχουν συντριβεί. Κατά συνέπεια, σήμερα συγκροτείται στην Γαλλία μια νέα αριστερά που προέρχεται από την επιτυχημένη στρατηγική του Jean-Luc Mélenchon και του στενού κύκλου των συντρόφων και συντροφισσών του. Παρά τις όποιες σοβαρές κριτικές μπορεί να κάνει κανείς για τον εγωκεντρικό τρόπο που ηγήθηκε μέχρι σήμερα του κόμματός του οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι με συνέπεια υπηρέτησε την πολιτική γραμμή εκπροσώπησης των λαϊκών στρωμάτων και το πολιτικό πρόγραμμα ενίσχυσης του Κράτους Πρόνοιας, του Κεντρικού Σχεδιασμού της Οικονομίας, της επεξεργασίας ενός σχεδίου Ριζοσπαστικής Αριστερής Οικολογίας και την ενίσχυση της Δημοκρατίας και της Λαϊκής Συμμετοχής μέσα από το σχέδιο μετάβασης στην 6η Γαλλική Δημοκρατία. Επάνω σε αυτούς του άξονες οικοδομήθηκε ένα συνεκτικό πολιτικό πρόγραμμα που χωρίς να οδηγεί σε κοινωνική αλλαγή απαντά στην σημερινή ακρογωνιαία ανάγκη προάσπισης των δυνάμεων της εργασίας, των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, του περιβάλλοντος, της λαϊκής κυριαρχίας και εθνικής οικονομικής ανάπτυξης ερχόμενο ακόμη και σε σύγκρουση με τις νεοφιλελεύθερες συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να δουμε εν συντομία τους βασικούς άξονες του προγράμματος της NUPES (https://nupes-2022.fr/le-programme/) όπως διαμορφώθηκε από την πολιτική συμφωνία των συνιστωσών της την επόμενη ημέρα του 2ου γύρου των Προεδρικών εκλογών και έχοντας ως βάση το πολιτικό πρόγραμμα του κόμματος του Jean-Luc Mélenchon :

–       Μείωση του χρόνου εργασίας

–       Έναρξη μεγάλων οικολογικών έργων που δημιουργούν θέσεις εργασίας

–       Εγγύηση σταθερής απασχόλησης για όλους

–       Αύξηση των μισθών και μείωση των μισθολογικών ανισοτήτων στις επιχειρήσεις

–       Επαναφορά της ασφαλιστικής πρόνοιας κατά την περίοδο ανεργίας

–       Καθιέρωση καθολικής επαγγελματικής κοινωνικής ασφάλισης

–       Καθιέρωση εγγύησης θέσεων εργασίας

–       Προστασία από την επίπονη εργασία

–       Αναγνώριση της πολιτικών δικαιωμάτων στους χώρους εργασίας και αναγνώριση πολιτικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των νέων εργαζομένων στις εταιρείες

–       Εγγύηση αξιοπρεπούς συνταξιοδότησης

–       Εφαρμογή του « πράσινου κανόνα » μέσω του οικολογικού σχεδιασμού με λαϊκή συμμετοχή

–       Διασφάλιση της ισότητας πρόσβασης των πολιτών και των κοινωνικών ομάδων στις δημόσιες υπηρεσίες

–       Αναδιοργάνωση του κράτους και των τοπικών αρχών για την εξυπηρέτηση του οικολογικού σχεδιασμού

–       Επένδυση στην οικολογική και κοινωνική οικονομία

–       Ανάπτυξη οικολογικών δημόσιων μεταφορών, επανεξέταση της κινητικότητας με ατομικά μέσα μεταφοράς

–       Καθιέρωση της εθνικής διατροφικής επάρκειας μέσω της οικολογικής και αγροτικής γεωργίας

–       Κοινωνικοποίηση των θεμελιωδών κοινών αγαθών (ενέργεια, νερό κλπ).

–       Οργάνωση 100% δημόσιας διαχείρισης του νερού στο πλαίσιο μιας αποκεντρωμένης δημόσιας υπηρεσίας, βασισμένης σε τοπικές δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ανοικτές στους πολίτες.

–       Πρόληψη και καταπολέμηση της ρύπανσης και των κινδύνων που αυτή συνεπάγεται

–       Ανακατανομή του πλούτου και φορολογική δικαιοσύνη

–       Καθιέρωση κοινωνικής και οικολογικής προστασίας για να παράγουμε τοπικά και να εξασφαλίσουμε την ανεξαρτησία της χώρας

–       Προστασία του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας

–       Ανατροπή των ιδιωτικοποιήσεων και προάσπιση της βιομηχανική παραγωγής της χώρας

–       Δημιουργία δημόσιου τραπεζικού πόλου

–       Ελάττωση του χρηματιστηριακού κεφαλαίου και ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας

–       Αναδιαπραγμάτευση του εκβιαστικού δημόσιου χρέους

–       Γενίκευση της κοινωνικής, αλληλέγγυας και συνεταιριστικής οικονομίας

–       Εξάλειψη της φτώχειας

–       Οικοδόμηση μιας νέας οικονομίας για τους νέους

–       Εγγύηση του δικαιώματος στην στέγαση

–       Η ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία του κοινωνικού συμφέροντος

–       Εγγύηση της ψηφιακής κυριαρχίας

–       Η δημόσια υγεία στο επίκεντρο και ανοικοδόμηση των δημοσίων υπηρεσιών υγείας με προτεραιότητα τα νοσοκομεία

–       Ανασυγκρότηση των δημόσιων νοσοκομείων

–       Καθιέρωση « 100% κοινωνικής ασφάλισης » με την επιστροφή του 100% της συνταγογραφούμενης υγειονομικής περίθαλψης και την ενσωμάτωση της συμπληρωματικής υγειονομικής περίθαλψης στην κοινωνική ασφάλιση

–       Επαναλειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, των μαιευτηρίων και των EHPAD, ώστε να διασφαλιστεί η ύπαρξη τοπικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας σε απόσταση 30 λεπτών από κάθε Γάλλο πολίτη.

