Opinions

Γιώργος Καπόπουλος: ΗΠΑ – Κίνα: Πριν και μετά το τηλεφώνημα

Οι ΗΠΑ με την τριπλή συμμαχία με το Λονδίνο και την Καμπέρα διαμηνύουν προς συμμάχους παλαιούς και νέους τόσο στον Ειρηνικό όσο και στον Ατλαντικό ότι η γραμμή πλεύσης απέναντι στην Κίνα έχει χαραχθεί και εάν θέλουν μπορούν να ακολουθήσουν.

Επιδίωξαν οι ΗΠΑ την πραγματοποίηση Συνάντησης Κορυφής Μπάιντεν-Σιτζιπίγκ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G-20 στις 30 Οκτωβρίου στην Ρώμη;

Αυτό αφήνει να εννοηθεί η κινεζική πλευρά με την αμερικανική να διαψεύδει χλιαρά ότι συζητήθηκε τέτοιο θέμα στην πρόσφατη διάρκειας 90 λεπτών τηλεφωνική επικοινωνία των δύο Προέδρων.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα τότε η άρνηση του Πεκίνου έχει λογική καθώς η κινεζική πλευρά δεν έχει κανένα λόγο να δώσει την επίφαση κανονικότητας στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ σε μια στιγμή που ο Λευκός Οίκος εργάζεται πυρετωδώς για την συγκρότηση ενός αντικινεζικού μετώπου.

Πριν μιλήσουν στο τηλέφωνο οι δύο ηγέτες προφανώς και σχεδίασαν ο καθένας από την πλευρά του τις κόκκινες γραμμές πέραν των οποίων η διμερής αντιπαράθεση θα κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη σύγκρουση.

Επιπλέον πριν το τηλεφώνημα ο μεν Σιτζιπίγκ είχε τηλεδιασκέψεις με τους ηγέτες των χωρών της Ομάδας ΒRICS (Βραζιλία, Ινδία, Ρωσία, Κίνα και Νότια Αφρική) ενώ ο Μπάιντεν ασχολήθηκε με την συνάντηση των ηγετών της Ομάδας Quad (HΠΑ, Αυστραλία, Νότια Κορέα, και Ιαπωνία) που πιθανολογείται ότι θα πραγματοποιηθεί ίσως και εντός του μήνα με την Ουάσιγκτον να επιδιώκει και την συμμετοχή της Ινδίας.

Ενώ ήταν ακόμη αισθητός ο απόηχος του τηλεφωνήματος τις πρώτες πρωινές ώρα Ελλάδας ώρα έγινε γνωστή η τηλεδιάσκεψη του Μπάιντεν με τους Πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Αυστραλίας Τζόνσον και Μόρισον όπου συμφωνήθηκε η συγκρότηση τριμερούς συμμαχίας η μάλλον του σκληρού πυρήνα της ευρύτερης αντικινεζικής συμμαχίας που προωθεί ο Λευκός Οίκος με το ακρώνυμο AUUKUS (Αυστραλία , Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) με πρώτο βήμα την απόκτηση από την Καμπέρα Πυρηνικών Υποβρυχίων αμερικανικής τεχνολογίας μια κίνηση που έχει ως άμεση συνέπεια την ματαίωση παραγγελίας συμβατικών Υποβρυχίων από την Γαλλία ύψους 90δις δολαρίων!

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω που απαξιώνουν την θέση της Γαλλίας ως της ισχυρότερης στρατιωτικής δύναμης στην Ε.Ε και επιβεβαιώνουν ότι η Ειδική Σχέση ΗΠΑ-Βρετανίας εξακολουθεί να έχει αντίκρισμα και μετά το Brexit καταγράφηκε αιφνιδιαστική κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Με διαφορά μιας ώρας η Βόρεια και η Νότια Κορέα προχώρησαν σε δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων ικανών να φέρουν Πυρηνικά Όπλα.

Η Πιόγκ Γιανγκ δοκίμασε βαλλιστικούς πυραύλους τοποθετημένους σε σιδηροδρομική πλατφόρμα ώστε να είναι δύσκολος έως αδύνατος ο εντοπισμός του εκτοξευτήρα από τον αντίπαλο.

Από την μεριά της η Σεούλ δοκίμασε την εκτόξευση Βαλλιστικών Πυραύλων από υποβρύχια που βρίσκονταν σε κατάδυση και που μέχρι στιγμής καμιά τεχνολογία δεν επιτρέπει τον εντοπισμό τους.
Η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο είχε έχει και θα έχει σχέση συγκοινωνούντων δοχείων με τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Η αντιπαράθεση της Βόρειας με την Νότια Κορέα οδηγεί σε ενισχυμένη αμερικανική παρουσία στην Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία και με δυο λόγια με άλλοθι τις απρόβλεπτες κινήσεις του Κιμ Γιόγκ Ουν περικυκλώνει με συμβατικά και πυρηνικά όπλα την Κίνα.

Αντίθετα η αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορέα ανοίγει το δρόμο μιας σταδιακής επανένωσης των δύο κορεατικών κρατών με ευρύτερες σταθεροποιητικές επιπτώσεις από την Θάλασσα της Ιαπωνίας μέχρι την Νότια Σινική Θάλασσα και τα Στενά της Ταιβάν.

Δύο βασικά συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από την παραπάνω φρενήρη κινητικότητα στην Ευρύτερη Περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού.

– Πρώτον οι ΗΠΑ με την τριπλή συμμαχία με το Λονδίνο και την Καμπέρα διαμηνύουν προς συμμάχους παλαιούς και νέους τόσο στον Ειρηνικό όσο και στον Ατλαντικό ότι η γραμμή πλεύσης απέναντι στην Κίνα έχει χαραχθεί και εάν θέλουν μπορούν να ακολουθήσουν.

– Δεύτερον στον επερχόμενο Ψυχρό Πόλεμο Ουάσιγκτον-Πεκίνου βαρύνοντα ρόλο θα διαδραματίσουν η Ινδία και η Ρωσία που δεν πρόκειται να ανεχθούν και πολύ περισσότερο να συμπράξουν με τις ΗΠΑ χωρίς γεωπολιτικά ανταλλάγματα μεγάλης κλίμακας για μεν την Μόσχα η αναγνώριση της επικυριαρχίας της στην πρώην ΕΣΣΔ , για δε την Ινδία η αποστασιοποίηση της Ουάσιγκτον από το Πακιστάν.

Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος-διεθνολόγος

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Διονύσης Τεμπονέρας: Κοροϊδία για τους εργαζόμενους οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ
Καιρός: Φθινοπωρινή ζέστη με σκόνη, θολούρα και ισχυρό λίβα
Chevron Right