Opinions

Γιώργος Καπόπουλος: Συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας. Το μήνυμα της Γενεύης

Τόσο για την Ουάσιγκτον όσο και για την Μόσχα είναι προφανές ότι το ανήσυχο μεταψυχροπολεμικό Στάτους Κβο μεταξύ Δύσης και Ρωσίας δεν μπορεί να παραταθεί.

Το μήνυμα των διμερών συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας προχθές Δευτέρα στην Γενεύη είναι σαφές, δεν επιδέχεται παρερμηνείες και αναμένεται να επηρεάζει θετικά τόσο την σημερινή συζήτηση στις Βρυξέλλες του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας όσο και την μεθαυριανή πρώτη ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ στην Βιέννη.

Μια προσεκτική ανάγνωση των όσων δήλωσαν πριν και μετά την προχθεσινή συνάντηση οι επικεφαλής των δύο ομάδων Σέρμαν και Ριάμπκοφ φωτίζει ως μονόδρομη επιλογή την διαπραγμάτευση μέχρι να βρεθεί κοινά αποδεκτή πρόταση συμβιβασμού.

Τόσο για την Ουάσιγκτον όσο και για την Μόσχα είναι προφανές ότι το ανήσυχο μεταψυχροπολεμικό Στάτους Κβο μεταξύ Δύσης και Ρωσίας δεν μπορεί να παραταθεί.

Δεν μπορεί να παραταθεί καθώς και πέραν της Ουκρανίας οποιαδήποτε μορφή αποσταθεροποίησης μιας πρώην σοβιετικής δημοκρατίες θα μπορούσε πολύ γρήγορα να εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη περιφερειακή και διεθνή κρίση.

Ένα είναι δεδομένο ότι όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση θα υπάρχει ένα άτυπο αν όχι σιωπηρό μορατόριουμ από την Ουάσιγκτον και την Μόσχα σε ενέργειες και δηλώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανεξέλεγκτη κλιμάκωση και σύγκρουση στην Ουκρανία και όχι μόνον.

Το μεγάλο βήμα φαίνετε ότι έγινε στα μέσα του περασμένου Ιουνίου στην συνάντηση Μπάιντεν –Πούτιν στην Γενεύη, ένα βήμα που επιβεβαιώθηκε από την τηλεδιάσκεψη των δυο ηγετών τον περασμένο μήνα.

Το νέο στοιχείο είναι η προθυμία των ΗΠΑ να συζητήσουν τις ανησυχίες και ενστάσεις της Ρωσίας για τις παρενέργειες της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, ένα θέμα ταμπού μέχρι στιγμής για την αμερικανική πλευρά που θεωρούσε ότι η προσχώρηση νέων μελών στο ΝΑΤΟ δεν νομιμοποιεί ρωσική παρεμβολή.

Είναι εξόφθαλμη η διαφορά ανάμεσα στη σκληρή ρητορική και μαξιμαλιστική εμμονή στις γνωστές κόκκινες γραμμές των δύο πλευρών από τους επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών με την μεγάλη διάρκεια της χθεσινής διαπραγμάτευσης –επτάμιση ώρες- που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί παρά να ήταν ουσιαστική .

Οι διαπραγματεύσεις στα διάφορα επίπεδα θα λειτουργήσουν ως δίκτυ ασφαλείας που θα αποτρέπει την δημιουργία νέων και την αναζωπύρωση παλαιών εντάσεων και συγκρούσεων στην πρώην ΕΣΣΔ και πέραν της Ουκρανίας με δύο πιο πρόσφατα παραδείγματα την Λευκορωσία και το Καζαχστάν.

Εξυπακούεται ότι η αναζήτηση μιας συνύπαρξης ΗΠΑ-Ρωσίας χωρίς αντιπαλότητες και εντάσεις θα έχει ευεργετικές συνέπειες ως προς την διμερή συνεργασία των δύο χωρών και σε άλλα μέτωπα.

Από την Συρία ως την Λιβύη και το Αφγανιστάν μέχρι και την ενδεχόμενη προβολή στα Βαλκάνια μιας διμερούς αντιπαλότητας των δύο Πυρηνικών Υπερδυνάμεων.
Το στοίχησα της επαναπροσέγγισης ΗΠΑ –Ρωσίας είναι μέχρι στιγμής μια ιστορία χαμένων ευκαιριών.

Συνολική προσέγγιση με τις ΗΠΑ επιδίωξε ο Πούτιν μετά την 11.9.2001 όταν επέτρεψε την χρήση ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στην Κεντρική Ασία από αμερικανικές δυνάμεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εισβολή στο Αφγανιστάν

Προσέγγιση με την Ρωσία επιδίωξε ο Ομπάμα στην αρχή της θητείας του ζητώντας επανεκκίνηση (restart) και αναδιαμόρφωση(Reset) του διμερούς διαλόγου.

Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος- διεθνολόγος

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Παντελής Μπουκάλας: Το άνοιγμα των σχολείων σαν πείραμα και στοίχημα
Δημήτρης Στεμπίλης: Ο «ανεξέταστος βίος» της Ευρώπης
Chevron Right