–       Εφαρμογή πολυετούς σχεδίου προσλήψεων για επαγγελματίες του τομέα της περίθαλψης και των ιατρικών-κοινωνικών υπηρεσιών (γιατροί, νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτών και διοικητικό προσωπικό), αναβάθμιση των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων.

–       Ανάπτυξη περιβαλλοντικής υγείας: να καταστεί το Εθνικό Σχέδιο Περιβαλλοντικής Υγείας ως μέσο εξάλειψης των χρόνιων ασθενειών που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, το πρόχειρο φαγητό και την έκθεση στη ρύπανση σε επαγγελματικό πλαίσιο (φυτοφάρμακα, ραδιενέργεια, αμίαντος, χημικά)

–       Να τερματιστεί η επιδημία του HIV στη Γαλλία έως το 2030 μέσω ενός μεγάλου εθνικού σχεδίου ελέγχου και θεραπείας.

–       Να καταστεί η ψυχική υγεία μείζον θέμα της πενταετούς θητείας: αύξηση των πόρων των ιατρικών-ψυχολογικών κέντρων (ΙΨΚ) και των δομών που ασχολούνται με τις ψυχικές αναπηρίες και αύξηση του αριθμού των θέσεων στις ιατρικές σχολές στον ψυχιατρικό τομέα.

–       Ανάπτυξη δημόσιας υπηρεσίας για τις τέχνες και τον πολιτισμό

–       Επενδύσεις στην έρευνα και την επιστήμη

–       Αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης της έρευνας στο 1,5% του ΑΕΠ έως το 2027

Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε έναν αγώνα ταχύτητας που εκτείνεται πολύ πιο πέρα από την προσεχή Κυριακή του 2ου γύρου των κοινοβουλευτικών εκλογών. Κατά συνέπεια, το κεντρικό πολιτικό ερώτημα δεν περιορίζεται μόνο στο αν θα μπορέσουν οι υποψήφιοι της NUPES να βρουν κάποια ποσοστά από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς ή του κέντρου ώστε να αυξηθεί η εκπροσώπηση της NUPES στο κοινοβούλιο ή να κατακτηθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Κατά την γνώμη μας το κεντρικό ζητούμενο είναι πώς θα μπορέσει η NUPES συναντήσει γρήγορα τα λαϊκά στρώματα που απέχουν από την εκλογική διαδικασία ώστε να γίνουν κοινωνοί και να εκπροσωπηθούν μέσα από το πολιτικό της πρόγραμμα. Το δεύτερο σημαντικό ζητούμενο είναι πώς θα μπορέσει η NUPES να εκπροσωπήσει πολιτικά τα πολύμορφα κοινωνικά κινήματα και κυρίως το εργατικό κίνημα.

Στην Γαλλία, από την περίοδο της πάλης κατά του νόμου El Khomri της κυβέρνησης Holland (νόμος απορρύθμισης της εργασίας και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων), τα κινήματα των υγειονομικών κατά των συγχωνεύσεων νοσοκομείων και συρρίκνωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα κινήματα κατά της αντιδραστικής αντιμεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα, το κίνημα για την προάσπιση και ενίσχυση της έρευνας στα Πανεπιστήμια, το κίνημα κατά της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων και των τραίνων έως και το κίνημα των κίτρινων γιλέκων ζούμε έναν διαρκή κοινωνικό αναβρασμό και μια διαρκή αστυνομική βία. Βλέπουμε επίσης με μεγάλη ανησυχία την ενίσχυση της ακροδεξιάς.

Σήμερα, με την ακρίβεια να καλπάζει και την ακραία φτώχια να εξαπλώνεται στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ ο πλούτος συσσωρεύεται σε ελάχιστους ολιγάρχες και το κοινωνική κράτος διαλύεται γίνεται επείγουσα ανάγκη η πολιτική εκπροσώπηση των λαϊκών στρωμάτων.

Σε αυτό τον αγώνα η NUPES μέσα από τον δρόμο της ενότητας και της προγραμματικής σύνθεσης που επέλεξαν οι δυνάμεις της Γαλλικής Αριστεράς δίνει ελπίδα. Η διεθνής αλληλεγγύη στην NUPES είναι καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη, είναι καθήκον κάθε εργαζόμενου.

Όσον αφορά στην Ελληνική Αριστερά, έχει καθήκον να υποστηρίξει την ΝUPES αλλά και να διδαχθεί από αυτή καθώς στο πρόσφατο παρελθόν, κατά την σκληρή περίοδο της οικονομικής κρίσης και του αντιμνημονιακού αγώνα αλλά και κατά την περίοδο της αριστερής διακυβέρνησης, η γαλλική αριστερά, παρά την κρίση, τις αντιφάσεις της και την πικρία της στάθηκε αλληλέγγυα στον ελληνικό λαό.

(Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Έλληνας και Γάλλος Πολίτης)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Άνοιξε το «παράθυρο» των πρόωρων εκλογών ο Μητσοτάκης - Ομολογία ότι η αυτοδυναμία είναι μη εφικτή
Χρυσή Αυγή: Ο κορονοϊός Μιχαλολιάκου προκαλεί «εμπλοκή» στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης
Chevron Right