Opinions

Τουρισμός: Ποιότητα και διαφοροποίηση

Το άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου στο iEidiseis.gr υπό τον τίτλο «Τουρισμός: Ποιότητα και διαφοροποίηση»

Η ελληνική φιλοξενία, σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά του τόπου, αποτελούν σήμερα το ισχυρότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, σε σχέση με ανταγωνιστικές της χώρες στη Νότια Ευρώπη.

Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώθηκε και από μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, στην οποία brandnameτης χώρας αξιολογείται με βάση την εμπειρία των επισκεπτών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η Ελλάδα υπερτερεί στις αξιολογήσεις των τουριστών σε μια σειρά από κρίσιμες διαστάσεις της τουριστικής εμπειρίας. Συγκεκριμένα, προσφέρει πολύ υψηλή ικανοποίηση όσον αφορά το φιλόξενο χαρακτήρα και τη φιλικότητα των κατοίκων της, τη διαμονή, την αίσθηση ασφάλειας, τη γαστρονομία και την ομορφιά των τοπίων.

Η χώρα μας, ωστόσο, σημαντικά έναντι του ανταγωνισμού σε αρκετά άλλα κριτήρια όπως είναι η λειτουργία των προορισμών – καθαριότητα, σήμανση, άναρχη πολεοδομία – η ποιότητα της τουριστικής πληροφόρησης, οι μεταφορές και η ευκολία πρόσβασης στα αεροδρόμια, οι οδικές υποδομές, η προσφερόμενη εμπειρία στους αρχαιολογικούς χώρους, η διαθεσιμότητα επιλογών ψυχαγωγίας για όλη την οικογένεια, καθώς και το φάσμα των αγοραστικών επιλογών.

Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο ότι, παρά την υψηλή βαθμολογία που λαμβάνει ως προς την ικανοποίηση των επισκεπτών, η Ελλάδα μειονεκτεί έναντι των ανταγωνιστών της, ως προς τη διάθεση των επισκεπτών να επαναλάβουν το ταξίδι τους.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, με στόχο την αύξηση της ποιοτικής διαφοροποίησης και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Χρειάζονται νέες επενδύσεις, οι οποίες θα αναβαθμίσουν συνολικά το τουριστικό προϊόν της χώρας και θα δημιουργήσουν δυναμική ανάπτυξης, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.Χρειάζεταιμεγαλύτερη επένδυση στην ανάπτυξη ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, για την παροχή περισσότερων, καινοτόμων εμπειριών. Χρειάζεται αναβάθμιση της παρουσίασης των πολιτιστικών πόρων της χώρας, με αξιοποίηση σύγχρονων μέσων, αλλά και βελτίωση της τουριστικής πληροφόρησης, κυρίως με την ανάπτυξη ποιοτικών εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας.

Χρειάζονται, τέλος, μέτρα ενίσχυσης της μικρομεσαίας τουριστικής επιχείρησης με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, προγράμματα για την επιμόρφωση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και βεβαίως, ένα σταθερό και ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, με λιγότερα εμπόδια στην ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η τουριστική ανάπτυξη του τόπου, χρειάζεται σχέδιο, σοβαρότητα και προσοχή, τόσοαπό την Πολιτεία, όσο και από την Αυτοδιοίκηση, τους φορείς, τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες. Μέσα σε ένα περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικό, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γεννηματά: Ο κ. Μητσοτάκης θέτει ωμό εκβιασμό στον ελληνικό λαό
Κωτσόβολος: Μάζεψε μισό δισ. ευρώ, τι λέει για Public και Πλαίσιο
Chevron Right