Η πρόσφατη συμφωνία Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου για το «Ταμείο Ανάκαμψης» και το νέο ΠΔΠ 2021-2027 αναζωπύρωσε την επιχείρηση παραπλάνησης από τις αστικές κυβερνήσεις και την ΕΕ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ σε στρατηγική σύμπλευση, καλλιεργούν ψεύτικες ελπίδες ότι το «Ταμείο Ανάκαμψης» θ’ ανακουφίσει τους εργαζόμενους που δοκιμάζονται από τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης και την επίθεση της εργοδοσίας, τις απολύσεις, τις αναστολές εργασίας, τη μερική ανεργία, την εκ περιτροπής και μερική απασχόληση, την προαναγγελία για 10ωρη δουλειά, τα επιδόματα πείνας των 200 ευρώ που βαφτίζουν «μισθό».
Ωστόσο, τα πακέτα του «Ταμείου Ανάκαμψης» δεν προορίζονται για το λαό, αλλά για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αποδεικνύεται από το «μεταρρυθμιστικό σχέδιο», το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη, το οποίο υπέβαλε η κυβέρνηση στην Κομισιόν – και είναι αναγκαίος όρος για την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου.
Οι 20 δράσεις του κυβερνητικού σχεδίου, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του κεφαλαίου: Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης με την ανάπτυξη δεύτερου και τρίτου πυλώνα, με κίνητρα για ιδιωτικές αποταμιεύσεις και κεφαλαιοποιητικό -δηλαδή ιδιωτικό- σύστημα επικουρικής συνταξιοδότησης. Μεγαλύτερη «αυτονομία των δημόσιων νοσοκομείων» και εφαρμογή συστήματος κόστους-οφέλους, για ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Μεγαλύτερη διασύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με τις επιχειρήσεις. Ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων με μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, εξώσεις και τις λαϊκές οικογένειες για να γίνονται “νοικάρηδες” στα σπίτια τους με τον «πτωχευτικό κώδικα» που τα μόνα που διασφαλίζει είναι τα αρπακτικά των τραπεζών και των funds. Ταυτόχρονα φορολογικά κίνητρα ως και εξειδικευμένα δικαστήρια για την μεγαλύτερη ταχύτητα απαλλαγής των υποθέσεων τους. Δημόσιες επενδύσεις στην «πράσινη ανάπτυξη» που ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας στα μονοπώλια, όπως ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών για διασύνδεση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επιδοτήσεις για να απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων κ.α.
Αυτό, λοιπόν, θα είναι το νέο «μνημόνιο» που δρομολογούν κυβέρνηση και ΕΕ για να διασφαλιστεί η στήριξη και κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, για να φορτωθούν πάλι στις πλάτες του λαού τα βάρη της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που επιτάχυνε η πανδημία. Για την Ελλάδα επιπλέον θα ισχύουν και οι συστάσεις στα πλαίσια των αξιολογήσεων της μεταμνημονιακής «Ενισχυμένης Εποπτείας» της Επιτροπής μέχρι το 2022. Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο λαός μας θα δεθεί χειροπόδαρα με νέα «μνημόνια» η εκταμίευση των ποσών από το «Ταμείο Ανάκαμψης» προϋποθέτει την έγκριση της ειδικής (αυξημένης) πλειοψηφίας των κυβερνήσεων των κρατών – μελών της ΕΕ και θα συνδέεται με την «επίτευξη ορόσημων και στόχων».
Όσο για το παραμύθι των «επιχορηγήσεων» του Ταμείου Ανάκαμψης κρύβουν ότι κι αυτά είναι δανεικά της ΕΕ από τις αγορές που θα κληθούν και πάλι να αποπληρώσουν οι εργαζόμενοι, όχι μόνο από την κρατική φορολόγηση του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος που αποτελεί το 90-95% των εσόδων των κρατικών προϋπολογισμών, αλλά και με νέους «ίδιους πόρους – φόρους», που ετοιμάζει η ΕΕ από το 2021 και μετά. Γι ακόμη μια φορά δηλαδή το ζεστό χρήμα που θα «ξεκοκαλίσει» το κεφάλαιο θα το πληρώσει και πάλι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Ο λαός μας έχει ήδη πλούσια και πικρή πείρα από τα «χρυσά κουτάλια» της ΕΕ. Για παράδειγμα το πολυδιαφημισμένο ΕΣΠΑ 2014-2020: Η Ελλάδα ήταν στις πρώτες θέσεις απορροφητικότητας στην ΕΕ. Κι όμως ακριβώς αυτά τα χρόνια σφραγίστηκαν από τη μεγαλύτερη αντεργατική επίθεση, απ’ τις συντριπτικές απώλειες σε μισθούς, συντάξεις, εργατικά δικαιώματα, άγριες περικοπές σε υποδομές, στην υγεία, την παιδεία, την πολιτική προστασία, ζωτικά έργα αναγκαία για το λαό (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά κλπ).
Η ωμή πρόκληση, με το δώρο των 120 εκατ. ευρώ- κρατική στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ προς την Aegean, είναι ενδεικτικό παράδειγμα την ώρα που πχ η κυβέρνηση εισηγείται τσεκούρι 600 εκ ευρώ σε σύγκριση με το 2020 στο κονδύλι του σχεδίου προϋπολογισμού για την υγεία …ενώ στον ίδιο όμιλο η κυβέρνηση που την τελευταία 4ετια μοίρασε στους μετόχους του 210 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο έδωσε και ομολογιακό δάνειο 150 εκ ευρώ με εγγύηση πάλι του κράτους…
Η περίπτωση Αegean είναι μια πρόγευση για το τι θα (ξανα) δούμε και με τα ευρωενωσιακά πακέτα.
Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις δεν χαρίζουν χρήμα, θωρακίζουν το κεφάλαιο και στέλνουν το λογαριασμό στο λαό, άλλωστε “λεφτόδεντρο” στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει…
Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν μπορούν να έχουν καμία προσδοκία, αλλά απαιτείται να βρεθούν πιο αποφασιστικά σε θέσεις μάχης για να συγκρουστούν με την στρατηγική της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών τους, ώστε να μην πληρώσουν ξανά τα σπασμένα της νέας καπιταλιστικής κρίσης. Μια πρώτης τάξης ευκαιρία οι εργαζόμενοι για να τους κόψουν τη φόρα είναι η πανελλαδική απεργία στις 26/11.
Ο Κώστας Παπαδάκης είναι Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